Τουρκία: Ενταση και γροθιές στο κοινοβούλιο για την καθαίρεση δημάρχου (Βίντεο)

Τουρκία: Ενταση και γροθιές στο κοινοβούλιο για την καθαίρεση δημάρχου (Βίντεο)

Τα πνεύματα οξύνθηκαν ανάμεσα στους βουλευτές του κυβερνώντος AKP και του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας και Ισότητας των Λαών. Χειροδικίες, πλακάτ και συνθήματα

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενταση σημειώθηκε την Τρίτη στο κοινοβούλιο της Τουρκίας, μεταξύ βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος (AKP) και του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας και Ισότητας των Λαών (DEM), με αφορμή τη σύλληψη και καθαίρεση ενός δημάρχου που πρόσκειται στο DEM.

Ο δήμαρχος της επαρχίας Χακιάρι στη νοτιοανατολική Τουρκία, Μεχμέτ Σιντίκ Ακίς, συνελήφθη τη Δευτέρα, με το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών να τον κατηγορεί για διασυνδέσεις με το PKK, ενώ προχώρησε στην αντικατάστασή του.

Την Τρίτη, βουλευτές του DEM κατέθεσαν πρόταση για κοινοβουλευτικό έλεγχο και προχώρησαν σε διαμαρτυρία μπροστά στην έδρα, υψώνοντας πλακάτ και φωνάζοντας συνθήματα όπως «όλοι μαζί ενάντια στον φασισμό».

Αμεσα αντέδρασαν οι βουλευτές του ΑΚΡ, οι οποίοι κινήθηκαν εναντίον των συναδέλφων τους, φωνάζοντας συνθήματα κατά του ΡΚΚ και αφού πήραν τα πλακάτ, τα οποία έσκισαν. Η ένταση πήρε διαστάσεις με αποτέλεσμα να προκληθούν επεισόδια με τους βουλευτές να σπρώχνουν και να γρονθοκοπούν ο ένας τον άλλον.

Στο θέμα της καθαίρεσης του δημάρχου του Χακιάρι, εκτός από το DEM, ηχηρή είναι και η αντίδραση του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), το οποίο ανακοίνωσε ότι στηρίζει τον λαό του Χακιάρι ενάντια στον διορισμό τοποτηρητών και έστειλε αντιπροσωπεία του κόμματος στην περιοχή.

Ο πρόεδρος του CHP, Οζγκιούρ Οζέλ, σε ανάρτησή του στο Χ δήλωσε ότι «αυτό που συμβαίνει παραβιάζει τη βούληση των πολιτών του Χακιάρι, η οποία εκδηλώθηκε μόλις πριν από δύο μήνες, στις τοπικές εκλογές της 31ης Μαρτίου. «Είμαστε στο πλευρό της δημοκρατίας και της λαϊκής βούλησης και ενάντια στην πρακτική και τη νοοτροπία τοποτηρητών», σημείωσε.

Το DEM κάλεσε σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, παρά τη σχετική απαγόρευση που έχει επιβληθεί σε 13 πόλεις.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT