Το «ναι» του Νετανιάχου για την εκεχειρία και οι αντιδράσεις στο εσωτερικό

Το «ναι» του Νετανιάχου για την εκεχειρία και οι αντιδράσεις στο εσωτερικό

Ο Νετανιάχου φέρεται να είπε σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών πως η πρώτη φάση του σχεδίου που προωθούν οι ΗΠΑ για την εκτόνωση του πολέμου στη Γάζα, η οποία προβλέπει τη μερική απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς συμφωνία για τα επόμενα βήματα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ηγέτης του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ μπορεί να προχωρήσει με την πρώτη φάση του σχεδίου για τη Γάζα, και να παρουσιάσει στη συνέχεια τους όρους για τη δεύτερη φάση, όπως μεταδίδουν ισραηλινά μέσα.

Η στάση του Ισραηλινού πρωθυπουργού είχε ως αποτέλεσμα την άμεση αντίδραση του κυβερνητικού του εταίρου Μπεν Γκβιρ, που τον κατηγόρησε ότι προσπαθεί να «ξεπλύνει» το σχέδιο των ΗΠΑ. 

Ο Νετανιάχου φέρεται να είπε σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών πως η πρώτη φάση του σχεδίου που προωθούν οι ΗΠΑ για την εκτόνωση του πολέμου στη Γάζα, η οποία προβλέπει τη μερική απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς συμφωνία για τα επόμενα βήματα. 

Οπως σχολιάζει το πρακτορείο Reuters, τα αποσπάσματα που διέρρευσαν, τα οποία δεν επιβεβαιώθηκαν αμέσως από αξιωματούχους, δείχνουν ότι το Ισραήλ εξετάζει την προοπτική μιας κατ’ αρχήν εκεχειρίας για τη Γάζα, παρότι έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο του τερματισμού του πολέμου όπως απαιτεί η Χαμάς. 

Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης είπε πως ο Μπ. Νετανιάχου επιμένει ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν παρουσίασε μόνο τμήματα του σχεδίου. 

«Ο πόλεμος θα σταματήσει για να επιστρέψουν οι όμηροι. Υπάρχουν φάσεις του σχεδίου στο οποίο αναφέρθηκε ο Μπάιντεν που δεν ανακοινώθηκαν», πρόσθεσε ο Νετανιάχου, επιμένοντας πως η καταστροφή της Χαμάς είναι η πρώτη προτεραιότητα του Ισραήλ. «Η ανάκτηση των ομήρων επίσης θα επιδιωχθεί», φέρεται να πρόσθεσε. 

Κλυδωνισμοί στον κυβερνητικό συνασπισμό 

Από την πλευρά του, ο ακροδεξιός Ισραηλινός εταίρος του συνασπισμού Μόεν Γκβιρ κατηγόρησε σήμερα τον πρωθυπουργό Νετανιάχου ότι προσπαθεί να «ξεπλύνει» μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, την οποία προωθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Επαναλαμβάνοντας την απειλή του πως θα εγκαταλείψει την κυβέρνηση, ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ δήλωσε στην κοινοβουλευτική του ομάδα ότι ο Νετανιάχου τον κάλεσε να διαβάσει την πρόταση, αλλά οι βοηθοί του πρωθυπουργού δεν του προσκόμισαν το έγγραφο. «Οποιοδήποτε σχέδιο πρέπει να συνεπάγεται την ανατροπή της Χαμάς», διεμήνυσε ο Γκβιρ. 

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT