Ο Ερντογάν προλογίζει σύγγραμμα για την Αλωση και την Αγία Σοφία

Ο Ερντογάν προλογίζει σύγγραμμα για την Αλωση και την Αγία Σοφία

Το τρίτομο σύγγραμμα «Στα ίχνη του Ιερού Καλέσματος: Η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, ο Μωάμεθ Πορθητής και το τζαμί της Αγίας Σοφίας στον τουρκικό Τύπο», εκδόθηκε από τη Διεύθυνση Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αφορμή την 571η επέτειο από την Αλωση της Κωνσταντινούπολης, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προλόγισε τρίτομο σύγγραμμα, με τίτλο «Στα ίχνη του Ιερού Καλέσματος: Η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, ο Μωάμεθ Πορθητής και το τζαμί της Αγίας Σοφίας στον τουρκικό Τύπο», το οποίο εκδόθηκε από τη Διεύθυνση Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας.

Στο εισαγωγικό του σημείωμα ο Τούρκος πρόεδρος γράφει, μεταξύ άλλων, ότι ο Μωάμεθ ο Πορθητής κατέκτησε την Κωνσταντινούπολη, τιμώντας την αναγγελία του προφήτη Μωάμεθ και κάνοντας πραγματικότητα «όνειρο επτά αιώνων των μουσουλμάνων».

«Τώρα, συνεχίζουμε τον αγώνα μας για το έθνος μας σύμφωνα με το όραμα του Τουρκικού Αιώνα και συνεχίζουμε το δρόμο μας με αποφασιστικότητα για την υλοποίηση νέων σχεδίων. Τα όνειρά μας είναι για την Τουρκία», συνεχίζει ο Ερντογάν.

Σε άλλο σημείο ο Τούρκος πρόεδρος γράφει πως «Ο Μωάμεθ ο Πορθητής, ο οποίος ξεκίνησε με στόχο να κατακτήσει καρδιές και όχι εδάφη, κατέκτησε όχι μόνο μια πόλη αλλά και καρδιές με την ανεκτικότητα και τη δίκαιη διακυβέρνησή του» και ισχυρίζεται ότι «μετέτρεψε την Κωνσταντινούπολη σε κέντρο πολιτισμού, τέχνης και επιστήμης».

Στον τόμο παρουσιάζεται το ιστορικό της Αγίας Σοφίας και η μετατροπή της σε τζαμί τον Ιούλιο του 2020 χαρακτηρίζεται «μεγάλο βήμα» για «την αναβίωση της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Τουρκίας και του ισλαμικού κόσμου».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT