Λαβρόφ: Γάλλοι εκπαιδευτές στην Ουκρανία θα θεωρούνται «νόμιμοι στόχοι»

Λαβρόφ: Γάλλοι εκπαιδευτές στην Ουκρανία θα θεωρούνται «νόμιμοι στόχοι»

Επισήμως η Γαλλία δεν διαθέτει στρατιωτικούς που να υποστηρίζουν ή να εκπαιδεύουν τις ουκρανικές δυνάμεις στην Ουκρανία

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως «νόμιμοι στόχοι» θα αντιμετωπίζονται Γάλλοι εκπαιδευτές σε ουκρανικό έδαφος από τις ρωσικές δυνάμεις, προειδοποίησε χθες, Τρίτη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια περιοδείας του στην Αφρική, όπου η δυσαρέσκεια απέναντι στη Δύση έχει στρέψει πολλές χώρες προς την πλευρά της Μόσχας.

Ο Λαβρόφ έκανε την παραπάνω δήλωση κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, Ζαν Κλοντ Γκακοσό.

«Σε ό,τι αφορά τους Γάλλους εκπαιδευτές, πιστεύω πως βρίσκονται ήδη σε ουκρανικό έδαφος», δήλωσε ο Λαβρόφ, αναφερόμενος στο στρατιωτικό προσωπικό που πιθανόν να αναπτύξει το Παρίσι για να εκπαιδεύσει τα ουκρανικά στρατεύματα. «Ανεξάρτητα από το πώς ενεργούν, οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι ή οι μισθοφόροι αποτελούν νόμιμο στόχο για τις ένοπλες δυνάμεις μας».

Πίσω στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε αναφέρει ότι το προσωπικό «που εκπαιδεύει τα στρατεύματα του καθεστώτος του Κιέβου δεν έχει καμία ασυλία, και δεν έχει σημασία εάν είναι Γάλλοι ή όχι».

Επισήμως η Γαλλία δεν διαθέτει στρατιωτικούς που να υποστηρίζουν ή να εκπαιδεύουν τις ουκρανικές δυνάμεις στην Ουκρανία.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, έχει αναφερθεί πολλές φορές στο ενδεχόμενο αποστολής δυτικών στρατευμάτων για να βοηθήσουν το Κίεβο, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις μεταξύ των συμμάχων της χώρας του αλλά και την οργή της Ρωσίας.

Το σχέδιο δημιουργίας ευρωπαϊκού συνασπισμού στρατιωτικών εκπαιδευτών για την εκπαίδευση των ουκρανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, κάτι που επιθυμεί η Γαλλία, είναι υπό συζήτηση μεταξύ Ευρωπαίων, αλλά ακόμη μένει δρόμος μέχρι την οριστικοποίησή του.

Στο μεταξύ, πολλές είναι οι χώρες που ανησυχούν για τις πιθανές επιπτώσεις αυτού του σχεδίου και για την αντίδραση της Μόσχας στην περίπτωση εφαρμογής του.

Με πληροφορίες από Guardian, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT