Γερμανία: Τι απασχολεί τους πολίτες λίγο πριν από τις ευρωεκλογές – Νέα πτώση του AfD

Γερμανία: Τι απασχολεί τους πολίτες λίγο πριν από τις ευρωεκλογές – Νέα πτώση του AfD

Τι θεωρούν κορυφαία προτεραιότητα οι Γερμανοί ψηφοφόροι και ποια είναι η εικόνα που επικρατεί για τις εθνικές εκλογές;

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διασφάλιση της ειρήνης αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τους Γερμανούς ψηφοφόρους ενόψει ευρωεκλογών, με τους πολίτες να εμφανίζονται περισσότερο επικριτικοί προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Υπό το βάρος των σκανδάλων, συνεχίζεται η συρρίκνωση του ποσοστού της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD).

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση DeustchlandTrend που διενήργησε το Ινστιτούτο Infratest για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, η Χριστιανική Ενωση (CDU/CSU) εξακολουθεί να προηγείται με 29% (-1), με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) να ανεβαίνει στην δεύτερη θέση με 15% (+1). Ακολουθούν, με απώλεια από μία μονάδα οι Πράσινοι και η AfD, με ποσοστό 14%. Η «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) βρίσκεται στο 6% (-1), ενώ οι Φιλελεύθεροι παραμένουν χωρίς μεταβολή στο 4%.

Προτεραιότητα η διασφάλιση της ειρήνης

Το 62% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι ενδιαφέρεται «πολύ» ή «έντονα» για τις ευρωεκλογές, ποσοστό αντίστοιχο με αυτό της ίδιας περιόδου πριν από τις εκλογές του 2019. Το 36% ενδιαφέρεται «λίγο» ή «καθόλου».

Το περιβάλλον ωστόσο στο οποίο διεξάγονται οι εκλογές έχει διαφοροποιηθεί, με το 26% να δηλώνει ότι η κορυφαία προτεραιότητα είναι πλέον η διασφάλιση της ειρήνης, την κοινωνική ασφάλιση να ακολουθεί με 23% και την μετανάστευση στην τρίτη θέση με 17%.

Το πιο σημαντικό θέμα πριν από τις ευρωεκλογές του 2019, η προστασία του περιβάλλοντος, έχει υποχωρήσει στην τέταρτη θέση της ιεράρχησης, με 14%.

Η γνώμη των πολιτών για την Ε.Ε.

Στην ερώτηση, εάν η Γερμανία ωφελείται από την συμμετοχή της στην Ε.Ε., το 41% απαντά καταφατικά (46% το 2019), ενώ το 19% (14% το 2019) θεωρεί ότι υπερτερούν τα μειονεκτήματα.

Το 33% πιστεύει ότι μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα είναι μοιρασμένα. Το 48% θα ήθελε να δει εμβάθυνση της συνοχής μεταξύ των κρατών-μελών και ανάθεση περαιτέρω ευθυνών στην Ε.Ε., αλλά το 30% υποστηρίζει την ανάληψη μεγαλύτερης ευθύνης από τα ίδια τα κράτη – μέλη. Μια δεύτερη θητεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην κεφαλή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ήθελε το 42% των ερωτηθέντων, ενώ το 41% απορρίπτει την ιδέα.

Διαφορετική εικόνα για τις εθνικές εκλογές

Στην πρόθεση ψήφου για τις εθνικές εκλογές, η εικόνα είναι διαφορετική: η Χριστιανική Ενωση παραμένει πρώτη δύναμη με 31% και χωρίς μεταβολή, με την AfD στην δεύτερη θέση με 18%, επίσης χωρίς μεταβολή.

Το SPD παραμένει στο 15% και στην τρίτη θέση ακολουθούν οι Πράσινοι με 14% (-1). Η «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) διατηρεί το 5% και το FDP χάνει μία ακόμη μονάδα και περιορίζεται στο 4%. Περίπου τρεις στους τέσσερις (74%) δηλώνουν δυσαρεστημένοι από το έργο της κυβέρνησης συνασπισμού (+4 από την έρευνα στην αρχή του μήνα).

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT