Ο άνθρωπος πίσω από τα Muppets

Το ντοκιμαντέρ «Jim Henson Idea Man» διερευνά τη ζωή και την καλλιτεχνική σταδιοδρομία του δημιουργού του «The Muppet Show».

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχουν μερικές στιγμές στις οποίες γράφεται ιστορία, έστω κι αν οι πρωταγωνιστές τους το αγνοούν. Μια από αυτές συνέβη όταν ο Τζιμ Χένσον έκοβε μερικά κομμάτια από ένα παλτό της μητέρας του και προσέθετε πάνω τους δύο μπαλάκια του πινγκ πονγκ σαν μάτια. 

Πρόκειται, φυσικά, για τη στιγμή που «γεννήθηκε» ο θρυλικός Κέρμιτ ο Βάτραχος, η εμβληματική κούκλα του Muppet Show. Αυτή τη στιγμή καθώς και πολλές άλλες, διερευνά το ντοκιμαντέρ «Jim Henson Idea Man» του Ρον Χάουαρντ (κυκλοφορεί στο Disney +) το οποίο αφηγείται τις άγνωστες πτυχές της καλλιτεχνικής διαδρομής του ανθρώπου που δημιούργησε τις κούκλες Muppet. 

Οπως αναφέρει αφιέρωμα των New York Times, ο Χένσον, ο οποίος πέθανε το 1990, δεν είχε καμία παιδική εμπειρία με μαριονέτες. Άρχισε να δουλεύει σε αυτό το αντικείμενο ως έφηβος τη δεκαετία του ’50 για λογαριασμό ενός τηλεοπτικού σταθμού. Τότε, έφτιαξε και την πρώτη εκδοχή του Κέρμιτ από ένα παλιό παλτό της μητέρας του.

Ο άνθρωπος πίσω από τα Muppets-1
AP Photo/Burnett, FIle

Μαζί με την Τζέιν Νέμπελ, συμφοιτήτριά του στο κολέγιο και μετέπειτα σύζυγό του, κατασκεύασε επίσης μαριονέτες για διαφημίσεις, διαμορφώνοντας ένα δικό του σατιρικό πνεύμα. Το 1958, ο Χένσον επισκέφθηκε την Ευρώπη και γνώρισε πιο εξελιγμένες μορφές κουκλοθέατρου. 

Προσελήφθη στην εκπομπή «Sesame Street», η οποία ξεκίνησε στη Νέα Υόρκη το 1969, ενώ το 1976, το «Muppet Show» ξεκίνησε στο Λονδίνο.

Οι χαρακτήρες του Χένσον λατρεύτηκαν από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ο ίδιος, μάλιστα, ταξίδευε, συχνά για να δίνει παραστάσεις και να αναπτύσσει νέα έργα και νέες ιδέες, εξακολουθώντας να πειραματίζεται ακατάπαυστα.

Ο άνθρωπος πίσω από τα Muppets-2
(AP Photo/G. Paul Burnett)

Ο Χένσον είχε μεγάλα χέρια, τα οποία του επέτρεπαν να είναι ιδιαίτερα εκφραστικός, ειδικά με τον Κέρμιτ, ο οποίος αντανακλούσε σαφώς την προσωπικότητα του ίδιου του δημιουργού.

Η φιλοσοφία ζωής του Χένσον· το να φέρεσαι στους ανθρώπους με τον τρόπο που θα ήθελες να σου φέρονται και να απολαμβάνεις τη στιγμή, διαπέρασε το έργο του και ενέπνευσε αμέτρητους άλλους δημιουργούς.

Με πληροφορίες από New York Times και AP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT