Χουάν Μερτσάν: Ο άνθρωπος που δίκασε τον Ντόναλντ Τραμπ

Χουάν Μερτσάν: Ο άνθρωπος που δίκασε τον Ντόναλντ Τραμπ

Η ιστορία του δικαστή της «υπόθεσης Στόρμι Ντάνιελς», για τον οποίο ο Αμερικανός τέως πρόεδρος έχει δηλώσει «με μισεί», και το χρονικό των γεγονότων που οδήγησαν στην καταδίκη του

χουάν-μερτσάν-ο-άνθρωπος-που-δίκασε-το-563053186

«Με μισεί». «Είναι ακριβοδίκαιος δικαστής». Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας ταυτόχρονος διάλογος μεταξύ του Αμερικανού τέως προέδρου και των δικηγόρων της Νέας Υόρκης γύρω από το πρόσωπο του δικαστή Χουάν Μερτσάν, που προεδρεύει της δίκης του Ντόναλντ Τραμπ για την «υπόθεση Στόρμι Ντάνιελς». Ο εκ νέου υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ καταδικάστηκε, την Πέμπτη, από το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας της Νέας Υόρκης, καθώς οι ένορκοι αποφάσισαν την ενοχή του, συμφωνώντας με τους εισαγγελείς της έδρας, για 34 κατηγορίες, που αφορούν περιπτώσεις παραποίησης επιχειρηματικών αρχείων σε βαθμό κακουργήματος. Οι εισαγγελείς, μάλιστα, έκαναν λόγο για «απάτη εις βάρος του αμερικανικού λαού», αφού η κυβέρνηση Τραμπ έκλεινε συμφωνίες με αμερικανικά ταμπλόιντ, εξαγόρασε τη σιωπή της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς, με την οποία είχε συναντηθεί σεξουαλικά, χρεώνοντας τις 130.000 της διακριτικότητάς της ως έξοδα του πολιτικού γραφείου του τέως προέδρου.

Ποιος είναι ο Χουάν Μερτσάν

Χουάν Μερτσάν: Ο άνθρωπος που δίκασε τον Ντόναλντ Τραμπ-1
(©Jane Rosenberg via AP, Pool)

Ποια είναι, όμως, η ιστορία του δικαστή Χουάν Μερτσάν, για τον οποίο ο Αμερικανός τέως πρόεδρος έχει δηλώσει «με μισεί»; Ισως, βέβαια, το υποτιθέμενο μίσος του ανώτατου δικαστικού να συνδέεται, στο σκεπτικό του Ντόναλντ Τραμπ, με τα 35 δολάρια που είχε συνεισφέρει σε τρεις διαφορετικές ομάδες των Δημοκρατικών και του Τζο Μπάιντεν ή με την καταδίκη δύο συνεργατών του δισεκατομμυριούχου σε δίκες όπου ο ίδιος προήδρευε: στη δίκη για φοροδιαφυγή του Ομίλου Τραμπ, όπου καταδίκασε σε φυλάκιση τον εξ απορρήτων του τέως προέδρου Αλεν Βάισελμπεργκ και στην υπόθεση εγκληματικής απάτης του πρώην προεδρικού συμβούλου, Στιβ Μπάνον.

Ο Χουάν Μερτσάν, γεννημένος το 1962 στην Μπογκοτά, την πρωτεύουσα της Κολομβίας, κατέφτασε στη Νέα Υόρκη σε ηλικία έξι ετών, μαζί με τους γονείς και τα άλλα πέντε, μεγαλύτερα αδέλφια του. Μεγάλωσε στα Τζάκσον Χάιτς του Κουίνς, σπούδασε Οικονομικά στο κολέγιο Baruch του Μανχάταν, ενώ, το 1994, έλαβε το διδακτορικό του στη Νομική από το Πανεπιστήμιο Hofstra του Λονγκ Αϊλαντ, καθιστάμενος το πρώτο παιδί της οικογένειας που έλαβε τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι, όμως, και ο πρώτος δικαστής που θα επιβάλει ποινή σε τέως πρόεδρο.

O πατέρας του, όταν ακόμη ζούσαν οικογενειακώς στην Κολομβία, ήταν αξιωματικός του στρατού που αργότερα υπηρέτησε στην υπηρεσία πληροφοριών της χώρας. Οταν, όμως, έφτασαν ως μετανάστες στη γη της ελευθερίας, εργάστηκε νυχτερινή «λάντζα» σε ξενοδοχείο του Μανχάταν.

Σύμφωνα με παλαιότερο ρεπορτάζ των New York Times, ο πατέρας του, όταν ακόμη ζούσαν οικογενειακώς στην Κολομβία, ήταν αξιωματικός του στρατού που αργότερα υπηρέτησε στην υπηρεσία πληροφοριών της χώρας. Οταν, όμως, έφτασαν ως μετανάστες στη γη της ελευθερίας, εργάστηκε νυχτερινή «λάντζα» σε ξενοδοχείο του Μανχάταν. Η μητέρα απασχολείτο σε διάφορες πόστα, όπως συσκευασία τροφίμων για γεύματα αεροπορικών εταιρειών και σε εργοστάσια φερμουάρ και παιχνιδιών.

Ο ίδιος ο μελλοντικός τότε δικαστής, σε ηλικία εννέα ετών και ώσπου να τελειώσει το Λύκειο, ήταν ανάγκη να συνεισφέρει στον οικογενειακό προϋπολογισμό, οπότε έκανε αυτό που λέμε δουλειές του ποδαριού: κουβαλούσε τα καθημερινά ψώνια πελατών παντοπωλείου για ένα χαρτζιλίκι και έπλενε πιάτα, ενώ, ως φοιτητής πλέον, είχε πιάσει δουλειά σε ξενοδοχείο ως υπεύθυνος της νυχτερινής βάρδιας.

Αναγκάστηκε, στο μεταξύ, να διακόψει τις σπουδές του, όπως λέει το ίδιο δημοσίευμα, για να εργαστεί ως ελεγκτής στο Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP). Αργότερα, επέστρεψε στο κολέγιο, καθώς το πτυχίο για εκείνον ήταν μονόδρομος αν ήθελε να συνεχίσει τις σπουδές του στη Νομική. Και ως φοιτητής διέπρεψε και στα δύο.

Σε ηλικία 9 ετών και ώσπου να τελειώσει το Λύκειο, ήταν ανάγκη να συνεισφέρει στον οικογενειακό προϋπολογισμό, οπότε έκανε αυτό που λέμε δουλειές του ποδαριού: κουβαλούσε τα καθημερινά ψώνια πελατών παντοπωλείου για ένα χαρτζιλίκι και έπλενε πιάτα, ενώ, ως φοιτητής πλέον, είχε πιάσει δουλειά σε ξενοδοχείο ως υπεύθυνος της νυχτερινής βάρδιας.

Ωσπου να οριστεί δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, ο Χουάν Μερτσάν πέρασε από όλα τα στάδια της καριέρας ενός δικαστικού. Εχει χρηματίσει βοηθός εισαγγελέα στο Μανχάταν (κυρίως για οικονομικές απάτες). Εχει υπηρετήσει στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της πολιτείας της Νέας Υόρκης ως αναπληρωτής και ως βοηθός.

Από το 2006 έως το 2009, οπότε και διορίστηκε αναπληρωτής δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης, ο Χουάν Μερτσάν υπηρέτησε, καθ’ υπόδειξιν του τότε δημάρχου της αμερικανικής μητρόπολης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, στο Ειρηνοδικείο του Μπρονξ. Παράλληλα, όμως, την περίοδο 2009-2018, ο κυβερνήτης της πολιτείας τον διόρισε στο δικαστήριο Χρηματικών Αξιώσεων από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, πέραν των ποινικών δικών στο Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης, προεδρεύει επίσης του Δικαστηρίου Ψυχικής Υγείας του Μανχάταν και του Δικαστηρίου Θεραπείας Βετεράνων, που παρέχουν ειδικές υπηρεσίες σε μη βίαιους κατηγορουμένους, όπως γράφουν οι New York Times.

Ετσι, λόγω των σπουδών του στα Οικονομικά αλλά και της εμπειρίας του στην αγορά ακινήτων, εξειδικεύτηκε έτι περαιτέρω σε υποθέσεις οικονομικών αδικημάτων και άλλων περιπτώσεων απάτης και ήταν σαφές ότι θα κάλυπτε όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται σε μία δίκη όπως η πρόσφατη, με κατηγορούμενο και εντέλει ένοχο τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Ανθρωπος που κρατάει τον λόγο του»

Χουάν Μερτσάν: Ο άνθρωπος που δίκασε τον Ντόναλντ Τραμπ-2
©AP Photo/Seth Wenig

«Είναι κάποιος που διαβάζει κάθε λέξη σε κάθε σελίδα κάθε φακέλου και κάθε υποσημείωση. Εχει απόλυτη πίστη στον νόμο και στην ορθή εφαρμογή του», είναι τα λόγια του Χοσέ Α. Φανζούλ, πρώην βοηθού εισαγγελέα του Μανχάταν που έχει συνεργαστεί στενά με τον Χουάν Μερτσάν, σύμφωνα με τους New York Times.

Από την άλλη, ο συνήγορος υπεράσπισης του εξ απορρήτων του τέως προέδρου Αλεν Βάισελμπεργκ, Νίκολας Γκραβάντε, είχε δηλώσει στο CNN ότι ο δικαστής Μερτσάν, που προήδρευε της υπόθεσης, ήταν «αποτελεσματικός, πρακτικός και άκουγε προσεκτικά όσα είχα να πω. Ηταν ξεκάθαρος για την πορεία της δίκης, κάτι που με βοήθησε πάρα πολύ να δώσω στον Αλεν Βάισελμπεργκ εμπεριστατωμένες νομικές συμβουλές. Ο δικαστής Μερτσάν ήταν πάντα καλά προετοιμασμένος, προσβάσιμος και –το πιο σημαντικό στο θέμα του Βάισελμπεργκ– ένας άνθρωπος που τηρεί τον λόγο του. Αντιμετώπισε εμένα και τους συναδέλφους μου με τον μέγιστο σεβασμό, τόσο σε ανοιχτές ακροάσεις όσο και κεκλεισμένων των θυρών».

Ο δικαστής Μερτσάν ήταν πάντα καλά προετοιμασμένος, προσβάσιμος και ένας άνθρωπος που τηρεί τον λόγο του.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Κάρεν Φρίντμαν-Αγκνίφιλο, μάχιμη δικηγόρος και πρώην εισαγγελέας του Μανχάταν. «Ο Μερτσάν», είπε η ίδια στο αμερικανικό δίκτυο, δεν αφήνει τους εισαγγελείς ή τους κατηγορουμένους να δημιουργήσουν προβλήματα στην αίθουσα του δικαστηρίου του. Δεν αφήνει να δημιουργηθεί τσίρκο με τα ΜΜΕ ή οτιδήποτε άλλο».

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian για τον ανώτατο δικαστικό, «δουλειά του είναι να επιβλέπει ποινικές υποθέσεις, αστικές υποθέσεις· οποιεσδήποτε υποθέσεις κι αν αντιμετωπίζει, σε όλες ανεξαιρέτως είναι αμερόληπτος», όπως είπε η Σίρα Σάιντλιν, πρώην δικαστής του ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Μανχάταν.

Ο Ρον Κούμπι, βετεράνος συνήγορος υπεράσπισης με έμφαση στο πολιτικά δικαιώματα, έχει δηλώσει στη βρετανική εφημερίδα ότι «ο Χουάν Μερτσάν εργάζεται πολύ σκληρά για να μην παρασύρεται η αίθουσα του δικαστηρίου από περισπασμούς και γελοιότητες. Προήδρευσε της δίκης με τον δικαιότερο, πιο αποτελεσματικό και λιγότερο δραματικό τρόπο. Οσον αφορά τις απόψεις του, ήταν πάντα προσεκτικός και στοχαστικός νομικός και, στην υπόθεση Τραμπ, κάθε φορά που είχε τον χρόνο να εξετάσει ένα νομικό ζήτημα, το εξέταζε διεξοδικά και συνήθως έγραφε μια γνώμη γι’ αυτό, εξηγώντας το σκεπτικό του σύμφωνα με τον νόμο, με τρόπο που πάντα στοιχειοθετεί την ετυμηγορία».

Ο Χουάν Μερτσάν εργάζεται πολύ σκληρά για να μην παρασύρεται η αίθουσα του δικαστηρίου από περισπασμούς και γελοιότητες.

Οι συνάδελφοί του του πιστώνουν τον αγώνα του για να δημιουργηθεί το Δικαστήριο Ψυχικής Υγείας του Μανχάταν, του οποίου συχνά προεδρεύει, έχοντας κερδίσει τη φήμη του ευγενούς και ευσπλαχνικού δικαστή, εκδίδοντας αποφάσεις που δίνουν στους κατηγορουμένους δεύτερες ευκαιρίες, όπως γράφει το CNN. Αλλοι, ωστόσο, αναφέρουν ότι συχνά συντάσσεται με τις καταδικαστικές προτάσεις των εισαγγελέων, παραμένοντας πάντοτε δίκαιος και απολύτως σύμφωνος με το γράμμα και το πνεύμα του νόμου.

Τα 35 δολάρια στους Δημοκρατικούς και η κόρη του

Η αμεροληψία του Χουάν Μερτσάν δοκιμάστηκε όταν δημοσιοποιήθηκε, τον Απρίλιο του 2023, η συνεισφορά του σε δύο Δημοκρατικές ομάδες και στην εκστρατεία του Τζο Μπάιντεν, στις εκλογές του 2020. Τα πόσα ήταν μοιρασμένα ως εξής: 15 δολάρια στην εκστρατεία του Μπάιντεν και δύο συνεισφορές των 10 δολαρίων στις ομάδες Progressive Turnout Project και Stop Republicans αντιστοίχως, τον Ιούλιο του 2020, μέσω της ActBlue, διαδικτυακής πλατφόρμας συγκέντρωσης κεφαλαίων για υποψηφίους και εκστρατείες των Δημοκρατικών.

Κι όπως λέγεται, μπορεί τα ποσά να είναι… αστεία, ωστόσο εγείρονται ερωτήματα για το πόσο δίκαιος μπορεί να είναι στη δίκη Τραμπ και την απόφαση της ποινής του, που αναμένεται στις 11 Ιουλίου. «Ενώ τα ποσά είναι ελάχιστα, προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ένας εν ενεργεία δικαστής προέβη σε πολιτικές δωρεές οποιουδήποτε μεγέθους σε έναν κομματικό υποψήφιο», σύμφωνα με τον Ελι Χόνιγκ, ανώτερο νομικό αναλυτή του CNN και πρώην ομοσπονδιακό εισαγγελέα. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο ίδιο ρεπορτάζ, η Νέα Υόρκη, μεταξύ πολλών άλλων πολιτειών, έχει υιοθετήσει τον Πρότυπο Κώδικα Δικαστικής Συμπεριφοράς του Αμερικανικού Δικηγορικού Συλλόγου, ο οποίος απαγορεύει στους δικαστές «να ζητούν κεφάλαια, να συνεισφέρουν σε πολιτική οργάνωση ή υποψήφιο».

Ενώ τα ποσά είναι ελάχιστα, προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ένας εν ενεργεία δικαστής προέβη σε πολιτικές δωρεές οποιουδήποτε μεγέθους σε έναν κομματικό υποψήφιο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph, η Λόρεν Μερτσάν, κόρη του περί ου ο λόγος ανώτατου δικαστικού, διατελεί πρόεδρος της Authentic Campaigns, εταιρείας που έχει εργαστεί στην ψηφιακή συγκέντρωση κεφαλαίων και τη διαφήμιση για Δημοκρατικούς υποψηφίους. Το πελατολόγιό της περιλαμβάνει, όπως λέει το ρεπορτάζ, τον Μπάιντεν και του βουλευτή Ανταμ Σιφ, οι οποίοι ηγήθηκαν των προσπαθειών παραπομπής εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο, όπως λέει το CNN, παρότι ισχύει ότι η Λόρεν Μερτσάν έχει διατελέσει πρόεδρος της Authentic Campaigns, η εταιρεία έχει απαλείψει τις αναφορές σε αυτήν στον ιστότοπό της και είναι δύσκολο να συνδεθεί απευθείας η εταιρεία με συγκεκριμένες πολιτικές διαφημίσεις. Ωστόσο, η εταιρεία εργάζεται για εκστρατείες που απαξιώνουν τον τέως πρόεδρο.

Χουάν Μερτσάν: Ο άνθρωπος που δίκασε τον Ντόναλντ Τραμπ-3
©Justin Lane/Pool Photo via AP

Ταυτόχρονα, ένα στιγμιότυπο οθόνης, που φέρεται να προέρχεται από το LinkedIn της κόρης του δικαστή, ανέφερε ότι ήταν η διευθύντρια Ψηφιακής Πειθούς για την προεδρική εκστρατεία του 2020 της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις. Το στιγμιότυπο οθόνης καταγράφηκε πέρυσι από ακροδεξιές ομάδες, προτού καταστεί ιδιωτική η σελίδα της Λόρεν Μέρτσαν στο LinkedIn.

Η Λόρεν Μερτσάν, σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, διατελεί πρόεδρος της Authentic Campaigns, εταιρείας που έχει εργαστεί στην ψηφιακή συγκέντρωση κεφαλαίων και τη διαφήμιση για Δημοκρατικούς υποψηφίους.

Αυτές οι αποκαλύψεις, ασφαλώς, όχι μόνον ήταν βούτυρο στο ψωμί του Αμερικανού τέως προέδρου ώστε να ζητήσει, διά των δικηγόρων του, την εξαίρεσή του από το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης, αλλά και να πει δημοσίως ότι «ο δικαστής με μισεί».

Εχουν, όμως, γνώση οι φύλακες και ο Χουάν Μερτσάν προέβλεψε ότι θα περνούσε… δύσκολες μέρες στη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ. Ετσι, προτού αρχίσει η δίκη, με βούλευμά του, είχε απαγορεύσει σε όλους τους εμπλεκομένους της δίκης να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για την πορεία της υπόθεσης και για τα πρόσωπα που την απαρτίζουν. Την ίδια στιγμή, επειδή ο Αμερικανός τέως πρόεδρος είχε αποδυθεί σε αγώνα εναντίον του δικαστή και της οικογένειάς του, είχε εκδώσει απαγόρευση οποιασδήποτε αναφοράς εκ μέρους του στα πρόσωπα του στενού του περιβάλλοντος.

Το γεγονότα που οδήγησαν στην καταδίκη του Ντόναλντ Τραμπ

2015

16 Ιουνίου: Ο Τραμπ ανακοινώνει την προεδρική του υποψηφιότητα.
Αύγουστος: Ο Τραμπ συναντά τον Ντέιβιντ Πέκερ, τότε πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της American Media Inc. –στην οποία ανήκει το «National Enquirer»– στον Πύργο Τραμπ στη Νέα Υόρκη. Ο Πέκερ συμφωνεί να βοηθήσει στην εκστρατεία του Τραμπ, αναζητώντας αρνητικές ιστορίες γι’ αυτόν για να τις αποσιωπήσει και συμφωνεί να δημοσιεύσει αρνητικά ρεπορτάζ για τους αντιπάλους του Τραμπ στις εκλογές.
Οκτώβριος/Νοέμβριος: Ο Πέκερ μαθαίνει ότι πρώην θυρωρός του Πύργου Τραμπ προσπαθούσε να πουλήσει πληροφορίες ότι ο Τραμπ φέρεται να έκανε ένα παιδί εκτός γάμου. Κατόπιν καθοδήγησης του CEO, η AMI διαπραγματεύεται και υπογράφει συμφωνία για να πληρώσει στον θυρωρό 30.000 δολάρια με αντάλλαγμα την απόκτηση αποκλειστικών δικαιωμάτων.

Χουάν Μερτσάν: Ο άνθρωπος που δίκασε τον Ντόναλντ Τραμπ-4
Το έγγραφο των ενόρκων στη δίκη Τραμπ. (©AP Photo/Jon Elswick)

2016

Ιούνιος: Ο αρχισυντάκτης και ο υπεύθυνος περιεχομένου του «National Enquirer» επικοινώνησαν με συνήγορο του Τραμπ σχετικά με μία γυναίκα –η οποία πιστεύεται ότι είναι το μοντέλο του Playboy, Karen McDougal–, η οποία ισχυρίστηκε ότι είχε σεξουαλική σχέση με τον Τραμπ ενώ ήταν παντρεμένος. Η AMI πληρώνει τελικά στη γυναίκα 150.000 δολάρια με αντάλλαγμα να μη μιλήσει για την υποτιθέμενη σεξουαλική σχέση. Θα λάμβανε επίσης δύο εξώφυλλα περιοδικών και μία σειρά άρθρων.
10 Οκτωβρίου: Ο αρχισυντάκτης του AMI επικοινωνεί με τον Πέκερ για μία δεύτερη γυναίκα –που πιστεύεται ότι είναι η πορνοστάρ Stormy Daniels–, η οποία ισχυρίστηκε ότι είχε σεξουαλική επαφή με τον Τραμπ ενώ ήταν παντρεμένος. Στη συνέχεια, διαπραγματεύονται συμφωνία για να εξασφαλίσουν τη σιωπή της. Θα πληρωνόταν 130.000 δολάρια για να μη μιλήσει πουθενά. Ο Τραμπ φέρεται να λέει στον Μάικλ Κοέν να καθυστερήσει την πληρωμή στη δεύτερη γυναίκα για όσο το δυνατόν περισσότερο, έως μετά τις εκλογές. Τελικά, ο Τραμπ συμφωνεί με την ανταμοιβή.
8 Νοεμβρίου: Ο Τραμπ κερδίζει τις προεδρικές εκλογές. Στη συνέχεια, η AMI απελευθερώνει τον θυρωρό και τον πρώτο κατήγορο για τις συμφωνίες τους για μη αποκάλυψη, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

2017

Καλοκαίρι: Ο Τραμπ προσκαλεί τον Πέκερ στον Λευκό Οίκο για δείπνο για να τον ευχαριστήσει για τη βοήθειά του κατά τη διάρκεια της εκστρατείας.

Χουάν Μερτσάν: Ο άνθρωπος που δίκασε τον Ντόναλντ Τραμπ-5
Ο Μάικλ Κοέν, πρώην δικηγόρος και νυν μάρτυρας κατηγορίας του Ντόναλντ Τραμπ. (©AP Photo/Yuki Iwamura, File)

2018

9 Απριλίου: Το FBI εκτελεί ένταλμα έρευνας στις κατοικίες και το γραφείο του Μάικλ Κοέν,πρώην δικηγόρου και νυν μάρτυρα κατηγορία του Ντόναλντ Τραμπ. Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι, τους μήνες που ακολούθησαν, ο Τραμπ και άλλοι συμμετείχαν σε μια δημόσια και ιδιωτική εκστρατεία πίεσης για να διασφαλίσουν ότι ο Κοέν δεν συνεργάστηκε με την επιβολή του νόμου στην ομοσπονδιακή έρευνα.
2 Ιουλίου: Σε μια εις βάθος συνέντευξη που προβάλλεται στο «Good Morning America», την πρώτη του μετά την έφοδο του FBI στο γραφείο και τα σπίτια του τον Απρίλιο, ο Κοέν σηματοδοτεί έντονα την προθυμία του να συνεργαστεί με τον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μίλερ και τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς στη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης – ακόμα κι αν αυτό θέτει σε κίνδυνο τον Τραμπ.
21 Αυγούστου: Ο Κόεν δηλώνει ένοχος στην ομοσπονδιακή έρευνα, παραδεχόμενος τον ρόλο του στην ανταμοιβή της AMI στην Karen McDougal, για να επηρεάσει τις εκλογές, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, δηλώνοντας ότι το είχε κάνει υπό τις οδηγίες του Τραμπ. Ο Κοέν δηλώνει επίσης ένοχος σε σχέση με την ανταμοιβή της Στόρμι Ντάνιελς για να εξασφαλίσει τη σιωπή της, ισχυριζόμενος ότι έγινε κατόπιν εντολής του Τραμπ.
Σεπτέμβριος: Ο Κοέν και η AMI παραδέχονται την ενοχή τους σε σχέση με τις πληρωμές που έγιναν στις δύο γυναίκες που ισχυρίστηκαν ότι ο Τραμπ είχε εξωσυζυγικές σχέσεις μαζί τους. Η AMI συνήψε συμφωνία μη δίωξης με την Εισαγγελία των ΗΠΑ για τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης σε σχέση με την πληρωμή που έγινε στη Karen McDougal.

Χουάν Μερτσάν: Ο άνθρωπος που δίκασε τον Ντόναλντ Τραμπ-6
Η Στόρμι Ντάνιελς. (©AP Photo/Markus Schreiber, File)

2020

3 Νοεμβρίου: Επειτα από μια δύσκολη εκστρατεία επανεκλογής, ο Τραμπ έρχεται αντιμέτωπος με τον Τζο Μπάιντεν. Τέσσερις ημέρες αργότερα, είναι ξεκάθαρο ότι ο Τραμπ έχασε.

2021

2 Νοεμβρίου: Ο Αλβιν Μπραγκ εκλέγεται εισαγγελέας στο Μανχάταν. Μόλις αναλαμβάνει την εξουσία, ξεκινά την έρευνα για τον Τραμπ.

2022

6 Δεκεμβρίου: Δικαστήριο κρίνει τον Οργανισμό Τραμπ ένοχο για όλες τις κατηγορίες φορολογικής απάτης που ασκήθηκαν από το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν. Οι κατηγορίες περιελάμβαναν σχέδιο απάτης, συνωμοσίας, εγκληματικής φορολογικής απάτης και παραποίησης επιχειρηματικών αρχείων.

2023

30 Μαρτίου: Επειτα από καταθέσεις επί καταθέσεων, δικαστήριο του Μανχάταν καταδικάζει τον Τραμπ, καθιστώντας τον τον πρώτο πρώην ή νυν πρόεδρο που κατηγορείται.
3 Απριλίου: Ο Τραμπ ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη από το κτήμα του στο Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα, μια μέρα πριν παραδοθεί στο δικαστήριο. Περνά τη νύχτα στο διαμέρισμά του στον Πύργο Τραμπ.
4 Απριλίου: Ο Τραμπ φτάνει στο δικαστικό μέγαρο του Μανχάταν. Ο τέως πρόεδρος δηλώνει αθώος για 34 κακουργηματικές κατηγορίες. Ο Τραμπ επιστρέφει αμέσως στο Μαρ-α-Λάγκο, όπου δίνει μια ομιλία προς τους υποστηρικτές του το ίδιο βράδυ, επικρίνοντας τον Μπραγκ για τις κατηγορίες και προσθέτοντας: «Είμαστε ένα έθνος σε παρακμή και τώρα αυτοί οι ριζοσπαστικοί αριστεροί τρελοί θέλουν να παρέμβουν στις εκλογές χρησιμοποιώντας την επιβολή του νόμου. Δεν μπορούμε να αφήσουμε να συμβεί κάτι τέτοιο».
12 Απριλίου: Μια απειλητική επιστολή που περιέχει λευκή σκόνη αποστέλλεται στον Μπραγκ, η δεύτερη από τότε που ο Τραμπ άρχισε να δημοσιεύει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την επικείμενη κατηγορία του. Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή ασθένειες. Ο ίδιος ο Μπραγκ έχει δεχτεί «πολλαπλές» δολοφονικές απειλές από τότε που απαγγέλθηκε το κατηγορητήριο του Τραμπ, λένε αστυνομικές πηγές στο ABC News.

Χουάν Μερτσάν: Ο άνθρωπος που δίκασε τον Ντόναλντ Τραμπ-7
Η Karen McDougal. (©Shutterstock)

2024

15 Φεβρουαρίου: Στην τελική ακρόαση της υπόθεσης πριν από την έναρξη της δίκης, ο δικαστής Χουάν Μέρτσαν –με τον Τραμπ παρόντα– αρνείται την πρόταση του τέως προέδρου να θέσει την υπόθεση στο αρχείο και καταρρίπτει τα επιχειρήματα της υπεράσπισης ότι η δίκη πρέπει να καθυστερήσει επειδή θα παρέμβει στην προεδρική εκστρατεία του Τραμπ.
26 Φεβρουαρίου: Ο Αλβιν Μπραγκ ζητεί από δικαστή να επιβάλει ασφαλιστικά μέτρα που θα απαγορεύουν στον Τραμπ να κάνει δημόσιες δηλώσεις για μάρτυρες, ενόρκους, δικαστικό προσωπικό και εισαγγελείς –πλην του Μπραγκ– που εμπλέκονται στην υπόθεση, επικαλούμενος αυτό που αποκαλεί τη «μακροχρόνια και ίσως μοναδική ιστορία» του Τραμπ να επιτίθεται σε ανθρώπους που θεωρεί αντιπάλους.
4 Μαρτίου: Οι δικηγόροι υπεράσπισης του Τραμπ ζητούν από τον δικαστή Χουάν Μερτσάν να απορρίψει το αίτημα των εισαγγελέων για ασφαλιστικά μέτρα, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να επιτραπεί στον πρώην πρόεδρο να απαντά πλήρως στις επιθέσεις των πολιτικών του αντιπάλων.
7 Μαρτίου: Ο δικαστής Μερτσάν συμφωνεί με το αίτημα του γενικού εισαγγελέα να επιβάλει ασφαλιστικά μέτρα για την αποκάλυψη των ονομάτων και άλλων στοιχείων ταυτοποίησης των ενόρκων στην επερχόμενη δίκη, διαπιστώνοντας ότι «υπάρχει πιθανότητα δωροδοκίας, παραποίησης ενόρκων ή σωματικού τραυματισμού ή παρενόχλησης των ενόρκων».
25 Μαρτίου: Ο Χουάν Μερτσάν διατάζει η δίκη να ξεκινήσει με την επιλογή των ενόρκων στις 15 Απριλίου.
26 Μαρτίου: Ο δικαστής αποδέχεται το αίτημα του εισαγγελέα του Μανχάταν για ασφαλιστικά μέτρα στον πρώην πρόεδρο, που εμποδίζουν τον Τραμπ να κάνει δημόσιες δηλώσεις για μάρτυρες στην υπόθεση, υποψήφιους ενόρκους, μέλη του δικαστικού προσωπικού και τις οικογένειές τους.
1 Απριλίου: Ο Χουάν Μερτσάν επεκτείνει τα ασφαλιστικά μέτρα για τον Τραμπ για να καλύψει τα μέλη της οικογένειας του ιδίου και του εισαγγελέα Αλβιν Μπραγκ.
2 Απριλίου: Οι δικηγόροι του Τραμπ ζητούν εκ νέου από τον δικαστή να παραιτηθεί από τη δίκη, επτά μήνες αφότου ο δικαστής απέρριψε παρόμοιο αίτημα των δικηγόρων υπεράσπισης.
3 Απριλίου: Ο δικαστής Μερτσάν αποφαίνεται ότι ο Τραμπ δεν έχει προεδρική ασυλία από τη δίωξη, εν μέρει επειδή ο Τραμπ απέτυχε να την επικαλεστεί εγκαίρως.
15 Απριλίου: Η πρώτη ποινική δίκη με πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ ξεκινάει στη Νέα Υόρκη. Ο πρώην πρόεδρος παρακολουθεί περίπου έξι ώρες δικαστικών διαδικασιών, καθώς ξεκινά η διαδικασία της συγκρότησης του 12μελούς σώματος των ενόρκων.
22 Απριλίου- 6 Μαΐου: Καταθέσεις μαρτύρων.
7 Μαΐου 2024 Η Στόρμι Ντάνιελς, πρόσωπο με πρόσωπο με τον Ντόναλντ Τραμπ, για πρώτη φορά σε περισσότερο από μία δεκαετία.
9 Μαΐου: Εντονη κατ’ αντιπαράσταση εξέταση της Στόρμι Ντάνιελς και των συνηγόρων του Τραμπ.
13 Μαΐου: Κατάθεση του πρώην δικηγόρου του Τραμπ, Μάικλ Κοέν.
14 Μαΐου: Η ομάδα υπεράσπισης του Τραμπ, τη 17η ημέρα της δίκης, αμφισβητεί τα κίνητρα του Κόεν.
16 Μαΐου: Η ομάδα υπεράσπισης του Τραμπ αποδύεται σε επιθετική προσπάθεια να υπονομεύσει την αξιοπιστία του πρώην δικηγόρου του Τραμπ.
17-30 Μαΐου: Καταθέσεις, αγορεύσεις και, εντέλει, καταδικαστική απόφαση εναντίον του Αμερικανού τέως προέδρου και για τα 34 αδικήματα για τα οποία κατηγορήθηκε. (Πηγή: ABC News)


Κεντρική φωτογραφία: Ο δικαστής Χουάν Μερτσάν. (AP Photo/Seth Wenig)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT