Ουκρανία: Πράσινο φως από την Ολλανδία για τη χρήση F-16 κατά στόχων στο ρωσικό έδαφος

Ουκρανία: Πράσινο φως από την Ολλανδία για τη χρήση F-16 κατά στόχων στο ρωσικό έδαφος

Η Ολλανδία σχεδιάζει να παραδώσει στην Ουκρανία 24 μαχητικά F-16. Τα πρώτα ενδέχεται να παραδοθούν το διάστημα Ιουνίου-Ιουλίου.

52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα αμερικανικής κατασκευής μαχητικά F-16, τα οποία η κυβέρνηση της Ολλανδίας ετοιμάζεται να παραδώσει στην Ουκρανία, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να πλήξουν στόχους στο έδαφος της Ρωσίας, δήλωσε η υπουργός Αμυνας της Ολλανδίας, Κάισα Ολόνγκρεν.

Σύμφωνα με την κυρία Ολόνγκρεν, η Ολλανδία δεν θα θέσει περιορισμούς, όπως το Βέλγιο ο πρωθυπουργός του οποίου Αλεξάντρ ντε Κρο προειδοποίησε το Κίεβο ότι δεν μπορεί να κάνει χρήση των F-16 στον ρωσικό εναέριο χώρο.

«Αφού τα παραδώσουμε στην Ουκρανία, εκείνοι θα αποφασίσουν πώς θα τa χρησιμοποιήσουν. Το μόνο που ζητάμε είναι να τηρούν το διεθνές δίκαιο και το δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα, όπως αναφέρεται στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, που σημαίνει ότι θα τα χρησιμοποιούν για να επιτύχουν στρατιωτικούς στόχους που είναι αναγκαίοι για την άμυν;a τους», διευκρίνισε η υπουργός.

Η Ολλανδία σχεδιάζει να παραδώσει στην Ουκρανία 24 μαχητικά F-16. Επίσης, η Δανία, η Νορβηγία και το Βέλγιο υποσχέθηκαν να παραδώσουν δικά τους μαχητικά αεροσκάφη. Τα πρώτα μαχητικά ενδέχεται να παραδοθούν το διάστημα Ιουνίου-Ιουλίου.

Συνολικά η Ουκρανία αναμένεται παραλάβει περίπου 45 μαχητικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, DW 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT