Τουλάχιστον 24 νεκροί στην ανατολική Ινδία λόγω καύσωνα

Τουλάχιστον 24 νεκροί στην ανατολική Ινδία λόγω καύσωνα

Η Ινδία βιώνει καυτό καλοκαίρι με το θερμόμετρο στην πρωτεύουσα Δελχί να καταγράφει εθνικό ρεκόρ, σκαρφαλώνοντας στους 52,9 βαθμούς Κελσίου

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 24 άνθρωποι πέθαναν από θερμοπληξία στα ανατολικά κρατίδια της Ινδίας Μπιχάρ και Οντίσα χθες Πέμπτη. Ο καύσωνας στην περιοχή αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι το Σάββατο, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.

Η Ινδία βιώνει καυτό καλοκαίρι και στην πρωτεύουσά της Δελχί, το θερμόμετρο κατέγραψε ρεκόρ σκαρφαλώνοντας στους 52,9 βαθμούς Κελσίου αυτή την εβδομάδα.

Η τιμή ενδέχεται να αναθεωρηθεί, καθώς η μετεωρολογική υπηρεσία ελέγχει τους αισθητήρες του μετεωρολογικού σταθμού, όπου καταγράφηκε η ένδειξη.

Η θερμοκρασία στη βορειοδυτική και κεντρική Ινδία αναμένεται να πέσει τις επόμενες ημέρες, ωστόσο ο καύσωνας είναι πιθανό να συνεχιστεί για δύο ημέρες στην ανατολική Ινδία, όπως ανακοίνωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ινδίας (IMD).

Σημειώνεται ότι η Ινδία κηρύσσει καύσωνα όταν η θερμοκρασία κυμαίνεται από 4,5 έως 6,4 βαθμούς Κελσίου υψηλότερα από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Συνολικά 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Μπιχάρ την Πέμπτη, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων δέκα άνθρωποι που εμπλέκονται στη διοργάνωση των εθνικών εκλογών επτά φάσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Τμήματα του Μπιχάρ ψηφίζουν στον τελικό γύρο των εκλογών το Σάββατο.

Στο Δελχί, οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν προκαλέσει λιποθυμίες και ασθένειες σε πτηνά και άγριους πιθήκους.

«Εχουμε στραφεί σε δίαιτα πλούσια σε υγρά καθώς και εποχιακά φρούτα και λαχανικά που περιέχουν περισσότερο νερό», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ANI ο Σαντζέτ Κουμάρ, επικεφαλής του ζωολογικού κήπου.

Οξεία έλλειψη νερού

Το Δελχί, όπου η θερμοκρασία κυμαινόταν στους 45,4 βαθμούς Κελσίου το απόγευμα της Παρασκευής, κατέγραψε αυτή την εβδομάδα τον πρώτο θάνατο, λόγω ζέστης, ενώ αντιμετωπίζει οξεία έλλειψη νερού.

Δισεκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρη την Ασία είναι αντιμέτωποι με τις συνέπειες της ανόδου της θερμοκρασίας, τάση που οι επιστήμονες τονίζουν ότι έχει επιδεινωθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Στο γειτονικό στην Ινδία Πακιστάν, καταγράφηκε έξαρση των δασικών πυρκαγιών και οι θερμοκρασίες σκαρφάλωσαν στα ύψη, φτάνοντας τους 52,2 βαθμούς Κελσίου την περασμένη εβδομάδα.

Η Ινδία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος ρυπαντής, λόγω εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο, ωστόσο έχει θέσει ως στόχο μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2070.

Παρόλο που η ζέστη επηρεάζει μέρος της χώρας, τα βορειοανατολικά κρατίδια Μανιπούρ και Ασαμ έχουν πληγεί από έντονες βροχοπτώσεις μετά το πέρασμα του κυκλώνα Ρέμαλ, με αρκετές περιοχές να έχουν πλημμυρίσει σήμερα Παρασκευή.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT