Στόλτενμπεργκ: Η Ρωσία ενίσχυσε απροσδόκητα γρήγορα την αμυντική της βιομηχανία

Στόλτενμπεργκ: Η Ρωσία ενίσχυσε απροσδόκητα γρήγορα την αμυντική της βιομηχανία

Νορβηγός στρατηγός: Σε δύο-τρία χρόνια οι Ρώσοι θα μπορούν να μας επιτεθούν

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία μπόρεσε να αυξήσει γρήγορα την αμυντική παραγωγή, ξεπερνώντας τις προσδοκίες του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του στο Sky News.

Οπως ανέφερε στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο, «η Ρωσία ήταν πραγματικά σε θέση να αυξήσει τον ρυθμό της αμυντικής βιομηχανίας πιο γρήγορα από ό,τι περιμέναμε». Πρόσθεσε ακόμη ότι «οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ χρειάζονταν περισσότερο χρόνο από τον αναμενόμενο για να αυξήσουν την παραγωγή» πυρομαχικών και όπλων.

Ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στο πεδίο της μάχης είναι δύσκολη για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό θα πρέπει να ωθήσει το ΝΑΤΟ να αυξήσει το ποσό της βοήθειας προς την Ουκρανία, την οποία πολλά μέλη έχουν υποσχεθεί να παράσχουν.

Σε δύο-τρία χρόνια

Νωρίτερα την Τρίτη ο κορυφαίος στρατηγός των νορβηγικών ενόπλων δυνάμεων ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ έχει μόνο δύο έως τρία χρόνια για να προετοιμαστεί προτού η Ρωσία ανακτήσει την ικανότητά της να εξαπολύσει μια συμβατική επίθεση στη συμμαχία.

Τα σχόλια του στρατηγού Εϊρικ Κριστόφερσεν είναι τα πλέον πρόσφατα από μια σειρά προειδοποιήσεων από δυτικούς ηγέτες και αξιωματούχους της άμυνας σχετικά με την απειλή από τη Μόσχα και την τρέχουσα έλλειψη ετοιμότητας της συμμαχίας.

«Κάποια στιγμή κάποιος είπε ότι θα χρειαστούν 10 χρόνια, αλλά νομίζω ότι θα έχουν επανακάμψει σε λιγότερο από μια δεκαετία λόγω της βιομηχανικής βάσης στην οποία λειτουργεί τώρα η Ρωσία», δήλωσε ο στρατηγός Κριστόφερσεν.

«Θα χρειαστεί λίγος χρόνος, κάτι που μας δίνει ένα παράθυρο τώρα για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια για να ξαναχτίσουμε τις δυνάμεις μας, να ξαναχτίσουμε τα αποθέματά μας την ίδια στιγμή που υποστηρίζουμε την Ουκρανία», πρόσθεσε.

Το Sky News, επικαλούμενο στοιχεία από την εταιρεία συμβούλων Bain & Company, ανέφερε προηγουμένως ότι ο όγκος παραγωγής πυρομαχικών πυροβολικού στη Ρωσία είναι τρεις φορές μεγαλύτερος από ό,τι στις δυτικές χώρες και το κόστος του είναι τέσσερις φορές χαμηλότερο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΝΑΤΟ, η Ρωσική Ομοσπονδία παράγει περίπου 250.000 βλήματα πυροβολικού κάθε μήνα.

Πηγή: Sky News, TASS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT