Κορυφαίος επιστήμονας λέει ότι τον εμπόδισαν να ερευνήσει μια «μυστηριώδη εγκεφαλοπάθεια»

Κορυφαίος επιστήμονας λέει ότι τον εμπόδισαν να ερευνήσει μια «μυστηριώδη εγκεφαλοπάθεια»

Επιστήμονας στον Καναδά ισχυρίζεται ότι παρεμποδίστηκε από το να διερευνήσει μια μυστηριώδη εγκεφαλική ασθένεια στην επαρχία Νιου Μπράνσγουικ, προσθέτοντας ότι φοβάται ότι πάνω από 200 άνθρωποι πάσχουν από την πάθηση αυτή.

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eνας κορυφαίος επιστήμονας του Καναδά ισχυρίζεται ότι παρεμποδίστηκε από το να διερευνήσει μια μυστηριώδη εγκεφαλική ασθένεια στην επαρχία Νιου Μπράνσγουικ, προσθέτοντας ότι φοβάται ότι πάνω από 200 άνθρωποι πάσχουν από την πάθηση αυτή, παρουσιάζουν ανεξήγητα νευρολογικά προβλήματα.

Οι ισχυρισμοί του διατυπώθηκαν σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διέρρευσαν σε συνάδελφό του και τα οποία επικαλείται ο βρετανικός Guardian, δύο χρόνια αφότου έκλεισε η σχετική έρευνά στην ανατολική επαρχία για μια πιθανή «συστάδα» περιπτώσεων.

«Το μόνο που θα πω είναι ότι η επιστημονική μου άποψη είναι ότι κάτι όντως συμβαίνει εκεί, που δεν μπορεί απολύτως να εξηγηθεί από την προκατάληψη ή την προσωπική ατζέντα ενός μεμονωμένου νευρολόγου», έγραψε ο Μάικλ Κούλθαρτ, ένας διακεκριμένος μικροβιολόγος. 

Τα συμπτώματα 

Οι υγειονομικές αρχές της περιοχής είχαν προειδοποίησει το 2021 ότι περισσότεροι από 40 κάτοικοι ήταν πιθανό να έπασχαν από κάποιο άγνωστο νευρολογικό σύνδρομο, με συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της εκφυλιστικής εγκεφαλικής διαταραχής Creutzfeldt-Jakob. Τα συμπτώματα αυτά ήταν ποικίλα και δραματικά: κάποιοι ασθενείς εκδήλωσαν ακατάσχετη σιελόρροια, και άλλοι ένιωθαν ότι «έντομα περπατούσαν πάνω στο δέρμα τους».

Ενα χρόνο αργότερα, ωστόσο, μια ανεξάρτητη επιτροπή που δημιουργήθηκε από την επαρχία κατέληξε στο συμπέερασμα ότι η ομάδα των ασθενών είχε πιθανότατα δεχθεί λανθασμένη διάγνωση και έπασχε από γνωστές ασθένειες όπως ο καρκίνος και η άνοια.

Η επιτροπή και η κυβέρνηση του Νιου Μπράνσγουικ αμφισβήτησαν επίσης τις διαγνώσεις του νευρολόγου Αλιέρ Μαρέρο, στον οποίο είχαν αρχικά παραπεμφθεί δεκάδες περιπτώσεις από ανήσυχους γιατρούς της περιοχής. Ο γιατρός έχει γίνει έκτοτε ένθερμος συνήγορος των ασθενών που θεωρεί ότι έχουν παραμεληθεί από την επαρχία.

Η τελική έκθεση της επιτροπής, η οποία συμπερανε ότι δεν υπήρχε «συστάδα» κρουσμάτων κάποιου άγνωστου εγκεφαλικού συνδρόμου, σήμανε το τέλος της έρευνας της επαρχίας.

Αλλά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διέρρευσαν και που επικαλείται ο Guardian αποτυπώνουν μια εντελώς διαφορετική ιστορία και καταδεικνύουν ότι οι έμπειροι ερευνητές και επιστήμονες της υπηρεσίας δημόσιας υγείας του Καναδά (PHAC) εξακολουθούν να ανησυχούν όλο και περισσότερο για την αιτία – και τα εξουθενωτικά συμπτώματα – μιας φαινομενικά ανεξήγητης ασθένειας που φαίνεται να πλήττει δυσανάλογα τους νεότερους ανθρώπους.

Σε μια ανταλλαγή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τον Οκτώβριο του 2023 με ένα άλλο μέλος της PHAC, ο Coulthart, ο οποίος ήταν ο ομοσπονδιακός επικεφαλής της έρευνας του 2021 για την ασθένεια στο New Brunswick, δήλωσε ότι είχε «ουσιαστικά αποκοπεί» από κάθε ανάμειξη στο θέμα, προσθέτοντας ότι πίστευε ότι ο λόγος ήταν πολιτικός.

Ο Κούλθαρτ, ένας βετεράνος επιστήμονας που σήμερα είναι επικεφαλής του συστήματος επιτήρησης της νόσου Creutzfeldt-Jakob του Καναδά, δεν απάντησε σε αίτημα του Guardian για σχολιασμό.

Ομως, στο email που διέρρευσε, έγραφε ότι πιστεύει πως κάποιο στοιχείο στο περιβάλλον, ή ένας συνδυασμός εκθέσεων, πυροδοτεί ή και επιταχύνει μια πληθώρα νευροεκφυλιστικών συνδρόμων» με τους ανθρώπους να φαίνεται πως είναι επιρρεπείς σε διάφορες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ και της νόσου του Πάρκινσον.

Ο Κούλθαρτ υποστηρίζει ότι το φαινόμενο αυτό δεν εντάσσεται εύκολα σε «ρηχά παραδείγματα» διαγνωστικής παθολογίας και ότι η πολυπλοκότητα του θέματος προσέφερε στους πολιτικούς ένα «παραθυράκι» για να συμπεράνουν ότι δεν συμβαίνει τίποτα συγκεκριμένο

«Πιστεύω ότι η αλήθεια θα επιβεβαιωθεί με τον καιρό, αλλά προς το παρόν το μόνο που μπορούμε να κάνουμε … είναι να συνεχίσουμε να συλλέγουμε πληροφορίες για τα περιστατικά που μας έρχονται ως ύποπτα για νόσο prion», έγραφε ο Κούλθαρτ.

Αντίγραφα της ανταλλαγής μηνυμάτων εστάλησαν στην κοινοβουλευτική επιτροπή υγείας από μια ομάδα υπεράσπισης ασθενών τον Μάρτιο, αλλά δεν είναι σαφές αν έγινε κάποια ενέργεια. Η επιτροπή δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Το υπουργείο Υγείας του Νιου Μπράνσγουικ δεν απάντησε σε συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Κούλθαρτ.

Με πληροφορίες από Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT