Κορωνοϊός: Ενας οδηγός για τη διαχείριση του Covid αυτό το καλοκαίρι

Κορωνοϊός: Ενας οδηγός για τη διαχείριση του Covid αυτό το καλοκαίρι

Οι ειδικοί λένε ότι τα κρούσματα μπορεί να αυξηθούν τις επόμενες εβδομάδες. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τα συμπτώματα, τις εξετάσεις και τη θεραπεία

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς οι νέες παραλλαγές του κορωνοϊού συνεχίζουν να κερδίζουν έδαφος, οι γιατροί προετοιμάζονται για πιθανή αύξηση των κρουσμάτων αυτό το καλοκαίρι, σημειώνει δημοσίευμα των New York Times.

Η KP.2, μία από αυτές τις παραλλαγές, αντιπροσωπεύει πλέον το 28,5% των κρουσμάτων στις ΗΠΑ και τα στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δείχνουν μια μικρή αύξηση των επισκέψεων στα επείγοντα περιστατικά και στη θετικότητα στον Covid.

Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τα συμπτώματα, τις εξετάσεις και τη θεραπεία σε περίπτωση που νοσήσετε:

Συμπτώματα που πρέπει να προσέχετε

  • Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα συμπτώματα των νέων παραλλαγών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι γνωστές ως παραλλαγές «FLiRT», είναι διαφορετικά από άλλα πρόσφατα στελέχη του ιού, δήλωσε η Ομπρι Γκόρντον, επιδημιολόγος λοιμωδών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.
  • Τα συμπτώματα εξακολουθούν να περιλαμβάνουν φτέρνισμα, συμφόρηση, πονοκεφάλους, μυϊκούς πόνους, ναυτία ή εμετό. Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν επίσης εξάντληση.
  • Σε γενικές γραμμές, όσο μεγαλύτερη ανοσία έχετε αποκτήσει από τον εμβολιασμό ή από προηγούμενες λοιμώξεις, τόσο πιο ήπια είναι πιθανό να είναι η επόμενη νόσησή σας.
  • Τα συμπτώματα του Covid μπορεί να μοιάζουν με εκείνα που προκαλούνται από αλλεργίες ή άλλες λοιμώξεις. Ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβετε τη διαφορά είναι να κάνετε εξετάσεις.

Πότε (και πώς) να κάνετε τεστ

  • Σε έναν ιδανικό κόσμο, λένε οι ειδικοί, οι άνθρωποι θα έκαναν ένα τεστ Covid αμέσως μόλις εμφανίσουν συμπτώματα ή μάθουν ότι εκτέθηκαν, και στη συνέχεια θα έκαναν νέο τεστ μια ή δύο ημέρες αργότερα.
  • Αλλά αν έχετε rapid tests στο σπίτι, υπάρχουν τρόποι για να μεγιστοποιήσετε τη χρησιμότητά τους: Κάντε αμέσως τεστ αν έχετε πυρετό και βήχα, δήλωσε ο δρ Ντάβεϊ Σμιθ, ειδικός σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο.
  • Εάν έχετε συμπτώματα αλλά λίγα rapid tests, ίσως να θέλετε να περιμένετε μερικές ημέρες για να κάνετε την εξέταση, για να μειώσετε την πιθανότητα ψευδώς αρνητικού αποτελέσματος.
  • Οι άνθρωποι που είναι ανοσοκατεσταλμένοι, ηλικιωμένοι ή που έχουν υποκείμενα προβλήματα υγείας μπορεί να θέλουν να εξεταστούν αμέσως μόλις αισθανθούν άρρωστοι ή μάθουν ότι εκτέθηκαν, ώστε να αρχίσουν να παίρνουν Paxlovid για να μειώσουν τη σοβαρότητα της ασθένειας, δήλωσε ο δρ Πολ Οβάρτερ, κλινικός διευθυντής του τμήματος λοιμωδών νοσημάτων στο Johns Hopkins Medicine.
  • Εάν έχετε συμπτώματα για περισσότερες από τρεις ημέρες, αλλά εξακολουθείτε να έχετε αρνητικό τεστ, είναι απίθανο να έχετε ποτέ θετικό τεστ στο σπίτι, δήλωσε ο δρ Γκόρντον – είτε επειδή δεν έχετε Covid, είτε επειδή αποβάλλετε ποσότητες του ιού που είναι πολύ χαμηλές για να τις εντοπίσει ένα rapid test.
  • Εάν περιμένετε να κάνετε τεστ, θα πρέπει να λάβετε προφυλάξεις στο μεταξύ για να ελαχιστοποιήσετε την πιθανή εξάπλωση του ιού, όπως το να φοράτε μάσκα στο κοινό και να απομονώνεστε από τους άλλους, δήλωσε ο δρ Πολ Σο, κλινικός διευθυντής του τμήματος λοιμωδών νοσημάτων στο Νοσοκομείο Brigham and Women’s.
  • Πριν χρησιμοποιήσετε ένα τεστ, ελέγξτε την ημερομηνία λήξης του.
  • Να προσέχετε τους καλοκαιρινούς μήνες τον τόπο αποθήκευσης των τεστ Covid. Η παραμονή τους σε υπερβολική ζέστη για αρκετές ημέρες μπορεί να τα καταστήσει λιγότερο ακριβή.

Φάρμακα για την πρόληψη και τη θεραπεία του Covid

  • Τον Μάρτιο, η FDA ενέκρινε ένα νέο φάρμακο για εξαιρετικά ανοσοκατασταλμένα άτομα, όπως εκείνα που λαμβάνουν μεταμοσχεύσεις βλαστοκυττάρων ή οργάνων. Το Pemgarda είναι μια έγχυση μονοκλωνικού αντισώματος που μπορεί να ληφθεί προληπτικά, πριν οι άνθρωποι προσβληθούν από τον ιό.
  • Τα άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω που έχουν βρεθεί θετικά μπορούν να λάβουν το Paxlovid εντός πέντε ημερών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Το φάρμακο σταματά τον πολλαπλασιασμό του ιού στο σώμα και μειώνει τον κίνδυνο θανάτου για τα άτομα που είναι πιο ευάλωτα σε σοβαρή νόσο. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το Paxlovid είναι λιγότερο αποτελεσματικό κατά των σημερινών παραλλαγών από ό,τι τα προηγούμενα στελέχη του ιού, δήλωσαν οι ειδικοί. Οι επιστήμονες εξακολουθούν να συζητούν κατά πόσον το Paxlovid μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης μακράς διάρκειας Covid.
  • Υπάρχουν δύο άλλες αντιιικές θεραπείες που οι γιατροί χρησιμοποιούν πολύ λιγότερο συχνά: η ρεμδεσιβίρη ή Veklury, η οποία χορηγείται ως ενδοφλέβια έγχυση σε ενήλικες και παιδιά, και η molnupiravir, γνωστή ως Lagevrio, η οποία είναι ένα χάπι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρής νόσου σε ενήλικες.

Οι γιατροί συμβουλεύουν να ξεκουράζεστε όσο το δυνατόν περισσότερο όσο είστε άρρωστοι. Εάν είστε σε θέση να το κάνετε, κάντε έναν γύρο γύρω από το τετράγωνο. «Δεν πρέπει να είστε εντελώς αδρανείς», δήλωσε ο δρ Σαξ – αλλά μην πιέζετε τον εαυτό σας.

Πηγή: NYT

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT