Το ΝΑΤΟ στηρίζει την Ουκρανία, η Ρωσία απειλεί με πυρηνικά

Το ΝΑΤΟ στηρίζει την Ουκρανία, η Ρωσία απειλεί με πυρηνικά

Η Γερμανία είπε «ναι» στο Κίεβο για δυτικά όπλα - Μετά την έγκριση των ΗΠΑ, επιτρέπει τη χρήση τους σε ρωσικό έδαφος

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την πεποίθηση ότι η Ουκρανία έχει κάθε δικαίωμα να αντεπιτεθεί εναντίον της Ρωσίας με τα όπλα που της παρέχουν οι νατοϊκοί σύμμαχοι, βάσει και του διεθνούς δικαίου –στο πλαίσιο της αυτοάμυνας–, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, λίγες μόνον ώρες μετά το «πράσινο φως» που έδωσε και η Γερμανία στο Κίεβο να μπορεί να χρησιμοποιεί τα γερμανικά οπλικά συστήματα για να πλήξει στόχους εντός ρωσικής επικράτειας. Η απόφαση του Βερολίνου γνωστοποιήθηκε, όχι τυχαία, αμέσως μετά την ανάλογη κίνηση των ΗΠΑ.

Εως και χθες,ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και Ουάσιγκτον δεν επέτρεπαν τη χρήση των οπλικών τους συστημάτων εκτός της ουκρανικής επικράτειας, πιστεύοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση και ενδεχομένως ενεργοποίηση της ρήτρας συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ. Εμφανώς ικανοποιημένος ο Γενς Στόλτενμπεργκ καλωσόρισε την απόφαση «χαλάρωσης των περιορισμών χρήσης των όπλων». Ο ίδιος άλλωστε είχε παροτρύνει τα 32 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ να αποδεχθούν το αίτημα του Κιέβου, λίγες μόνον ώρες πριν από τη διήμερη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας, που ολοκληρώθηκε χθες στην Πράγα. «Η Ουκρανία υπερασπίζεται τον εαυτό της απωθώντας τη ρωσική επιθετικότητα», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ στη συνέντευξη Τύπου στην τσεχική πρωτεύουσα. «Θα είμαι ξεκάθαρος: η αυτοάμυνα δεν αποτελεί κλιμάκωση», πρόσθεσε, απαντώντας στις απειλές του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι μια τέτοια κίνηση ισοδυναμεί με κλιμάκωση. «Δεν πρόκειται για κάτι νέο… Και η Ρωσία κλιμάκωσε με εισβολή σε άλλη χώρα», ανέφερε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, δίνοντας έμφαση στο νέο ρωσικό μέτωπο στον βορρά, γύρω από το Χάρκοβο, στη συνοριακή γραμμή με την Ουκρανία.

«Θα είμαι ξεκάθαρος: η αυτοάμυνα δεν αποτελεί κλιμάκωση», τόνισε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, απαντώντας στις απειλές του Πούτιν.

Αντεπίθεση

Για αντεπίθεση στο Χάρκοβο, άλλωστε, επιτρέπουν οι ΗΠΑ τη χρήση των οπλικών τους συστημάτων, όπως διευκρίνισε την Πέμπτη Αμερικανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η πολιτική σχετικά με τα πλήγματα βαθιά στο εσωτερικό της Ρωσίας «δεν έχει αλλάξει». Χθες, στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε επίσης ότι το Κίεβο μπορεί να κάνει χρήση όπλων –που παρέχει η Γερμανία– εναντίον επιθέσεων στη συνοριακή περιοχή στο Χάρκοβο.

Μαζί με τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, δεκατέσσερις νατοϊκές χώρες (Γαλλία, Βρετανία, Πολωνία, Δανία, Σουηδία, Φινλανδία, Τσεχία, Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία και Καναδάς) δίνουν το δικαίωμα στην Ουκρανία να κάνει χρήση των οπλικών τους συστημάτων εντός ρωσικής επικράτειας, ενώ η Ολλανδία επιτρέπει πλέον και τα μαχητικά F16, που έχει παραχωρήσει στις ουκρανικές δυνάμεις, να χτυπήσουν ρωσικούς στόχους και χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς. Ωστόσο, άλλοι νατοϊκοί σύμμαχοι, όπως η Ιταλία, συνεχίζουν να αρνούνται, με τον υπουργό Εξωτερικών της Αντόνιο Ταγιάνι να ισχυρίζεται ότι δεν επιτρέπει το σύνταγμα της χώρας να δοθεί άδεια στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει τα οπλικά της συστήματα εκτός Ουκρανίας.

Η άρση των περιορισμών χρήσης των νατοϊκών οπλικών συστημάτων, πάντως, αποτελεί «σημείο καμπής», καθώς έως τώρα η Ουκρανία αναγκαζόταν να πολεμήσει με το ένα χέρι επί της ουσίας δεμένο πίσω από την πλάτη, την ώρα που η Ρωσία προκαλούσε τεράστιες ανθρώπινες απώλειες και καταστροφή κρίσιμων υποδομών. Το «πράσινο φως» που έδωσαν Γαλλία και Βρετανία να χρησιμοποιηθούν τα πυραυλικά τους συστήματα εναντίον ρωσικών αεροπορικών βάσεων, ραντάρ και μονάδων αποθήκευσης πυρομαχικών στη μεθόριο, θα αναγκάσει τη Μόσχα να αποσυρθεί στην ενδοχώρα, όπως συνέβη και με το πολεμικό της ναυτικό στη Μαύρη Θάλασσα. Στο μεταξύ, με γοργούς ρυθμούς προχωράει η πρωτοβουλία της Τσεχίας για συγκέντρωση πυρομαχικών και συνολικά ενός εκατομμυρίου οβίδων για το Κίεβο.

«Η Ρωσία δεν μπλοφάρει για τα πυρηνικά»

Reuters, A.P.

Το φάντασμα μιας πιθανής σύγκρουσης ΝΑΤΟ – Ρωσίας με πυρηνικά όπλα επισείει ξανά η Μόσχα, ύστερα από τη στροφή της αμερικανικής και της γερμανικής κυβέρνησης, που αποφάσισαν έπειτα από πολλούς δισταγμούς να δώσουν το «πράσινο φως» στους Ουκρανούς σχετικά με τη χρήση δυτικών όπλων για πλήγματα στο εσωτερικό της Ρωσίας, έστω και μόνο στις περιοχές που συνορεύουν με το Χάρκοβο.

«Η Ρωσία θεωρεί ότι όλα τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς που χρησιμοποιεί η Ουκρανία ελέγχονται ήδη από στρατιωτικούς χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και αυτό δεν είναι απλά στρατιωτική βοήθεια, είναι συμμετοχή στον πόλεμο εναντίον μας», δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ. «Παρόμοιες ενέργειες μπορούν κάλλιστα να θεωρηθούν casus belli (αιτία πολέμου)», προσέθεσε.

Επιπλέον, ο στενός συνεργάτης του Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση ότι θα διέπραττε «μοιραίο σφάλμα» αν υπέθετε ότι η Ρωσία δεν είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα εναντίον της Ουκρανίας. «Αυτό, αλίμονο, δεν είναι ούτε εκφοβισμός ούτε μπλόφα», τόνισε ο Μεντβέντεφ, κατηγορώντας τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ότι ωθούν τον πόλεμο «στο χειρότερο δυνατό σενάριο», με αποτέλεσμα «ουδείς σήμερα να μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να φτάσουμε στο έσχατο στάδιο της κλιμάκωσης».

Εντονη ανησυχία για την πιθανότητα ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης του πολέμου εξέφρασε και ο Βίκτορ Ορμπαν. Ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η υπουργική σύνοδος του ΝΑΤΟ, ο Ούγγρος πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Συμμαχία «πλησιάζει πιο κοντά στον πόλεμο» με τη Ρωσία κάθε εβδομάδα. «Είναι παράλογο το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ, αντί να μας προστατεύει, μας παρασύρει σε έναν παγκόσμιο πόλεμο. Είναι τόσο παράλογο, όσο ένας πυροσβέστης που προσπαθεί να σβήσει μια πυρκαγιά με φλογοβόλο», δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο.

Προειδοποίηση Μεντβέντεφ ότι η Δύση ωθεί τον πόλεμο «στο χειρότερο σενάριο» – «Οι Ρώσοι γελούν μαζί μας» λόγω των περιορισμών στη χρήση δυτικών όπλων, τονίζει ο Ζελένσκι.

Στην ίδια συνέντευξη ο Ορμπαν, ένας από τους πιο φιλικούς Ευρωπαίους ηγέτες έναντι του Πούτιν, δεν δίστασε να παραλληλίσει τους Δυτικούς του συμμάχους με τον Αδόλφο Χίτλερ. «Επανεξέτασα τα έγγραφα των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στον Χίτλερ και τον (Ούγγρο ηγέτη) Μίκλος Χόρτι. Η Ουγγαρία υφίστατο τότε τεράστιες πιέσεις να αποστείλει περισσότερους στρατιώτες στο μέτωπο και να απελάσει περισσότερους Εβραίους. Δεν λέω ότι αυτό που ζούμε σήμερα έχει φτάσει σε αυτό το σημείο, αλλά οδεύουμε προς την κατεύθυνση αυτή», υποστήριξε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με συνέντευξή του στον Guardian κάλεσε την κυβέρνηση Μπάιντεν να ξεπεράσει τους δισταγμούς της για τη χρήση των αμερικανικών όπλων σε πλήγματα εντός της Ρωσίας. Ο Ουκρανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι «οι Ρώσοι γελούν μαζί μας» λόγω των περιορισμών στη χρήση των δυτικών όπλων, τους οποίους εκμεταλλεύονται για να ενισχύουν τις θέσεις τους στο πεδίο της μάχης. Χθες ο Ζελένσκι επισκέφθηκε τη Στοκχόλμη και υπέγραψε συμφωνία διμερούς αμυντικής συνεργασίας με τη Σουηδία, η οποία του προσέφερε πρόσφατη στρατιωτική βοήθεια, ύψους 7 δισ. δολαρίων.

Στο μεταξύ, Μόσχα και Κίεβο ανακοίνωσαν χθες νέα συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων, η οποία επετεύχθη ύστερα από μεσολάβηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας απελευθερώθηκαν 75 αιχμάλωτοι πολέμου από κάθε πλευρά. Τέλος, η κυβέρνηση της Κίνας ανακοίνωσε ότι δεν θα λάβει μέρος στη διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη για το Ουκρανικό στην Ελβετία τον Ιούνιο, με πρωτοβουλία του Ζελένσκι. Η ρωσική κυβέρνηση, που δεν έχει προσκληθεί στη διάσκεψη, χαιρέτισε την απόφαση του Πεκίνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT