Δύο αταίριαστα ζευγάρια στους κόλπους της Ε.Ε.

Δύο αταίριαστα ζευγάρια στους κόλπους της Ε.Ε.

Ψεύτικες ειδήσεις και πισώπλατα μαχαιρώματα δείχνουν τον διχασμό στα ηγετικά κλιμάκια

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσωπικές έριδες που ξεσπούν στην καρδιά της Ευρώπης δείχνουν πόσο βαθιά διχασμένη είναι ενίοτε η Ε.Ε., ακόμη και στα ηγετικά της κλιμάκια. Δύο από τις οξύτερες αντιπαραθέσεις των τελευταίων ημερών είναι αυτή μεταξύ του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ και του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν, καθώς και ανάμεσα στον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Οπως επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο Βέμπερ είναι εξοργισμένος με τον Ορμπαν. «Συνειδητά κι επανειλημμένως, έχει επενδύσει σε ψεύτικες ειδήσεις για να απαξιώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους», κατήγγειλε ο Γερμανός πολιτικός. «Αυτό δεν ταιριάζει σε έναν Ευρωπαίο ηγέτη». Εδώ και μέρες, άνθρωποι του Ούγγρου πρωθυπουργού αφήνουν να διαρρεύσει ότι στις Βρυξέλλες διεξάγεται μια σοβαρή συζήτηση για τη θέσπιση μιας ευρωπαϊκής στρατιωτικής θητείας, με τον Βέμπερ να πρωτοστατεί στην πρωτοβουλία. Στο μπλογκ της ουγγρικής κυβέρνησης, στενός συνεργάτης του Ορμπαν σχολίασε ότι το σχέδιο για τη στρατιωτική θητεία είναι αυτό «που παρασύρει την Ε.Ε. στον πόλεμο».

Ο ΥΠΕΞ Πέτερ Σιγιάρτο ανέφερε ότι η πολεμική ψύχωση στις Βρυξέλλες έχει φτάσει στο απόγειό της, ενώ εξήγησε πως ο στόχος είναι «να μεταφερθούν νέοι Ευρωπαίοι στο ρωσοουκρανικό μέτωπο για να πολεμήσουν». «Παγώνει το αίμα στις φλέβες όταν ακούει κανείς τον Βέμπερ να λέει ότι χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή στρατιωτική θητεία». Η γερμανική επιθεώρηση επισημαίνει ότι ουδείς στις Βρυξέλλες έχει θέσει τέτοιο ζήτημα και πως ακόμη και για τα ουγγρικά δεδομένα η καμπάνια παραπληροφόρησης είναι πρωτόγνωρη. Μετά την αποχώρησή του από το ΕΛΚ λόγω επανειλημμένων παραβιάσεων του κράτους δικαίου και της εκλογικής ήττας του πολωνικού αδελφού κόμματος PiS στην Πολωνία, ο Ορμπαν είναι απομονωμένος στην Ε.Ε. Οταν επιχείρησε να φλερτάρει με την ένταξη στην ευρωομάδα των Συντηρητικών, οι Αληθινοί Φινλανδοί και οι Σουηδοί Δημοκράτες απείλησαν να αποχωρήσουν, επειδή η Βουδαπέστη μπλόκαρε επί μήνες τη νατοϊκή προοπτική Φινλανδίας και Σουηδίας. Ο Βέμπερ μετά και τα τελευταία γεγονότα, πάντως, δεν μετανιώνει για τη διάρρηξη των σχέσεων ΕΛΚ – Ορμπαν. «Τείνουμε το χέρι στη δημοκρατική Ουγγαρία. Με τον Ορμπαν, όμως, δεν θα υπάρξει καμία συνεργασία».

Tην ίδια στιγμή, κλιμακώνεται η προσπάθεια υπονόμευσης της Φον ντερ Λάιεν από τον Σαρλ Μισέλ. Το αταίριαστο δίδυμο στην κορυφή της Ευρώπης είχε εξαρχής κακές σχέσεις, όπως φάνηκε από το διαβόητο πλέον Sofagate το 2021, όταν ο Μισέλ έσπευσε να καταλάβει τη μοναδική διαθέσιμη καρέκλα δίπλα στον Τούρκο πρόεδρο στην Αγκυρα, αφήνοντας τη Φον ντερ Λάιεν να καθίσει σε παρακείμενο καναπέ. Παρατηρητές στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι ο Μισέλ συνωμοτεί εναντίον της, αντί, όπως επιβάλλει ο ρόλος του, να διασφαλίσει μια δεύτερη θητεία της. Οι ίδιοι εκτιμούν πως ο Μισέλ φιλοδοξεί να καταλάβει τη θέση του Ζοσέπ Μπορέλ ως επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας στην επόμενη επιτροπή.

Οκτώ διπλωμάτες, αξιωματούχοι της Ε.Ε. και στελέχη εθνικών κυβερνήσεων είπαν στην ιστοσελίδα του Politico ότι ο Μισέλ φιλοδοξεί στο τέλος της θητείας τους να οξύνει τη χρόνια αντιπαράθεσή τους τορπιλίζοντας τον επαναδιορισμό της στην προεδρία της Κομισιόν. «Ολοι έχουν τρελαθεί γιατί το παιχνίδι του είναι τόσο προφανές: θέλει να δει τη Φον ντερ Λάιεν να σκοντάφτει κι ονειρεύεται το δικό του ανώτατο πόστο», ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του για να μιλήσει με ειλικρίνεια για δύο από τις γνωστότερες προσωπικότητες της Ε.Ε. Τις τελευταίες εβδομάδες, ορισμένες χώρες της Ε.Ε. εμφανίζονται εξαιρετικά θορυβημένες από την πραγματική ατζέντα του Μισέλ. «Πολλά κράτη-μέλη ανησυχούν ότι δεν θα παίξει εποικοδομητικό ρόλο, αλλά θα προωθήσει μια προσωπική ατζέντα εκδίκησης», υπογράμμισε Ευρωπαίος διπλωμάτης απηχώντας την άποψη πολλών συνεργατών του. Υπενθυμίζεται ότι για να οριστεί η επόμενη ηγεσία της Ε.Ε. πρέπει να υπάρξει, κατ’ αρχάς, συμφωνία μεταξύ των εθνικών κυβερνήσεων των «27» και η συμβολή του Μισέλ θεωρείται καταλυτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT