Η Κίνα θα απέχει από την ελβετική σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία

Η Κίνα θα απέχει από την ελβετική σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία

«Η Κίνα επιμένει ότι μια διεθνής ειρηνευτική διάσκεψη πρέπει να εγκριθεί τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Ουκρανία, με την ισότιμη συμμετοχή όλων των πλευρών», αναφέρει το κινεζικό ΥΠΕΞ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κίνα δεν θα συμμετάσχει στην ειρηνευτική σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στην Ελβετία, καθώς, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, «δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες» της για συμμετοχή τόσο του Κιέβου όσο και της Μόσχας. 

Η κυβέρνηση της Ελβετίας επιδιώκει τη συμμετοχή πολλών χωρών στη διάσκεψη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 15-16 Ιουνίου στο θέρετρο Bürgenstock στο καντόνι Nidwalden, με στόχο να τεθούν οι βάσεις για μια ειρηνευτική διαδικασία στην Ουκρανία.

Η Μόσχα δεν προσκλήθηκε στη σύνοδο, ενώ απέρριψε τις επικείμενες συνομιλίες, χαρακτηρίζοντάς τες «ανούσιες», χωρίς τη συμμετοχή της.

«Οι διευθετήσεις για τη συνάντηση εξακολουθούν να υπολείπονται κατά πολύ των αιτημάτων της Κίνας και των προσδοκιών της διεθνούς κοινότητας, καθιστώντας δύσκολη τη συμμετοχή μας», δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ.

«Η Κίνα επιμένει ότι μια διεθνής ειρηνευτική διάσκεψη πρέπει να εγκριθεί τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Ουκρανία, με την ισότιμη συμμετοχή όλων των πλευρών, και πως όλες οι προτάσεις πρέπει να συζητηθούν με δίκαιο και ισότιμο τρόπο. Διαφορετικά, θα είναι δύσκολο να διαδραματίσει (η σύνοδος) ουσιαστικό ρόλο στην αποκατάσταση της ειρήνης», σημειώνεται.

«Λυπούμαστε πολύ που η κινεζική πλευρά δεν αξιοποιεί την ευκαιρία να παρουσιάσει τις θέσεις της στην πλατφόρμα της Συνόδου Κορυφής στην Ελβετία», δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της ουκρανικής πρεσβείας στο Πεκίνο.

Την Πέμπτη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε ότι η Κίνα θα μπορούσε να διοργανώσει μια ειρηνευτική διάσκεψη στην οποία θα μπορούσαν να συμμετάσχουν τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία.

Από την πλευρά του, το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι λαμβάνει υπόψη πως οι προϋποθέσεις για συμμετοχή της Κίνας στη σύνοδο δεν έχουν ακόμη εκπληρωθεί, ιδίως αφού η Ρωσία «προς το παρόν δεν συμμετέχει».

«Για την Ελβετία, η συμμετοχή της Ρωσίας στην ειρηνευτική διαδικασία είναι επίσης απαραίτητη. Το (υπουργείο) εργάζεται ενεργά για να εμπλέξει τη Ρωσία στην ειρηνευτική διαδικασία», προστίθεται στη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.

Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις ελβετικές Αρχές, περισσότερες από 80 χώρες έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους στη συνδιάσκεψη.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT