Εκλογές στην Ινδία: Η συμμαχία Μόντι «μετρά» ζημιές

Εκλογές στην Ινδία: Η συμμαχία Μόντι «μετρά» ζημιές

Το ινδουιστικό εθνικιστικό κόμμα του οποίου ηγείται ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο σε αιφνιδιαστικό εκλογικό αποτέλεσμα

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι επρόκειτο να συναντηθεί με τους συμμάχους του σήμερα, Τετάρτη, για να εξετάσουν τις δυνατότητες σχηματισμού κυβέρνησης, μία ημέρα αφότου το ινδουιστικό εθνικιστικό κόμμα του οποίου ηγείται έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο σε αιφνιδιαστικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Το Κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) του Μόντι κέρδισε 240 έδρες στην Κάτω Βουλή των 543 μελών, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν αργά χθες Τρίτη.

Πλήγμα για τη μεταρρυθμιστική ατζέντα;

Οι ινδικοί δείκτες NSE Nifty 50 και S&P BSE Sensex κατέγραψαν πτώση περίπου 0,1% ο καθένας στις πρώτες συναλλαγές, έπειτα από πτώση κατά περίπου 6% την Τρίτη. Το εκλογικό αποτέλεσμα για τον Μόντι –κατώτερο των προσδοκιών– προκάλεσε εκροές-ρεκόρ από το εξωτερικό και επιδείνωσε το επενδυτικό κλίμα λόγω ανησυχιών για τις επιπτώσεις του στον ρυθμό υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.

Η μεταβλητότητα αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2022 την Τρίτη, προτού καταγράψει βελτίωση την Τετάρτη.

Η ισχνή πλειοψηφία για τη συμμαχία του Μόντι θα μπορούσε να δημιουργήσει προκλήσεις όσον αφορά την εφαρμογή των πιο φιλόδοξων σχεδίων της μεταρρυθμιστικής ατζέντας της κυβέρνησης, σχολίασε ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

Ωστόσο, πρόσθεσε: «Παρά τη μειωμένη πλειοψηφία, περιμένουμε ότι θα διατηρηθεί η συνέχεια, με την κυβέρνηση να παραμένει προσηλωμένη στην προώθηση των επενδύσεων, στα μέτρα διευκόλυνσης των επιχειρήσεων και στη σταδιακή δημοσιονομική εξυγίανση».

Ο επικεφαλής της επιτροπής οικονομικών της κυβέρνησης, Αρβιντ Παναγκαρίγια, σε κύριο άρθρο στην εφημερίδα Economic Times, έσπευσε να απαντήσει στις ανησυχίες των αγορών τονίζοντας:

«Παρά τη μειωμένη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις είναι απολύτως εφικτές. Η επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης μπορεί μόνο να ενισχύσει την κυβέρνηση τα επόμενα χρόνια», όπως τόνισε.

Εξάρτηση από μία ανομοιογενή πολιτική συμμαχία

Η Εθνική Δημοκρατική Συμμαχία (NDA) υπό την ηγεσία του BJP κέρδισε 293 έδρες, 20 έδρες περισσότερες από τον ελάχιστο αριθμό των 272 που απαιτούνται για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ωστόσο, ο Μόντι εξαρτάται πλέον άμεσα από την υποστήριξη ανομοιογενών περιφερειακών κομμάτων για να κυβερνήσει.

Οι εφημερίδες ανέφεραν ότι η λάμψη του Μόντι είχε θαμπώσει, με τον πρωτοσέλιδο τίτλο της Indian Express να γράφει: «Η Ινδία δίνει στο NDA μία τρίτη θητεία, στον Μόντι ένα μήνυμα».

Η νίκη του Μόντι στην έδρα του, το Βαρανάσι, που θεωρείται μία από τις ιερότερες πόλεις για τους Ινδουιστές, ήταν επίσης «ψαλιδισμένη», καθώς οι ψήφοι που έλαβε μειώθηκαν από τις σχεδόν 500.000 στις εκλογές του 2019 σε λίγο περισσότερες από 150.000.

Εκλογικό άλμα για την αντιπολίτευση

Η αντιπολιτευόμενη συμμαχία INDIA, υπό την ηγεσία του κεντρώου κόμματος του Ραχούλ Γκάντι, το Κογκρέσο, κέρδισε 230 έδρες, περισσότερες από τις προβλέψεις.

Το Κογκρέσο κέρδισε μόνο του 99 έδρες, σχεδόν διπλάσιες από τις 52, το 2019, καταγράφοντας αιφνιδιαστικό «άλμα» στο εκλογικό ποσοστό του που αναμένεται να ενισχύσει τη θέση του Γκάντι.

Η συμμαχία INDIA αναμενόταν επίσης να συνεδριάσει την Τετάρτη στο Νέο Δελχί και να συζητήσει τη μελλοντική της πορεία.

Ωστόσο, οι όποιες προσπάθειες για σχηματισμό κυβέρνησης από την αντιπολίτευση «μπλοκάρονται» από δύο βασικούς συμμάχους του BJP που υποστήριξαν τον Μόντι και ανέφεραν ότι η προεκλογική τους συμμαχία με το κόμμα παραμένει «άθικτη».

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT