Τι έγινε όταν μια φυλή του Αμαζονίου συνδέθηκε στο Διαδίκτυο

Τι έγινε όταν μια φυλή του Αμαζονίου συνδέθηκε στο Διαδίκτυο

Πριν από μερικούς μήνες, η φυλή Marubo, που ζει κατά μήκος του ποταμού Ιτούι στη Βραζιλία, απέκτησε δορυφορικό διαδίκτυο μέσω της υπηρεσίας Starlink του Ελον Μασκ

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια απομονωμένη φυλή του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, που απέκτησε πρόσβαση στο Διαδίκτυο, κατέληξε τελικά να εθιστεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πριν από μερικούς μήνες, η φυλή Marubo, που ζει κατά μήκος του ποταμού Ιτούι στη Βραζιλία, απέκτησε δορυφορικό Διαδίκτυο μέσω της υπηρεσίας Starlink του Ελον Μασκ. Και αν και φαινομενικά δείχνει ένα σημαντικό εργαλείο για αυτούς τους απομονωμένους ανθρώπους, οι πρεσβύτεροι της φυλής ισχυρίζονται τώρα ότι προέκυψε μια αυξανόμενη τεμπελιά μεταξύ των 2.000 μελών, η οποία μάλιστα οδήγησε και σε έλλειψη τροφής.

Ο ηγέτης της φυλής, Ενόκε Μαρούμπο συνέβαλε καθοριστικά στο να έρθει το Starlink. Ομως με την έλευση του διαδικτύου οι άνθρωποι απομονώθηκαν κοινωνικά και σταμάτησαν να κυνηγούν και να καλλιεργούν επειδή, όπως λέει, κόλλησαν στα τηλέφωνά τους. «Στο χωριό, αν δεν κυνηγάς, δεν ψαρεύεις και δεν φυτεύεις, δεν τρως», είπε χαρακτηριστικά.

«Οταν έφτασε [το Starlink] όλοι ήταν χαρούμενοι. Τώρα, οι νέοι άνθρωποι έχουν γίνει τεμπέληδες», σχολιάζει ο 73χρονος Τσαϊνάμα Μαρούμπο. 

Εκτός αυτών, με την κουλτούρα των Μαρούμπο να μην επιτρέπει ούτε καν τα φιλιά σε δημόσιο χώρο, υπήρξαν ορισμένες περιπτώσεις νεαρών που φέρονται να μοιράστηκαν πορνογραφικό περιεχόμενο σε συνομιλίες. Παράλληλα, κάποιοι πρεσβύτεροι ανέφεραν πως έχουν παρατηρήσει πιο επιθετική σεξουαλική συμπεριφορά από νεαρούς άνδρες.

Τελικά, οι πρεσβύτεροι αποφάσισαν να κόψουν το Διαδίκτυο για δύο ώρες το πρωί, πέντε ώρες το βράδυ και όλη την Κυριακή, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Πάντως, η πρόσβαση στο διαδίκτυο έφερε και θετικά. Η ταχύτερη ιατρική βοήθεια έσωσε ζωές, μεταξύ άλλων από δαγκώματα φιδιών. Ετσι, παρά τα αρνητικά η φυλή δεν θέλει να εγκαταλείψει το Διαδίκτυο. «Το Διαδίκτυο θα μας αποφέρει πολύ περισσότερα οφέλη από ό,τι ζημιές», είπε ο Ενόκε Μαρούμπο.

Με πληροφορίες από Mirror

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT