Προεκλογικό ταξίδι της Μελόνι στην Αλβανία

Προεκλογικό ταξίδι της Μελόνι στην Αλβανία

Επίσκεψη της Ιταλίδας πρωθυπουργού και ξενάγηση από τον Εντι Ράμα στις εγκαταστάσεις που χρηματοδοτεί και στελεχώνει η Ρώμη

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΙΡΑΝΑ. Την περιοχή του Σενγκίν στα παράλια της Αδριατικής στη βόρεια Αλβανία επισκέφθηκε χθες η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι μαζί με τον Αλβανό ομόλογό της Εντι Ράμα, την κυβέρνηση του οποίου ευχαρίστησε για τη φιλοξενία των κέντρων κράτησης αιτούντων άσυλο σε αλβανικό έδαφος.

Η Μελόνι αρνήθηκε ότι το μονοήμερο ταξίδι της αποτελούσε μία ακόμη προεκλογική στάση ενόψει των ευρωεκλογών της Κυριακής και μια προσπάθεια να παρουσιάσει σκληρή μεταναστευτική γραμμή. Η πρωθυπουργός απάντησε στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης λέγοντας ότι δουλειά της είναι να κυβερνά και να λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις.

Τον Νοέμβριο, η Μελόνι και ο Ράμα είχαν υπογράψει συμφωνία πενταετούς διάρκειας για τη φιλοξενία στην Αλβανία μεταναστών, που θα διασώζονται από διεθνή χωρικά ύδατα, και θα φιλοξενούνται εκεί μέχρις ότου οι ιταλικές αρχές διαχειρισθούν τα αιτήματα ασύλου τους. Η συνολική χωρητικότητα των εγκαταστάσεων κράτησης είναι της τάξης των 36.000 ανθρώπων, που θα στεγάζονται σε τουλάχιστον δύο στρατόπεδα στην περιοχή του Σενγκίν.

«Οι Ιταλοί είναι ευγνώμονες στην κυβέρνηση των Τιράνων και στον αλβανικό λαό για τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία φιλίας και αλληλοβοήθειας», είπε η Μελόνι κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Αλβανό πρωθυπουργό.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι το αμφιλεγόμενο σχέδιο της κυβέρνησής της αποτελεί κεντρικό άξονα της νέας αυστηρής μεταναστευτικής πολιτικής της Ιταλίας, που αποσκοπεί στο να αποθαρρύνει επίδοξους μετανάστες από τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου. Ανθρωπιστικές οργανώσεις και η ιταλική αντιπολίτευση έχουν προειδοποιήσει ότι τα κυβερνητικά σχέδια παραβιάζουν τη διεθνή νομοθεσία και βασανίζουν αναίτια τους πρόσφυγες.

Προεκλογικό ταξίδι της Μελόνι στην Αλβανία-1
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι και ο Αλβανός ομόλογός της Εντι Ράμα ξεναγήθηκαν σε δομή κράτησης μεταναστών στο Σενγκίν. [REUTERS/Florion Goga]

«Η συνεργασία μας με την Αλβανία χαρακτηρίσθηκε καινοτόμος και προσείλκυσε το ενδιαφέρον 15 κρατών-μελών της Ε.Ε., που έχουν ήδη καταθέσει αίτημα στην Κομισιόν προκειμένου να υιοθετήσουν το ιταλικό μοντέλο. Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί εκπληκτικό εργαλείο αποτροπής της παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη», είπε η Μελόνι.

Συνοδευόμενη από τον υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Πιαντενόζι, η Μελόνι ξεκίνησε την επίσκεψη στην πρώην αεροπορική βάση του Γκιαντέρ, 80 χλμ. βόρεια των Τιράνων, όπου τα έργα κατασκευής του πρώτου από τα δύο κέντρα κράτησης έχουν εγκαινιασθεί. Αργότερα, η πρωθυπουργός μετέβη στο λιμάνι του Σενγκίν, όπου κατασκευάζεται κέντρο υποδοχής με κατοικίες και διοικητικές υπηρεσίες εμβαδού 4.000 τετραγωνικών μέτρων, φρουρούμενη είσοδο και περίφραξη ύψους πέντε μέτρων.

Η Μελόνι επιβεβαίωσε ότι τα έργα κατασκευής των κέντρων κράτησης καθυστέρησαν εξαιτίας απρόσμενων στατικών παρεμβάσεων που απαιτήθηκαν σε μία από τις τοποθεσίες. Τα δύο κέντρα, όμως, θα είναι έτοιμα να λειτουργήσουν πλήρως την 1η Αυγούστου, όπως δεσμεύθηκε η πρωθυπουργός.

Το κόμμα της πρωθυπουργού, Αδέλφια της Ιταλίας, προωθεί το λεγόμενο Σχέδιο Ματέι, με στόχο τη χρηματοδότηση προγραμμάτων σε αφρικανικές χώρες κατά μήκος των οδών της μετανάστευσης προς τη Δύση προκειμένου αυτές να ελέγξουν τις ροές. Τα δύο κέντρα φιλοξενίας στην Αλβανία θα κοστίσουν στο ιταλικό κράτος περισσότερα από 670 εκατ. ευρώ. Η Μελόνι υποστηρίζει ότι το κόστος φιλοξενίας 36.000 μεταναστών στην Ιταλία θα ήταν το ίδιο με αυτό που θα δαπανήσει η Ρώμη για τα κέντρα κράτησης στην Αλβανία.

Οι ιταλικές αρχές θα έχουν την πλήρη αρμοδιότητα της διοίκησης των εγκαταστάσεων και της διαχείρισης των αιτημάτων ασύλου. Την εξωτερική φρουρά θα στελεχώνουν Αλβανοί αστυνομικοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT