Περιοδεία Μπάιντεν στην Ευρώπη με «βαρίδι» δύο πολέμους

Περιοδεία Μπάιντεν στην Ευρώπη με «βαρίδι» δύο πολέμους

Ξεκινά, με πρώτο σταθμό τη Γαλλία, μήνα κρίσιμων διεθνών συναντήσεων. Ωστόσο, τα μέτωπα σε Ουκρανία και Γάζα δείχνουν να μετατρέπουν την εξωτερική πολιτική από όπλο απέναντι στον Τραμπ, σε «αχίλλειο πτέρνα» του Αμερικανού προέδρου ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου

4' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έφτασε σήμερα, Τετάρτη, στη Γαλλία, για να τιμήσει την 80ή επέτειο της Απόβασης στη Νορμανδία, όπως ανακοινώθηκε. Τον υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ.

Στη διάρκεια της πενθήμερης επίσημης επίσκεψής του στη χώρα, της πρώτης μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στον Λευκό Οίκο, θα επιχειρήσει να υπογραμμίσει τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στη στήριξη των συμμάχων στην Ευρώπη.

Θα έχει συναντήσεις με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, καθώς και με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένκι.

Ο Μπάιντεν με την περιοδεία του στην Ευρώπη θα προσπαθήσει να κερδίσει το χαμένο έδαφος στο, άλλοτε προνομιακό για τον ίδιο, πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, καθώς οι επικριτές του τον κατηγορούν τόσο για τις τελευταίες απώλειες του Κιέβου έναντι της Μόσχας στον πόλεμο στην Ουκρανία όσο και για το αδιέξοδο της κρίσης στη Μέση Ανατολή και τη Γάζα.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, το 2020, είχε υποσχεθεί να αποκαταστήσει τις διεθνείς συμμαχίες των ΗΠΑ, καθώς και τον ηγετικό ρόλο της Ουάσιγκτον στο παγκόσμιο πολιτικό στερέωμα.

Ωστόσο, η εξωτερική πολιτική του, που λειτούργησε ως αντίβαρο στον απομονωτισμό, υπό το σύνθημα «Πρώτα η Αμερική» του Ντόναλντ Τραμπ, αναδεικνύεται σε «βαρίδι» για την εκστρατεία του τέσσερα χρόνια μετά, όπως αναφέρεται σε ανάλυση των Ελενα Σνάιντερ, Ελι Στόκολς και Λίζα Κασίνσκι στο Polittico.

Ο μήνας διεθνών συναντήσεων, που ξεκινά με την επίσκεψη στη Γαλλία, θεωρείται ότι είναι υψηλού πολιτικού ρίσκου, καθώς οι δύο πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Γάζα έχουν «κλονίσει» τη θέση του και μειώνουν τη δημοφιλία του στο εσωτερικό των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Η υπόσχεση για «επιστροφή στην κανονικότητα» 

Περιοδεία Μπάιντεν στην Ευρώπη με «βαρίδι» δύο πολέμους-1

Η αίσθηση του παγκόσμιου χάους, ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το κεντρικό μήνυμα της υποψηφιότητάς του το 2020, όταν υποσχόταν πως θα αποκαθιστούσε την εικόνα των ΗΠΑ στο εξωτερικό και θα επανέφερε τη χώρα στην κανονικότητα.

Ο Μπάιντεν δέχθηκε δημοσκοπικό πλήγμα, από το οποίο δεν ανέκαμψε ποτέ, μετά την αποτυχημένη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν το καλοκαίρι του 2021 και τον θάνατο 13 Αμερικανών στρατιωτικών από επίθεση αυτοκτονίας.

Εκτοτε, η εξωτερική πολιτική του Αμερικανού προέδρου δεν κατέγραψε σημαντικές επιτυχίες, που θα βελτίωναν τη γενική εικόνα.

Οι υπέρμαχοι της πολιτικής του ισχυρίζονται ότι συνέβαλε στην ενίσχυση της ενότητας των συμμάχων του ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και θυμίζουν ότι «φρέναρε» τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, που ήθελε να τελειώσει γρήγορα και εύκολα τον πόλεμο.

Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, η Ουκρανία έχασε έδαφος στον πόλεμο φθοράς λόγω, όπως ισχυρίζονται οι επικριτές του Αμερικανού προέδρου, της εξάμηνης καθυστέρησης της Ουάσιγκτον να εγκρίνει το τελευταίο πακέτο αμυντικής βοήθειας.

Επιπλέον, ο δεύτερος πόλεμος, εκείνος του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Γάζα συνεχίζεται, παρά τις προσπάθειες του Μπάιντεν για κατάπαυση του πυρός.

Οι διεθνείς συγκρούσεις θα κυριαρχήσουν στις συζητήσεις στη Γαλλία, στη σύνοδο κορυφής της G7 στην Ιταλία την επόμενη εβδομάδα, καθώς και στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί κατά την 75η επέτειο της Συμμαχίας στην Ουάσιγκτον στις αρχές του επόμενου μήνα.

Εμπιστεύονται τον Τραμπ

Περιοδεία Μπάιντεν στην Ευρώπη με «βαρίδι» δύο πολέμους-2

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα προκάλεσε μεγαλύτερη πολιτική ζημιά στον Μπάιντεν, καθώς, μεταξύ άλλων, τον έφερε αντιμέτωπο με ένα κίνημα που αναπτύχθηκε στα campus των αμερικανικών πανεπιστημίων όπου συμμετείχαν παραδοσιακοί ή εν δυνάμει ψηφοφόροι του. 

Την ίδια ώρα, συνεχίστηκε και η κριτική για την έκθεση, οικονομική και πολιτική, των Ηνωμένων Πολιτειών σε συγκρούσεις που δεν τους αφορούν.

Δημοσκόπηση των New York Times/Siena College τον περασμένο μήνα έδειξε ότι οι μισοί εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι σε έξι πολιτείες δήλωσαν ότι εμπιστεύονται τον Τραμπ περισσότερο από τον Μπάιντεν για τον χειρισμό της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης. Μόλις το 35% δήλωσαν ότι εμπιστεύονται περισσότερο τον Μπάιντεν.

Αν αυτές οι εκλογές κριθούν στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, ο Μπάιντεν είναι βέβαιο ότι θα χάσει, επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές.

Υπεράσπιση της δημοκρατίας και Γάζα

Περιοδεία Μπάιντεν στην Ευρώπη με «βαρίδι» δύο πολέμους-3
Παλαιστινιακές σημαίες στην τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου στο Μάντισον του Ουισκόνσιν στις ΗΠΑ (11 Μαΐου 2024, Reuters). 

Οι επικείμενες επαφές του Μπάιντεν με παγκόσμιους ηγέτες, εκτιμούν συνεργάτες του, προσφέρουν μία τελευταία ευκαιρία στον Αμερικανό πρόεδρο να αναδείξει τα πλεονεκτήματα της προσέγγισής του στα διεθνή θέματα: σταθερότητα στη διαχείριση κρίσεων και ισχυρές σχέσεις με τους συμμάχους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να αξιοποιήσει την επέτειο της Απόβασης στη Νορμανδία για να υπενθυμίσει τη δέσμευσή του για την υπεράσπιση της δημοκρατίας στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Παράλληλα, ο Μπάιντεν επιδιώκει, μέσω της προβολής των διπλωματικών του επαφών, να αναδείξει τον παγκόσμιο ηγετικό του ρόλο.

Σε εκτενή συνέντευξή στο περιοδικό Time, που δημοσιεύθηκε χθες Τρίτη, ανέφερε «είμαστε πλέον το ισχυρότερο έθνος» και πρόσθεσε: «Εχουμε την ισχυρότερη συμμαχία που είχαν ποτέ οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ιστορία τους».

Το βάρος στα εσωτερικά

Τα ταξίδια στη Γαλλία και την Ιταλία έρχονται λίγες ημέρες αφότου ο Μπάιντεν περιέγραψε τους όρους πιθανής συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, για κατάπαυση του πυρός έπειτα από οκτώ μήνες πολέμου, εξέλιξη που θα ενίσχυε τη θέση του στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

Ωστόσο, ο Νετανιάχου, ο οποίος έχει έρθει σε αντιπαράθεση με τον Αμερικανό πρόεδρο, σχολίασε τη Δευτέρα ότι η περιγραφή της συμφωνίας ήταν «ελλιπής».

Εκτός από μία παύση των μαχών στη Γάζα, που θα μπορούσε να ευνοήσει τον Αμερικανό πρόεδρο, η υπενθύμιση του πόσο χαοτική υπήρξε η επίδραση του πολιτικού του αντιπάλου, Ντόναλντ Τραμπ, στην παγκόσμια σκηνή, θα μπορούσε να τον βοηθήσει να κερδίσει έδαφος.

Παραδόξως, για μία «κούρσα» με αντίπαλο τον Τραμπ, θα μπορούσε να αξιολογηθεί θετικά για τον Μπάιντεν το ότι μετά τον πόλεμο στο Ιράκ, η εξωτερική πολιτική δεν έπαιξε ποτέ ξανά κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος στις ΗΠΑ.

Εσωτερικά ζητήματα ήταν που καθόρισαν την ψήφο της πλειονότητας των πολιτών και τον νικητή.

Με πληροφορίες από Reuters, AP, Politico

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT