Πομπηία: Στο «φως» αρχαίο δωμάτιο με εντυπωσιακές τοιχογραφίες

Πομπηία: Στο «φως» αρχαίο δωμάτιο με εντυπωσιακές τοιχογραφίες

Οι εντυπωσιακοί τοίχοι είναι διακοσμημένοι με γυναικείες μορφές που συμβολίζουν τις τέσσερις εποχές του χρόνου, καθώς και αλληγορικές παραστάσεις που σχετίζονται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα δωμάτιο, διαστάσεων περίπου 8 τ.μ. και διακοσμημένο με εντυπωσιακά και σπάνια χρώματα, αποκάλυψαν πρόσφατες ανασκαφές στην Πομπηία.

Οι τοίχοι του δωματίου είναι βαμμένοι μπλε, ένα χρώμα που συναντάται σπάνια στις πομπηιανές τοιχογραφίες και συνήθως παραπέμπει σε ιδιαίτερους χώρους, σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού.

Οι εντυπωσιακοί τοίχοι είναι διακοσμημένοι με γυναικείες μορφές που συμβολίζουν τις τέσσερις εποχές του χρόνου, καθώς και αλληγορικές παραστάσεις που σχετίζονται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Πομπηία: Στο «φως» αρχαίο δωμάτιο με εντυπωσιακές τοιχογραφίες-1

Στον χώρο βρέθηκαν επίσης οικοδομικά υλικά, που πιθανώς προορίζονταν για ανακαινίσεις, καθώς και ένας σωρός από όστρακα στρειδιών, τα οποία είχαν καταναλωθεί. Ο ρόλος τους, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ήταν να προστεθούν, αφού θρυμματιστούν, σε μείγματα γύψου και κονιάματος.

Πομπηία: Στο «φως» αρχαίο δωμάτιο με εντυπωσιακές τοιχογραφίες-2

Παράλληλα, ανακαλύφθηκαν και δεκαπέντε αμφορείς, αλλά και ένα χάλκινο σετ, αποτελούμενο από δύο κανάτες και δύο λάμπες πετρελαίου. Οπως αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού, το δωμάτιο που ανακαλύφθηκε, πιθανώς αποτελούσε έναν χώρο αφιερωμένο σε τελετουργικές δραστηριότητες και στην αποθήκευση ιερών αντικειμένων.

«Η Πομπηία είναι πραγματικά ένα σεντούκι θησαυρού που δεν παύει να μας εκπλήσσει και να προκαλεί κατάπληξη γιατί, κάθε φορά που σκάβουμε, βρίσκουμε κάτι όμορφο και σημαντικό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρηματοδοτήσαμε τις νέες ανασκαφές», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Τζενάρο Σανγκιουλιάνο.

Νωρίτερα φέτος, οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως μια αίθουσα δεξιώσεων με τοιχογραφίες που απεικόνιζαν σκηνές εμπνευσμένες από τον Τρωικό Πόλεμο. Εχει περιγραφεί ως μία από τις πιο εντυπωσιακές ανακαλύψεις που έχουν γίνει ποτέ στην Πομπηία.

Δείτε εικόνες

Πομπηία: Στο «φως» αρχαίο δωμάτιο με εντυπωσιακές τοιχογραφίες-3
Πομπηία: Στο «φως» αρχαίο δωμάτιο με εντυπωσιακές τοιχογραφίες-4
Πομπηία: Στο «φως» αρχαίο δωμάτιο με εντυπωσιακές τοιχογραφίες-5
Πομπηία: Στο «φως» αρχαίο δωμάτιο με εντυπωσιακές τοιχογραφίες-6
Πομπηία: Στο «φως» αρχαίο δωμάτιο με εντυπωσιακές τοιχογραφίες-7
Πομπηία: Στο «φως» αρχαίο δωμάτιο με εντυπωσιακές τοιχογραφίες-8
Πομπηία: Στο «φως» αρχαίο δωμάτιο με εντυπωσιακές τοιχογραφίες-9
Πομπηία: Στο «φως» αρχαίο δωμάτιο με εντυπωσιακές τοιχογραφίες-10

Φωτογραφίες: Cultura.gov.it

Με πληροφορίες από Cultura.gov.it, Euronews

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT