Κίνα: Ανδρόγυνο κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ της βρετανικής MI6

Κίνα: Ανδρόγυνο κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ της βρετανικής MI6

Πρόκειται για Κινέζους πολίτες οι οποίοι εργάζονται σε κρατική υπηρεσία

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υπηρεσία πληροφοριών της Κίνας κατηγόρησε δημόσια την MI6 ότι στρατολόγησε δύο Κινέζους εργαζόμενους σε κρατική υπηρεσία με σκοπό την κατασκοπεία υπέρ της βρετανικής κυβέρνησης. 

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας (MSS), το οποίο έχει την ευθύνη για τη συλλογή πληροφοριών και τη μυστική αστυνομία της Κίνας, ανακοίνωσε σήμερα ότι αποκάλυψε «μεγάλη υπόθεση κατασκοπείας» στην οποία εμπλέκεται ένα ανδρόγυνο που εργάζεται σε «κομβικά πόστα» μιας κινεζικής κρατικής υπηρεσίας. Η εν λόγω υπόθεση, η οποία έπαιξε σε κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, συμβαίνει σε μια περίοδο που ανάλογες υποθέσεις κινεζικής κατασκοπείας φέρεται να έχουν διαπραχθεί στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων χωρών όπως η Βρετανία, το Βέλγιο και η Γερμανία. 

Σε μια ανάρτηση στον λογαριασμό της στο WeChat, η MSS ανακοίνωσε ότι ο σύζυγος, με το επώνυμο Γουάνγκ, είχε στρατολογηθεί πρώτος όταν ταξίδεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2015 στο πλαίσιο ενός προγράμματος ανταλλαγής. Ο Γουάνγκ προσκλήθηκε σε δείπνα ενώ του προσφέρθηκαν επισκέψεις και ξεναγήσεις, καθώς η MI6 ήθελε «να κατανοήσει τις αδυναμίες και τα ενδιαφέροντα του χαρακτήρα του». Στη συνέχεια, εκμεταλλεύθηκαν την «έντονη επιθυμία του Γουάνγκ για χρήματα» και κανόνισαν να του παράσχουν «συμβουλευτικές υπηρεσίες» πριν τον πείσουν τελικά να επιστρέψει στην Κίνα και να κατασκοπεύσει υπέρ της βρετανικής κυβέρνησης.

Μέσω του Γουάνγκ, οι βρετανικές υπηρεσίες στρατολόγησαν έπειτα και τη σύζυγό του, την Τσου. Ο Γουάνγκ ήταν αρχικά διστακτικός, αλλά «δεν μπόρεσε να αντισταθεί στην πειθώ, ακόμη και τον εξαναγκασμό των Βρετανών». «Αυτός και η σύζυγός του έγιναν μαζί Βρετανοί κατάσκοποι», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η MSS δήλωσε ότι η υπόθεση διερευνάται περαιτέρω, αλλά δεν αποκάλυψε αν το ανδρόγυνο έχει συλληφθεί ή αν του έχουν απαγγελθεί σχετικές κατηγορίες.

Με πληροφορίες από Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT