Ο Στόλτενμπεργκ επικρίνει την Κίνα για το μποϊκοτάζ της συνόδου της Ελβετίας

Ο Στόλτενμπεργκ επικρίνει την Κίνα για το μποϊκοτάζ της συνόδου της Ελβετίας

Η Ελβετία έχει προσκαλέσει 160 χώρες στη σύνοδο (15η-16η Ιουνίου). Η Ρωσία δεν έλαβε πρόσκληση

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο γενικός γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ επέκρινε την Κίνα για την απόφασή της να μη συμμετάσχει στη σύνοδο που θα οργανώσει η Ελβετία στα μέσα του μήνα με σκοπό να συζητηθούν τρόποι για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης στην Ελβετία.

Μιλώντας στο δημόσιο περιφερειακό γερμανικό δίκτυο NDR, ο Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε λυπηρή την απόφαση του Πεκίνου.

Η Ελβετία έχει προσκαλέσει 160 χώρες στη σύνοδο (15η-16η Ιουνίου). Η Ρωσία, ο στρατός της οποίας εισέβαλε στην ουκρανική επικράτεια τον Φεβρουάριο του 2022, δεν έλαβε πρόσκληση.

Η κινεζική διπλωματία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως δεν θα συμμετάσχει. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ εξήγησε πως υπάρχει μεγάλη απόκλιση ανάμεσα στον τρόπο που οργανώθηκε και στις προσδοκίες της Κίνας και της διεθνούς κοινότητας.

Συνεργασία «χωρίς όρια»

Ο επικεφαλής του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού δήλωσε ότι η εξέλιξη δεν τον εξέπληξε.

Τόνισε πως όχι μόνο το Πεκίνο δεν έχει καταδικάσει την εισβολή, αλλά ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψαν μερικές ημέρες προτού ξεσπάσει ο πόλεμος συμφωνία στην οποία τονιζόταν συνεργασία «χωρίς όρια».

Ακόμη, ο Στόλτενμπεργκ κατήγγειλε πως η Κίνα πωλεί προχωρημένες τεχνολογίες, μικροηλεκτρονικά και άλλα είδη στη ρωσική πολεμική βιομηχανία, επιτρέποντας στη Μόσχα να συνεχίζει τον πόλεμο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT