Η Τουρκία επιμένει στη ρητορική της «Γαλάζιας Πατρίδας» – Η δήλωση του ΥΠΑΜ Γιασάρ Γκιουλέρ

Η Τουρκία επιμένει στη ρητορική της «Γαλάζιας Πατρίδας» – Η δήλωση του ΥΠΑΜ Γιασάρ Γκιουλέρ

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιμένει η Αγκυρα στη ρητορική περί «Γαλάζιας Πατρίδας», αυτή τη φορά μέσω δηλώσεων του υπουργού Αμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ.

«Ενώ συνεχίζουμε την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, προστατεύουμε τα σύνορά μας. Και δίχως κανένα συμβιβασμό υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη Γαλάζια Πατρίδα και στην Πατρίδα των Αιθέρων», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός.

Επιπλέον, ο Γκιουλέρ ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία «δίνει την υποστήριξή της σε φιλικές και συμμαχικές χώρες όπως στην Κύπρο, στο Αζερμπαϊτζάν, στη Λιβύη, στη Σομαλία, στο Κατάρ και σε διαφορετικές περιοχές» και συμβάλλει «στην περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη».

Οι εν λόγω δηλώσεις έρχονται λίγες ώρες μετά από την προαναγγελία σεισμικών ερευνών και γεωτρήσεων από την Τουρκία στην περιοχή που η τουρκική πλευρά περιγράφει με τον όρο «Γαλάζια Πατρίδα» και θεωρεί μέρος της «δικής της υφαλοκρηπίδας».

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Ηaberturk, ρωτήθηκε για τις σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις που σχεδιάζει η Αγκυρα, δηλώνοντας τα εξής:

«Υπάρχουν ανακαλύψεις, κάνουμε νέες γεωτρήσεις. Η Μεσόγειος είναι το πρώτο βήμα της στρατηγικής μας να πάμε σε περιοχές που δεν έχουν ερευνηθεί στο παρελθόν με τα πλοία μας. Εχουμε πραγματοποιήσει οκτώ γεωτρήσεις βαθιάς θάλασσας στη Μεσόγειο. Ομως, στις τοποθεσίες που κάναμε γεωτρήσεις σε περιοχές αδειών που παραχωρήθηκαν από την “ΤΔΒΚ” στην Turkish Petroleum –έχουμε πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στα νότια του νησιού της Κύπρου, στα δυτικά και τα βόρεια– και σε όλες τις έρευνες που έχουμε κάνει στην περιοχή της δικής μας υφαλοκρηπίδας, δυστυχώς δεν ανακαλύψαμε κάτι που να εκφράζει ένα σημαντικό οικονομικό μέγεθος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT