Νότια Αφρική – εκλογές: Πύρρειος νίκη για το κόμμα του Νέλσον Μαντέλα

Νότια Αφρική – εκλογές: Πύρρειος νίκη για το κόμμα του Νέλσον Μαντέλα

Το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) ήρθε μεν πρώτο… αλλά με το χαμηλότερο ποσοστό που έχει λάβει ποτέ σε εθνικές εκλογές.

49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC), το κόμμα του Νέλσον Μαντέλα, έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για πρώτη φορά έπειτα από 30 χρόνια.

Η ψηφοφόροι της Νότιας Αφρικής προσήλθαν στις κάλπες την περασμένη Τετάρτη, 29 Μαΐου, και με καταμετρημένο πια σχεδόν το 100% των ψήφων η παράταξη ANC παρουσιάζεται να εξασφαλίζει περίπου 40%, ποσοστό το οποίο την υποχρεώνει όμως να αναζητήσει κυβερνητικούς εταίρους προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση.  

Συγκριτικά, στις προηγούμενες γενικές εκλογές του 2019, το ANC είχε, τότε υπό τον Σίριλ Ραμαφόζα όπως και τώρα, λάβει 57,5%. Ενώ ακόμη παλαιότερα, το 2014, είχε, υπό τον Τζέικομπ Ζούμα, εξασφαλίσει 62,1%.

Στη δεύτερη θέση, πίσω από το ANC, ήρθε η Δημοκρατική Συμμαχία (DA) του Τζον Στίνχεϊζεν με 22%, και πιο πίσω, στην τρίτη θέση, η παράταξη MK ιδρυτής της οποίας είναι ο προερχόμενος από το ANC Τζέικομπ Ζούμα, με 15%.

Σημειώνεται ότι το κόμμα MK του Ζούμα έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να ενταχθεί σε κυβέρνηση υπό το ANC και τον Ραμαφόζα.

Με πληροφορίες από BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT