Ορμπαν: Κάθε εβδομάδα το ΝΑΤΟ βαδίζει όλο και πιο κοντά στον πόλεμο

Ορμπαν: Κάθε εβδομάδα το ΝΑΤΟ βαδίζει όλο και πιο κοντά στον πόλεμο

Είναι σαν πυροσβέστης που πάει να σβήσει μια φωτιά χρησιμοποιώντας φλογοβόλο, είπε ο Ούγγρος πρωθυπουργός

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα σχέδια του ΝΑΤΟ να εμπλακεί περισσότερο στον πόλεμο στην Ουκρανία μοιάζουν με έναν πυροσβέστη που προσπαθεί να σβήσει μια φωτιά με φλογοβόλο, δήλωσε σήμερα, Παρασκευή, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν.

Ο κ. Ορμπαν, ο οποίος έχει καλλιεργήσει σχέσεις με τη Μόσχα, βρίσκεται σε αντίθεση με τα δυτικές χώρες σχετικά με την υποστήριξη προς την Ουκρανία από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.

Το ΝΑΤΟ «πλησιάζει όλο και περισσότερο στον πόλεμο» κάθε εβδομάδα, είπε ο Ορμπαν, καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών της συμμαχίας συναντώνται στην Πράγα για να συζητήσουν τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε την Πέμπτη ότι «ήλθε η ώρα» για τα μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας να επανεξετάσουν ορισμένους από τους περιορισμούς που συνδέονται με τη χρήση όπλων που προμήθευαν στην Ουκρανία.

Ενώ οι Ουκρανοί ηγέτες προέτρεψαν τις κυβερνήσεις να χαλαρώσουν τους περιορισμούς, οι δυτικές χώρες εμφανίζονταν όλο και περισσότερο διχασμένες τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με το εάν η Ουκρανία έπρεπε ή όχι να χτυπήσει στόχους σε ρωσικό έδαφος.

«Tρελή αποστολή»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι η χώρα του, μέλος του ΝΑΤΟ, δεν θα συμμετάσχει στο μακροπρόθεσμο σχέδιο της συμμαχίας για να βοηθήσει την Ουκρανία, την οποία η Βουδαπέστη χαρακτήρισε «τρελή αποστολή».

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης προέτρεψαν τη Δευτέρα την Ουγγαρία να σταματήσει να εμποδίζει τα μέτρα για την παροχή δισεκατομμυρίων ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, καθώς η ένταση με τη Βουδαπέστη έβραζε σε μια συνάντηση.

Ο κ. Ορμπαν είπε επίσης την Παρασκευή ότι οι διαπραγματεύσεις για την αποστολή Γάλλων στρατιωτικών εκπαιδευτών στην Ουκρανία και για να επιτραπεί στον ουκρανικό στρατό να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα για να επιτεθεί σε ρωσικούς στόχους ήταν ιδέες που ήταν «ανησυχητικές» και έφεραν το ΝΑΤΟ πιο κοντά στον πόλεμο.

«Μια αποστολή του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία θα διακινδύνευε παγκόσμιο πόλεμο αντί να προστατεύει τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας, είπε ο κ. Ορμπαν.

«Είναι παράλογο το ΝΑΤΟ, αντί να μας υπερασπιστεί, να παρασύρει εμάς, ένα κράτος-μέλος, σε έναν παγκόσμιο πόλεμο. Αυτό είναι τόσο παράλογο όσο ένας πυροσβέστης που αποφασίζει να έρθει και να σβήσει μια φωτιά με φλογοβόλο», είπε για το ουγγρικό κρατικό ραδιόφωνο.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT