Ο πρόεδρος της Ν. Αφρικής δεν θα παραιτηθεί παρόλο που το ANC έχασε την πλειοψηφία

Ο πρόεδρος της Ν. Αφρικής δεν θα παραιτηθεί παρόλο που το ANC έχασε την πλειοψηφία

Το κόμμα του Νέλσον Μαντέλα απέτυχε να κερδίσει την πλειοψηφία σε εκλογές για πρώτη φορά μετά το τέλος του απαρτχάιντ

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα απηύθυνε έκκληση για ενότητα, αφού το κόμμα του, το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο, απέτυχε να κερδίσει την πλειοψηφία στις εκλογές, σηματοδοτώντας μία νέα εποχή για την πιο προηγμένη οικονομία της Αφρικής.

Είναι η πρώτη φορά που το ANC, του οποίου ηγείτο κάποτε ο Νέλσον Μαντέλα, δεν καταφέρνει να κερδίσει την πλειοψηφία σε εκλογές, μετά το τέλος της κυριαρχίας της λευκής μειονότητας στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Το ANC θα στραφεί τώρα πιθανότατα σε έναν πολιτικό αντίπαλο για την υποστήριξη που χρειάζεται για να κυβερνήσει, σχηματίζοντας συνασπισμό.

«Ακούσαμε τις φωνές του λαού μας και πρέπει να σεβαστούμε τις επιλογές και τις επιθυμίες του», δήλωσε ο Ραμαφόζα.

«Ο λαός της Νότιας Αφρικής περιμένει από τους ηγέτες του να συνεργαστούν για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του», ανέφερε, ενώ πρόσθεσε: «Είναι η ώρα για όλους μας να βάλουμε τη Νότια Αφρική πάνω από όλα».

Το μεγαλύτερο κόμμα αλλά χωρίς πλειοψηφία

Το ANC εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο κόμμα, έχοντας κερδίσει το 40,2% των ψήφων, αλλά οι 159 έδρες που εξασφάλισε υπολείπονται κατά πολύ των 200 που απαιτούνται για την πλειοψηφία σε ένα Κοινοβούλιο συνολικά 400 εδρών. Στο προηγούμενο Κοινοβούλιο είχε 230 έδρες.

Το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η Δημοκρατική Συμμαχία, υπό την ηγεσία των λευκών, κέρδισε ποσοστό 21,8%. Το νέο αριστερό κόμμα uMkhonto we Sizwe (Λόγχη του Εθνους), το οποίο υποστηρίζεται από τον πρώην πρόεδρο Τζέικομπ Ζούμα, ήρθε τρίτο με 14,6%.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT