Κίνα – Ρωσία: Ρήγματα και αρρυθμίες στην ενεργειακή τους συνεργασία

Κίνα – Ρωσία: Ρήγματα και αρρυθμίες στην ενεργειακή τους συνεργασία

Η κινεζική πλευρά, προκειμένου να προχωρήσει το έργο της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Power of Siberia 2, ζητά από τους Ρώσους να ρίξουν κι άλλο τις τιμές. Αντιδράσεις από τη Μόσχα. «Ολοένα μεγαλύτερη η εξάρτηση της Ρωσίας από την Κίνα», σχολιάζουν αναλυτές

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέφθηκε το Πεκίνο τον περασμένο μήνα, λέγεται ότι ζήτησε από τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, κατά βάση τρία πράγματα: να δώσει το τελικό «OK» για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Power of Siberia 2, να προωθήσει την είσοδο κινεζικών τραπεζών στη ρωσική αγορά και να μην πάρει μέρος στη διάσκεψη για την ειρήνη στην Ουκρανία που διοργανώνει το Κίεβο στις 15-16 Ιουνίου στην Ελβετία.

Από αυτά τα τρία αιτήματα, το τελευταίο, ως φαίνεται, βρήκε ήδη ανταπόκριση. Το Πεκίνο ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι δεν πρόκειται να πάρει μέρος στην ειρηνευτική σύνοδο του Ιουνίου. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε ανοιχτά την Κίνα ότι υπονομεύει την επικείμενη ειρηνευτική διάσκεψη, λειτουργώντας ως εργαλείο στα χέρια των Ρώσων.    

Από εκεί και πέρα ωστόσο, στον άξονα Πεκίνου – Μόσχας υπάρχουν, πέρα από τις όποιες συμπράξεις, και ορισμένες σημαντικές διαφωνίες που παραμένουν.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι Financial Times επικαλούμενοι πηγές με γνώση των εξελίξεων, «οι προσπάθειες της Ρωσίας να συνάψει μια σημαντική συμφωνία με την Κίνα για τον αγωγό φυσικού αερίου Power of Siberia 2 έχουν προς το παρόν ναυαγήσει» καθώς το Πεκίνο ζητά από τους Ρώσους, προκειμένου να προχωρήσει το εν λόγω έργο, νούμερα (εν προκειμένω τιμές και όγκους προμηθειών) τα οποία όμως εκείνοι απορρίπτουν ως «παράλογα».   

Ανθρωποι που γνωρίζουν το θέμα είπαν στους FT ότι η Κίνα έχει ζητήσει να πληρώνει το εισαγόμενο από τη Ρωσία φυσικό αέριο σε τιμές σχεδόν τόσο χαμηλές όσο είναι εκείνες εντός Ρωσίας. Κι αυτό, χωρίς να δεσμεύεται καν ότι θα εισάγει μεγάλες ποσότητες αερίου μέσω του εν λόγω αγωγού. Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι η Κίνα έχει ήδη εξασφαλίσει σημαντικά χαμηλότερες τιμές από τη Ρωσία σε σύγκριση με τις άλλες χώρες (Μιανμάρ, Ουζμπεκιστάν) από τις οποίες εισάγει φυσικό αέριο.   

Το έργο Power of Siberia 2 θα αποτελούσε, ωστόσο, γραμμή σωτηρίας και «σωσίβιο» για την κρατική ρωσική Gazprom, καθώς θα συνέδεε την κινεζική αγορά με κοιτάσματα φυσικού αερίου στη δυτική Ρωσία τα οποία άλλοτε, πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις δυτικές κυρώσεις, προμήθευαν την Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι η Gazprom κατέγραψε πέρυσι ζημίες ύψους 6,9 δισ. δολ., με φόντο την κατακόρυφη πτώση των πωλήσεων φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Οι εξαγωγές της Gazprom στην Ευρώπη μειώθηκαν στα 22 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) το 2023 από 230 bcm που ήταν κατά μέσο όρο ετησίως τη δεκαετία πριν από την εισβολή στην Ουκρανία και, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι FT, πρόκειται να υποχωρήσουν και άλλο.  

Η ρωσική πλευρά επιμένει ότι μια συμφωνία για τον αγωγό Power of Siberia 2 είναι απλώς ζήτημα χρόνου.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι οι συνομιλίες Ρωσίας – Κίνας συνεχίζονται για αυτόν τον αγωγό.

«Είναι απολύτως φυσιολογικό κάθε πλευρά να υπερασπίζεται τα δικά της συμφέροντα. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν γιατί οι ηγέτες και των δύο χωρών έχουν την πολιτική βούληση γι’ αυτό και τα εμπορικά ζητήματα θα συνεχίσουν να επιλύονται και δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες συμφωνίες», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ωστόσο, πηγές με γνώση των εξελίξεων υπενθυμίζουν πως ο ισχυρός άνδρας της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, δεν συνόδευσε τον Πούτιν κατά την τελευταία του επίσκεψη στο Πεκίνο…  

Ο Αλεξάντερ Γκαμπούεφ, διευθυντής του Carnegie Russia Eurasia Center που έχει την έδρα του στο Βερολίνο, εκτιμά πάντως, από την πλευρά του, ότι η Μόσχα θα αναγκαστεί κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, να υποχωρήσει και να αποδεχθεί τους όρους της κινεζικής πλευράς.

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άφησε τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν περισσότερο εξαρτημένο από τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ […] Η εξάρτηση της Μόσχας από την Κίνα μεγαλώνει», σημειώνουν οι FT.

Με πληροφορίες από FT

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT