Μεξικό: Η υποψήφια του κυβερνώντος κόμματος Σέινμπαουμ οδεύει προς θριαμβευτική επικράτηση

Μεξικό: Η υποψήφια του κυβερνώντος κόμματος Σέινμπαουμ οδεύει προς θριαμβευτική επικράτηση

Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα που εκλέγεται πρόεδρος στη χώρα

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υποψήφια του κυβερνώντος κεντροαριστερού κόμματος Morena για την προεδρία, Κλάουδια Σέινμπαουμ, κέρδισε με θεαματική διαφορά τις εκλογές χθες Κυριακή, όπως υπέδειξε exit poll.

Η κ. Σέινμπαουμ, 61 ετών, εξασφαλίζει 57,8% των ψήφων, ενώ η βασική αντίπαλός της, η κεντροδεξιά γερουσιαστής Σότσιλ Γκάλβες, περιορίζεται στο 29,1%, σύμφωνα με την έρευνα του ινστιτούτου Enkoll. Δεύτερο έξιτ πολ, του ινστιτούτου Parametría, φέρει τη διαφορά να είναι λίγο μικρότερη, στις 26 μονάδες (56-30%).

Κι άλλες δημοσκοπήσεις εξόδου, που επικαλέστηκαν το τηλεοπτικό δίκτυο NMAS και την ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας El Financiero, χωρίς όμως να δώσουν ποσοστά, φέρουν την υποψήφια του Κινήματος για την Εθνική Αναγέννηση (Morena) να οδεύει να γίνει η πρώτη γυναίκα στην ιστορία του Μεξικού που θα ορκιστεί πρόεδρος την 1η Οκτωβρίου.

«Πολύ μεγάλη» διαφορά

Ο επικεφαλής του κόμματος Μάριο Ντελγάδο διαβεβαίωνε νωρίτερα υποστηρικτές της παράταξης ότι η κυρία Σέινμπαουμ, άλλοτε δήμαρχος της πρωτεύουσας, κέρδισε με «πολύ μεγάλη» διαφορά, αποφεύγοντας να δώσει ποσοστά.

Οι εκλογές αυτές, οι μεγαλύτερες στην Ιστορία του Μεξικού, αμαυρώθηκαν από σωρεία δολοφονιών, που συνεχίστηκαν ακόμη και χθες, εν μέσω ψηφοφορίας, με δύο ανθρώπους να πέφτουν νεκροί σε εκλογικά τμήματα στην πολιτεία Πουέμπλα. Η βία είναι ανάμεσα στις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει η επόμενη αρχηγός του κράτους.

Εφόσον επιβεβαιωθεί επίσημα η επικράτησή της, η κυρία Σέινμπαουμ θα διαδεχθεί τον Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ για εξαετή θητεία στο κορυφαίο αξίωμα του Μεξικού.

Μεξικό: Η υποψήφια του κυβερνώντος κόμματος Σέινμπαουμ οδεύει προς θριαμβευτική επικράτηση-1

Παράλληλα, και η υποψήφια του κυβερνώντος κεντροαριστερού κόμματος για το αξίωμα της δημάρχου της πρωτεύουσας του Μεξικού –από τα κρισιμότερα διακυβεύματα των εκλογών που διεξήχθησαν στη χώρα χθες Κυριακή–, η Κλάρα Μπρουγάδα, θα αναδειχθεί νικήτρια, προεξόφλησε ο κ. Ντελγάδο, επικαλούμενος εσωτερικά exit polls της παράταξης, λίγη ώρα αφού έκλεισαν τα εκλογικά τμήματα στη μητρόπολη.

Την εκτίμηση φάνηκε να επιβεβαιώνει το πρώτο έξιτ πολ που δημοσιοποιήθηκε, του ινστιτούτου Parametría, που θέλει την κ. Μπρουγάδα να προηγείται με 46% των ψήφων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT