Ο Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας καλεί εκ νέου την Τεχεράνη σε συνεργασία

Ο Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας καλεί εκ νέου την Τεχεράνη σε συνεργασία

Το Συμβούλιο των Διοικητών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας υπογραμμίζει ότι η ανάκληση της αφαίρεσης διαπιστεύσεων των επιθεωρητών είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική διεξαγωγή των ερευνών. Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία χαιρέτισαν το ψήφισμα

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Συμβούλιο των Διοικητών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο καλεί την Τεχεράνη να ενισχύσει τη συνεργασία της με τον Οργανισμό, καθώς και να άρει την πρόσφατη απαγόρευση επιθεωρήσεων, εν μέσω ανησυχιών ότι το Ιράν θα απαντήσει με περαιτέρω κλιμάκωση.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 20 ψήφους υπέρ, έναντι δύο κατά και 12 αποχές, όπως ανέφεραν διπλωμάτες την Τετάρτη. Αποτελεί συνέχεια προηγούμενου ψηφίσματος, πριν από 18 μήνες, το οποίο απαιτούσε από το Ιράν να συμμορφωθεί επειγόντως με την πολυετή έρευνα του ΔΟΑΕ, για ίχνη ουρανίου που βρέθηκαν σε αδήλωτες τοποθεσίες.

Παρότι ο αριθμός των υπό διερεύνηση τοποθεσιών έχει πλέον περιοριστεί σε δύο, από τρεις που ήταν παλαιότερα, το Ιράν δεν έχει δώσει ακόμη πειστικές απαντήσεις στον ΔΟΑΕ, σχετικά με το πώς βρέθηκαν εκεί ίχνη ουρανίου.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το Ιράν αφαίρεσε τις διαπιστεύσεις επιθεωρητών του ΔΟΑΕ που ήταν επιφορτισμένοι με την εποπτεία του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης. Ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ, Ραφαέλ Γκρόσι, έκανε λόγο για «δυσανάλογο και άνευ προηγουμένου» πλήγμα στην ικανότητα του Οργανισμού να εκτελέσει την αποστολή του.

Στο σημερινό ψήφισμα, το Συμβούλιο «καλεί το Ιράν να ανακαλέσει την αφαίρεση διαπιστεύσεων αρκετών έμπειρων επιθεωρητών του Οργανισμού», υπογραμμίζοντας ότι αυτό είναι απαραίτητο για την αποτελεσματική διεξαγωγή των ερευνών του ΔΟΑΕ στο Ιράν.

Κοινή ανακοίνωση Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας

Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία χαιρέτισαν το ψήφισμα που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο των Διοικητών του ΔΟΑΕ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «το Ιράν θα εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία για να επιλύσει αυτά τα εκκρεμή ζητήματα».

«Ελπίζουμε ότι το Ιράν θα εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία για να επιλύσει αυτά τα εκκρεμή ζητήματα, ώστε να μην είναι αναγκαία περαιτέρω δράση του συμβουλίου», ανέφεραν οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες σε κοινή δήλωση που απέστειλε στους δημοσιογράφους το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. «Το Ιράν πρέπει να συνεργαστεί με τον Οργανισμό και να παράσχει τεχνικά αξιόπιστες εξηγήσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Επιπόλαια και απερίσκεπτη» η υιοθέτηση ψηφίσματος

Από την πλευρά της, η ιρανική αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Εθνη χαρακτήρισε «επιπόλαια και απερίσκεπτη» την υιοθέτηση ψηφίσματος κατά της Τεχεράνης, όπως μεταδίδει η κρατική τηλεόραση στο Ιράν.

«Η απόφαση των χωρών της Δύσης ήταν επιπόλαια και απερίσκεπτη, και αναμφίβολα θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στη διαδικασία των διπλωματικών επαφών και της εποικοδομητικής συνεργασίας», διεμήνυσε η αντιπροσωπεία του Ιράν στα Ηνωμένα Εθνη, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιρανικής τηλεόρασης.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT