Πιέσεις Μπάιντεν σε Ισραήλ και Χαμάς για εκεχειρία

Πιέσεις Μπάιντεν σε Ισραήλ και Χαμάς για εκεχειρία

«Είναι καιρός να σταματήσει αυτός ο πόλεμος, να ξεκινήσει η επόμενη μέρα» στη Γάζα διακήρυξε την Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, παρουσιάζοντας ένα ισραηλινό σχέδιο κατάπαυσης του πυρός σε τρεις φάσεις με στόχο την απελευθέρωση των ομήρων και την αναστολή των συγκρούσεων

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είναι καιρός να σταματήσει αυτός ο πόλεμος, να ξεκινήσει η επόμενη μέρα» στη Γάζα διακήρυξε την Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, παρουσιάζοντας ένα ισραηλινό σχέδιο κατάπαυσης του πυρός σε τρεις φάσεις με στόχο την απελευθέρωση των ομήρων και την αναστολή των συγκρούσεων. Εκτιμώντας ότι η Χαμάς δεν είναι πλέον σε θέση να πραγματοποιήσει επιθέσεις σαν αυτές της 7ης Οκτωβρίου ο Μπάιντεν χαρακτήρισε τη στιγμή «κομβική»: «Το Ισραήλ έκανε την πρόταση. Η Χαμάς λέει ότι θέλει εκεχειρία. Αυτή η συμφωνία είναι μια ευκαιρία να αποδείξουν αν εννοούν αυτό που λένε». Στόχος της πρωτοβουλίας του ήταν ακριβώς αυτή: να ασκήσει πίεση και στις δυο πλευρές προκειμένου να αρθεί το πολύμηνο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις που έχει οδηγήσει στη δολοφονία χιλιάδων Παλαιστίνιων. Διάχυτη είναι η αίσθηση στην Ουάσιγκτον ότι η ηγεσία της Χαμάς και δη ο Γιαχία Σινουάρ ενδιαφέρεται μόνο για την επιβίωση τη δική του και της οικογένειας του στις σήραγγες της νότιας Γάζας, όπως επισημαίνουν στο σχετικό ρεπορτάζ τους οι Ταιμς της Νέας Υόρκης. Το ίδιο όμως ισχύει και για τον Βενιαμίν Νετανιάχου. Μόνο που για τον ισραηλινό πρωθυπουργό, η επιβίωση ταυτίζεται με τη συνέχιση του πολέμου, καθώς εκτιμάται ότι, αν οι όμηροι απελευθερωθούν και οι εχθροπραξίες σταματήσουν, δεν θα μπορέσει να παραμείνει στην εξουσία. Γι αυτό και δεν έχει κίνητρο να συνεισφέρει άμεσα σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

«Ο Νετανιάχου θέλει να παρατείνει τον πόλεμο για πάντα», δηλώνει σε συνέντευξή του στo τελευταίο τεύχος της γερμανικής εφημερίδας Ζeit, ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχουντ Ολμέρτ κι αυτός είναι ο φόβος και των περισσότερων συμπατριωτών του. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του αμερικανικού ινστιτούτου Pew, το 68% των Ισραηλινών ανησυχεί υπερβολικά ή αρκετά ότι οι επιχειρήσεις στη Γάζα διαρκούν πάρα πολύ. Την προηγούμενη εβδομάδα ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπέντζαμιν Νετανιάχου επιβεβαίωσε αυτό που πολλοί υποπτεύονταν -ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επιδιώκει παράταση του πολέμου: «Αναμένουμε άλλους επτά μήνες μαχών προκειμένου να στηρίξουμε όσα καταφέραμε και να πραγματοποιήσουμε αυτό που ορίζουμε ως την καταστροφή των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ», δήλωσε ο Τζάτσι Χανέγκμπι.

Η πίεση πάντως προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό δεν προέρχεται μόνο από τον Λευκό Οίκο, αλλά και από το εσωτερικό. Ο συμμετέχων στο πολεμικό συμβούλιο Μπένι Γκαντς απειλεί να ρίξει την κυβέρνηση, ο στρατός αμφισβητεί την πολιτική του Νετανιάχου κι οι συγγενείς των ομήρων θεωρούν ότι η διαιώνιση των εχθροπραξιών απομακρύνει την πιθανότητα να γυρίσω πίσω ζωντανοί οι δικοί τους άνθρωποι. Αργά το βράδυ της Παρασκευής η Χαμάς δημοσιοποίησε ηχογράφηση με τη φωνή της 26χρονης ομήρου Νόα Αργκαμάνι, η οποία απήχθη από το μουσικό φεστιβάλ Νόβα στις 7 Οκτωβρίου. Απευθυνόμενη στους Ισραηλινούς πολίτες η Αργκαμάνι λέει «θα μας αφήσετε εδώ στο έλεος της μοίρας; Μην αφήσετε τον Νετανιάχου και την κυβέρνηση να μας σκοτώσει».

Σχέδιο κατάπαυσης του πυρός σε τρεις φάσεις, με στόχο την απελευθέρωση των ομήρων και την αναστολή των συγκρούσεων, παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος

Σε δεινή θέση όμως βρίσκεται και ο Μπαιντεν, ο οποίος κινδυνεύει να χάσει νέους και πιο αριστερούς ψηφοφόρους του κόμματος του λόγω της υποστήριξης του στο Ισραήλ. Η πρωτοβουλία να δημοσιοποιήσει το σχέδιο εκεχειρίας την Παρασκευή ήρθε λίγες μέρες αφότου αμερικανικά ΜΜΕ αποκάλυψαν ότι κατά την πρόσφατη πολύνεκρη επίθεση κατά αμάχων χρησιμοποιήθηκαν αμερικανικά όπλα. Σύμφωνα με έρευνα των New York Times, στο σημείο του ισραηλινού πλήγματος σε καταυλισμό για εκτοπισμένους Παλαιστίνιους στη Ράφα βρέθηκαν απομεινάρια GBU-39, μίας βόμβας που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στις ΗΠΑ. Το γεγονός ότι ο ίδιος ο Νετανιάχου αναγνώρισε το «τραγικό λάθος», που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 45 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 240 δεν μπόρεσε φυσικά να κατευνάσει την παγκόσμια οργή.

Απομόνωση

Ηδη την προηγούμενη εβδομάδα τρεις χώρες, Ισπανία, Ιρλανδία και Νορβηγία αναγνώρισαν την Παλαιστίνη, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η Σλοβενία. Η ισραηλινή επιχειρηματολογία πως έτσι επιβραβεύεται η Χαμάς και τα ειρωνικά τουίτς του ΥΠΕΞ, Ισραήλ Κατς, δεν έχουν άλλο στόχο από την εσωτερική κατανάλωση και τη συσπείρωση του ακροατηρίου του που βλέπει σταδιακά την αρχική οικουμενική αλληλεγγύη μετά τις επιθέσεις της Χαμάς να εξελίσσεται, μετά τους 36.000 νεκρούς στη Γάζα, σε απόλυτη διεθνή απομόνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT