Boeing: Τελευταία στιγμή αναβλήθηκε η εκτόξευση του Starliner

Boeing: Τελευταία στιγμή αναβλήθηκε η εκτόξευση του Starliner

Η εκτόξευση του Starliner αναβλήθηκε για τουλάχιστον 24 ώρες λόγω τεχνικού προβλήματος. Πρόκειται για τη δεύτερη αναβολή μέσα σε λίγες εβδομάδες.

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εκτόξευση του διαστημικού σκάφους Starliner της Boeing, που ήταν προγραμματισμένη για το Σάββατο, αναβλήθηκε για τουλάχιστον 24 ώρες λόγω τεχνικού προβλήματος, λιγότερο από τέσσερα λεπτά προτού πραγματοποιηθεί, με τη σχετική απόφαση να ανακοινώνεται μάλιστα κατά τη διάρκεια ζωντανής διαδικτυακής μετάδοσης.

Το πρώτο ταξίδι του CST-200 Starliner αναμένεται με ενδιαφέρον, καθώς η Boeing επιδιώκει να αποκτήσει μεγαλύτερο μερίδιο από τις προσοδοφόρες αποστολές της NASA στο διάστημα στις οποίες πλέον κυριαρχεί η SpaceX του Ελον Μασκ.

Η κάψουλα ήταν έτοιμη να εκτοξευθεί από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στη Φλόριντα, πάνω σε πύραυλο Atlas V που προμήθευσε η United Launch Alliance, μια κοινοπραξία της Boeing και της Lockheed Martin.

Πρόκειται για τη δεύτερη αναβολή εκτόξευσης σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα γι’ αυτήν την αποστολή, η οποία θα επιτρέψει στο Starliner να μεταφέρει για πρώτη φορά αστροναύτες της NASA στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Παρόμοια αναβολή είχε σημειωθεί και στις 6 Μαΐου, δύο ώρες πριν από την προγραμματισμένη εκτόξευση του Starliner.

Η πρώτη απόπειρα της Boeing να στείλει το μη-επανδρωμένο Starliner στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, το 2019, απέτυχε λόγω δυσλειτουργιών στο λογισμικό. Μια δεύτερη απόπειρα το 2022 στέφθηκε με επιτυχία, «ανοίγοντας τον δρόμο» στις προσπάθειες για την πρώτη επανδρωμένη δοκιμαστική αποστολή.

Η επιτυχία του προγράμματος, το κόστος του οποίου έχει ξεπεράσει το 1,5 δισ. δολάρια, είναι κρίσιμης σημασίας για την Boeing, εν μέσω και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει στα εμπορικά αεροσκάφη της.

Βασικός ανταγωνιστής του Starliner είναι η κάψουλα Crew Dragon της SpaceX, η οποία από το 2020 αποτελεί το μοναδικό μέσο της NASA για την αποστολή του πληρώματος του ISS στο διάστημα.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT