Γαλλία: Απρόσκλητη στήριξη από τον Ατάλ στη Χαγιέ

Γαλλία: Απρόσκλητη στήριξη από τον Ατάλ στη Χαγιέ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μanterrupting. Λογοπαίγνιο με τις λέξεις man (άνδρας) και interrupting (διακόπτω) = η συνήθεια ορισμένων ανδρών να διακόπτουν τις γυναίκες όταν μιλούν, υποβαθμίζοντας την παρουσία τους στον διάλογο.

Γι’ αυτήν ακριβώς τη συμπεριφορά κατηγορείται ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ, ο οποίος τη Δευτέρα εμφανίστηκε απρόσκλητος στη σκηνή όπου η πρώτη υποψήφια του κόμματός τους για τις ευρωεκλογές, Βαλερί Χαγιέ, συμμετείχε σε ντιμπέιτ που διοργάνωνε ο ραδιοφωνικός σταθμός France Info. «Γεια σας, συγγνώμη που πετάγομαι στη σκηνή», είπε στο κοινό, ξεκαθαρίζοντας πως σκοπός του είναι να απευθυνθεί στους νεαρούς ψηφοφόρους και να «στηρίξει τη Βαλερί». Επειτα έβγαλε έναν σύντομο λόγο αναφερόμενος στο πόσο πολλά και σοβαρά προβλήματα, όπως η κλιματική κρίση, «μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω της Ευρώπης».

Είναι γεγονός ότι η Χαγιέ, ευρωβουλευτής από το 2019, πρόεδρος της πολιτικής ευρωομάδας Renew Europe και πρώτη στο ευρωψηφοδέλτιο του κυβερνώντος τη Γαλλία Renaissance, δεν έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία στην προεκλογική καμπάνια της για τις ευρωεκλογές που ξεκινούν από αύριο στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ωστόσο, η απρόσκλητη παρέμβαση του 35χρονου πρωθυπουργού προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη Γαλλία, τόσο στα αριστερά όσο και στα δεξιά του πολιτικού φάσματος. Η επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ριζοσπαστικής αριστερής Ανυπότακτης Γαλλίας (LFI), Μανόν Ομπρί, δημοσίευσε ένα βίντεο με το περιστατικό γράφοντας στη λεζάντα: «Αυτός είναι ο ορισμός του mansplaining».

Η σύντροφός της στο κόμμα και μέλος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρακέλ Γκαριντό, πρόσθεσε ότι πρόκειται για «προσπάθεια πατροναρίσματος ή, μάλλον, manterrupting», χρησιμοποιώντας τον αμερικανικό νεολογισμό που έχει δημιουργήσει το φεμινιστικό κίνημα.

Από τη μεριά της, η ηγέτις της Ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν αποκάλεσε το συμβάν «πραγματικά ντροπιαστικό» και σχολίασε πως «ο Ατάλ δεν θα είχε κάνει ποτέ του κάτι τέτοιο εάν ο υποψήφιος ήταν άνδρας».

Η Χαγιέ, ωστόσο, παρενέβη τελικά πυροσβεστικά γράφοντας στον προσωπικό λογαριασμό της στην πλατφόρμα Χ πως «με το να εργαλειοποιούμε τον φεμινιστικό αγώνα, απλώς τον βλάπτουμε. Πραγματικός σεξισμός είναι να πιστεύεις ότι είσαι σε θέση να σκέπτεσαι αντί για εμένα», ενώ δήλωσε «περήφανη» που είχε τον Γκαμπριέλ Ατάλ στο πλευρό της καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής της καμπάνιας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT