Κίνα: Αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας σε Πεκίνο και Χονγκ Κονγκ στην επέτειο της Τιενανμέν

Κίνα: Αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας σε Πεκίνο και Χονγκ Κονγκ στην επέτειο της Τιενανμέν

Οι μητέρες των θυμάτων καταγγέλλουν τα 35 έτη σιωπής του καθεστώτος

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κινεζική κυβέρνηση εφαρμόζει αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας και περιορίζει την πρόσβαση στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου σήμερα Τρίτη, στην 35η επέτειο της καταστολής της 4ης Ιουνίου. Παράλληλα, το Χονγκ Κονγκ αύξησε την αστυνόμευση, ενώ ακτιβιστές στην Ταϊβάν και αλλού ετοιμάζονται να σηματοδοτήσουν τη θλιβερή αυτή επέτειο με αγρυπνίες.

Κινεζικά τανκς εστάλησαν στην πλατεία πριν από τα ξημερώματα της 4ης Ιουνίου 1989, για να τερματίσουν τις διαδηλώσεις εβδομάδων υπέρ της δημοκρατίας από φοιτητές και εργάτες. Οι τηλεοπτικές εικόνες ενός μοναχικού Κινέζου με λευκό πουκάμισο που στέκεται μπροστά από μια σειρά από ερπυστριοφόρα εξαπλώθηκαν σε όλο τον κόσμο και έγιναν η εμβληματική εικόνα των διαδηλώσεων.

Δεκαετίες μετά τη στρατιωτική καταστολή, οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα λένε ότι οι αρχικοί στόχοι των διαδηλωτών, συμπεριλαμβανομένου του ελεύθερου Τύπου και της ελευθερίας του λόγου, παραμένουν μακρινοί, και η 4η Ιουνίου εξακολουθεί να αποτελεί ταμπού στην Κίνα.

Το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα δεν δημοσίευσε ποτέ τον αριθμό των νεκρών, αν και οργανώσεις για τα δικαιώματα και μάρτυρες λένε ότι ο αριθμός μπορεί να είχε φτάσει σε χιλιάδες.

Ο πρόεδρος της Ταϊβάν, Λάι Τσινγκ-τε, είπε σε δήλωση την Τρίτη ότι «η μνήμη της 4ης Ιουνίου δεν θα εξαφανιστεί στον χείμαρρο της Ιστορίας».

Ο Λάι, ο οποίος ανέλαβε τον περασμένο μήνα την ηγεσία του δημοκρατικού νησιού, που η Κίνα ισχυρίζεται ότι είναι δικό της, πρόσθεσε ότι η Ταϊβάν «θα απαντήσει στον αυταρχισμό με ελευθερία».

Η Ταϊβάν είναι το μόνο μέρος του κινεζόφωνου κόσμου όπου η 4η Ιουνίου μπορεί να μνημονευθεί ανοιχτά, με μια εκδήλωση μνήμης που έχει προγραμματιστεί στην Ταϊπέι, την πρωτεύουσα. Αλλες εκδηλώσεις προγραμματίζονται σε χώρες όπως η Βρετανία, ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο Πεκίνο, ένας επίσημος ιστότοπος για τον Πύργο Τιενανμέν με θέα την πλατεία δημοσίευσε μια ειδοποίηση νωρίτερα λέγοντας ότι θα είναι κλειστός για όλη την ημέρα στις 4 Ιουνίου.

Οι χρονοθυρίδες για επισκέψεις στην πλατεία Τιενανμέν δεν ήταν επίσης διαθέσιμες για τις 4 Ιουνίου στην επίσημη μίνι εφαρμογή WeChat. Η λεωφόρος Τσανγκάν, ο δρόμος που περνά από την πλατεία, έκλεισε για τους πεζούς και τους ποδηλάτες το απόγευμα της Δευτέρας, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα.

Αυξημένη ασφάλεια

Μικρές ομάδες εθελοντών «διατήρησης σταθερότητας» –συνταξιούχοι με κόκκινα περιβραχιόνια– παρακολουθούν γειτονιές στο κέντρο του Πεκίνου από την περασμένη εβδομάδα. Φρουροί έχουν επίσης τοποθετηθεί σε πεζογέφυρες, μια τακτική πρακτική σε πολιτικά ευαίσθητες περιόδους.

Στις κινεζικές πλατφόρμες κοινωνικών μέσων, συμπεριλαμβανομένων των WeChat και Douyin, οι χρήστες δεν μπόρεσαν να αλλάξουν τις φωτογραφίες του προφίλ τους, σύμφωνα με διαδικτυακές αναρτήσεις και δοκιμές του Reuters. Στο παρελθόν, ορισμένοι διαδικτυακοί χρήστες άλλαξαν τα ονόματα προφίλ και τις φωτογραφίες τους για να συμπεριλάβουν συμβολικές εικόνες, όπως κεριά, γύρω στις 4 Ιουνίου.

«Πέρασαν 35 χρόνια και οι Αρχές παραμένουν σιωπηλές. Το μόνο που μπορεί να δει κανείς στο Διαδίκτυο είναι “Μια συνοπτική ιστορία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας”, που λέει ότι ένα τραγικό περιστατικό προκλήθηκε από το φοιτητικό κίνημα το 1989», έγραψαν οι Μητέρες της Τιενανμέν, μια ομάδα με πάνω από 100 επιζώντες και οικογένειες των θυμάτων της καταστολής στην Τιενανμέν κυρίως, με έδρα την Κίνα.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε ή να ανεχθούμε τέτοιες δηλώσεις που αγνοούν τα γεγονότα».

Στο Χονγκ Κονγκ, που διοικείται από την Κίνα, οι αστυνομικοί ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το πάρκο Βικτόρια, όπου παλαιότερα πραγματοποιούνταν ετησίως μεγάλες αγρυπνίες υπό το φως των κεριών την 4η Ιουνίου, προτού τεθούν σε ισχύ αυστηρότεροι νέοι νόμοι για την εθνική ασφάλεια τα τελευταία χρόνια.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT