Στο στόχαστρο ενόπλου η πρεσβεία των ΗΠΑ στον Λίβανο εν μέσω φόβων για κλιμάκωση με Ισραήλ

Στο στόχαστρο ενόπλου η πρεσβεία των ΗΠΑ στον Λίβανο εν μέσω φόβων για κλιμάκωση με Ισραήλ

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο για επίθεση κατά μήκος των βόρειων συνόρων με τον Λίβανο και είναι κοντά σε σχετική απόφαση

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενοπλος πυροβόλησε εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ στον Λίβανο σήμερα, Τετάρτη, και τραυματίστηκε σε ανταλλαγή πυρών με τον στρατό της χώρας, ο οποίος ανακοίνωσε ότι ο δράστης, Σύρος υπήκοος, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για περίθαλψη. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι συνεχίζονται οι έρευνες στην περιοχή.

Η επίθεση σημειώθηκε σε μία περίοδο ανάφλεξης της έντασης στις σχέσεις Ισραήλ – Λιβάνου, με τον ισραηλινό στρατό να προειδοποιεί ότι είναι έτοιμος για επίθεση κατά μήκος των βόρειων συνόρων του.

Την Τετάρτη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου περιηγήθηκε στα σύνορα με τον Λίβανο και διαβεβεβαίωσε ότι «το Ισραήλ είναι προετοιμασμένο για ισχυρή δράση στον βορρά», όπως ανέφερε το Reuters.

Τι ανακοίνωσε η πρεσβεία

Εν τω μεταξύ, η αμερικανική πρεσβεία ανακοίνωσε ότι «πυρά μικρών όπλων» αναφέρθηκαν στην είσοδο του κτιρίου της γύρω στις 8.34 π.μ. τοπική ώρα, προσθέτοντας ότι οι εγκαταστάσεις και το προσωπικό της είναι ασφαλή.

Πηγή ασφαλείας ανέφερε στο Reuters ότι μέλος της ασφαλείας της πρεσβείας τραυματίστηκε στην επίθεση και πως ο λιβανέζικος στρατός τραυμάτισε έναν από τους επιτιθέμενους στο στομάχι, ενώ «χτενίζει την περιοχή για να βρει τους άλλους επιτιθέμενους».

Η επίθεση του 1983

Η πρεσβεία βρίσκεται βόρεια της Βηρυτού σε περιοχή που θεωρείται ιδιαίτερα ασφαλής. Μεταφέρθηκε εκεί από τη Βηρυτό έπειτα από επίθεση αυτοκτονίας το 1983, κατά την οποία περισσότεροι από 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Τον Σεπτέμβριο, έπεσαν πυροβολισμοί κοντά στην πρεσβεία χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί.

Τον Οκτώβριο, τις πρώτες ημέρες του πολέμου στη Γάζα, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία για να διαδηλώσουν, και οι λιβανέζικες δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και κανόνια νερού για να τους απωθήσουν.

«Ετοιμο για επίθεση»

Χθες, Τρίτη, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο για επίθεση κατά μήκος των βόρειων συνόρων με τον Λίβανο και πλησιάζει σε απόφαση, σύμφωνα με το Reuters.

Η Χεζμπολάχ, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι δεν επιδιώκει να διευρύνει τη σύγκρουση αλλά είναι έτοιμη να πολεμήσει εάν χρειαστεί.

Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατιωτικού επιτελείου Χέρζι Χάλεβι δήλωσε: «Είμαστε έτοιμοι έπειτα από πολύ καλή διαδικασία εκπαίδευσης να προχωρήσουμε σε επίθεση στον Βορρά», ενώ πρόσθεσε πως ο στρατός «πλησιάζει σε σημείο απόφασης».

Ο αναπληρωτής ηγέτης της Χεζμπολάχ σεΐχης Ναΐμ Κασέμ δήλωσε, από την πλευρά του, στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera ότι η οργάνωση δεν επιδιώκει να διευρύνει τον πόλεμο, αλλά ότι θα πολεμήσει αν αναγκαστεί.

Ο Κασέμ τόνισε ότι το μέτωπο του Λιβάνου δεν θα κλείσει εάν δεν σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα, όπως ανέφερε το Al Jazeera.

Η σύγκρουση Ισραήλ – Χεζμπολάχ

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι χτύπησε δύο εκτοξευτές της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς και τρεις στρατιωτικές δομές.

Η σύγκρουση μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, η οποία διεξάγεται παράλληλα με τον πόλεμο στη Γάζα, έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι θα μπορούσε να ξεσπάσει μία ακόμη ευρύτερη αντιπαράθεση μεταξύ των βαριά οπλισμένων πλευρών.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν φαίνεται να μετριάζει τις επικρίσεις του προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, αφότου δήλωσε ότι υπάρχει «κάθε λόγος» να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι ο Νετανιάχου παρατείνει τον πόλεμο στη Γάζα για τη δική του πολιτική επιβίωση.

Ο Μπάιντεν έκανε τις παρατηρήσεις αυτές σε συνέντευξή του στο περιοδικό Time, που δημοσιεύθηκε το πρωί της Τρίτης. Αργότερα την Τρίτη, ο Μπάιντεν ρωτήθηκε αν ο Νετανιάχου «παίζει πολιτική με τον πόλεμο» και ο Μπάιντεν είπε: «Δεν το νομίζω. Προσπαθεί να λύσει ένα σοβαρό πρόβλημα που έχει».

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT