Στα χνάρια του Σρέντερ ο Σολτς

Η σπουδή του να μεταβεί στην περιοχή απηχεί την ανησυχία ότι η κρίση θα μπορούσε να έχει πολιτικό κόστος ενόψει ευρωεκλογών

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η χθεσινή ήταν η τέταρτη επίσκεψη του καγκελαρίου της Γερμανίας Ολαφ Σολτς σε πλημμυροπαθείς –στη νότια και ανατολική Γερμανία αυτή τη φορά– μέσα σε ένα χρόνο, γεγονός ενδεικτικό για τον τρόπο που η κλιματική αλλαγή έχει αρχίσει να επηρεάζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της χώρας. Στο ταξίδι του από κοινού με τον Βαυαρό πρωθυπουργό Μάρκους Ζέντερ και την υπουργό Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ, υποσχέθηκε ταχεία βοήθεια της ομοσπονδίας προς τις πληγείσες περιοχές.

«Αλληλεγγύη» είναι αυτό που χρειάζονται περισσότερο οι άνθρωποι, σχολίασε ο Σολτς, καθώς και «μια δοκιμασμένη πρακτική» για την ενίσχυση των φραγμάτων. Οι Γερμανοί πρέπει να προετοιμαστούν για όλο και συχνότερες φυσικές καταστροφές, ειδικά πλημμύρες, τόνισε και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί ο στόχος αναχαίτισης της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο. Ενας πυροσβέστης έχασε τη ζωή του και άλλη μία 43χρονη γυναίκα, που αγνοείτο από την Κυριακή, εντοπίστηκε σε υπόγειο στη Βαυαρία. Aλλες δύο σοροί βρέθηκαν σε κελάρι στην πόλη Σορντόρφ της Βάδης-Βυρτεμβέργης. Η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε ότι τα επικίνδυνα φαινόμενα θα συνεχιστούν.

Βαυαρία και Βάδη-Βυρτεμβέργη δοκιμάζονται σοβαρά από τις σφοδρές βροχοπτώσεις που απειλούν να σπάσουν τα φράγματα στον Δούναβη, στον Ρήνο και στους παραποτάμους της. Χιλιάδες κάτοικοι απομακρύνθηκαν από τις πληγείσες περιοχές και εκατοντάδες εθελοντές εργάζονται πυρετωδώς το τελευταίο 48ωρο και προσπαθούν με σακιά με άμμο να ενισχύσουν τα φράγματα. Η στάθμη απειλεί να αγγίξει τα επίπεδα του 2002, τη χρονιά με τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων δεκαετιών. Πολλά σχολεία έμειναν χθες κλειστά, καθώς από τις πλημμύρες ήταν αδύνατο να λειτουργήσουν οι τουαλέτες των κτιρίων.

Η ναυσιπλοΐα στο βόρειο τμήμα του Ρήνου διακόπηκε, ενώ για προληπτικούς λόγους αναμενόταν να κλείσει αύριο για λίγο και το τμήμα μεταξύ Βόννης και Μάιντς.

Πρόβλημα στα τρένα

Eξαιτίας της κακοκαιρίας δεν λειτούργησε χθες η σιδηροδρομική σύνδεση στα νότια της Γερμανίας, και η Deutsche Bahn σύστησε στο κοινό να αποφεύγει τις μετακινήσεις στις πλημμυρισμένες περιοχές. Κλειστός ήταν κατά τόπους και ο αυτοκινητόδρομος A9 που συνδέει το Βερολίνο και το Μόναχο μέσω Λειψίας και Νυρεμβέργης.

Εποχική προσαρμογή στις νέες ανάγκες της πολιτικής προστασίας βλέπει ο Ερυθρός Σταυρός στη Γερμανία, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στη χώρα. Η σπουδή του Σολτς να μεταβεί στη δοκιμαζόμενη περιοχή απηχεί την ανησυχία πως η διαχείριση της κρίσης θα μπορούσε να έχει πολιτικό κόστος λίγες μόλις ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές.

Ο σοσιαλδημοκράτης Γκέρχαρντ Σρέντερ επανεξελέγη το 2002 επειδή εμφανίστηκε συντετριμμένος φορώντας γαλότσες στην πλημμυρισμένη Λειψία, ενώ στις τελευταίες εκλογές το 2021 ένα χαμόγελο του συντηρητικού αντιπάλου του, Αρμιν Λάσετ, τη λάθος στιγμή, στο μνημόσυνο για τους 135 νεκρούς ανάλογης θεομηνίας, χάρισε στον Σολτς την καγκελαρία.

Oρισμένοι πολιτικοί ηγέτες έχουν ζητήσει να θεσπιστούν ασφάλιστρα για πλημμύρες ακόμη και σε νοικοκυριά που δεν κινδυνεύουν, προκειμένου να είναι εφικτή η επίδειξη αλληλεγγύης προς τους πλημμυροπαθείς. Εκπρόσωποι των αγροτών εξέφρασαν ανησυχία για τις φετινές σοδειές και οι οικολόγοι ζήτησαν μεγαλύτερη κινητοποίηση των πολιτικών και των πολιτών ως προς την αναγνώριση της κλιματικής αλλαγής ως γενεσιουργού αιτίας για τις βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες. Από την πλευρά της, η Φέζερ υπήρξε καθησυχαστική, συγκρίνοντας την τωρινή διαχείριση με εκείνη πριν από τρία χρόνια: «Πιστεύω ότι λειτουργούμε πολύ καλύτερα σε επίπεδο συντονισμού και συνεργασίας», είπε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT