Επίδειξη ενότητας της Δύσης στη Νορμανδία            

Επίδειξη ενότητας της Δύσης στη Νορμανδία            

Οι πόλεμοι της Ουκρανίας και της Γάζας στο κέντρο των διαβουλεύσεων του Τζο Μπάιντεν με τους Ευρωπαίους ηγέτες         

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αποφασιστική στήριξη στην Ουκρανία για την αναχαίτιση της ρωσικής εισβολής και οι διαβεβαιώσεις για το ακατάλυτο του ευρωατλαντικού δεσμού στους Ευρωπαίους ηγέτες που ανησυχούν για το ενδεχόμενο επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ θα είναι τα βασικά μηνύματα του Τζο Μπάιντεν κατά την εβδομαδιαία περιοδεία του στην Ευρώπη, που άρχισε χθες με πρώτο σταθμό το Παρίσι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έφθασε χθες στο αεροδρόμιο της γαλλικής πρωτεύουσας, όπου τον υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ, για να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα σήμερα στις ακτές της Νορμανδίας, με αφορμή την 80ή επέτειο της ιστορικής απόβασης των Συμμάχων, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην έκβαση του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στις νορμανδικές ακτές, ο Τζο Μπάιντεν θα συναντήσει τον Βρετανό βασιλιά Κάρολο, τον Γερμανό καγκελάριο Oλαφ Σολτς, τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και φυσικά τον οικοδεσπότη της συνάντησης, Εμανουέλ Μακρόν. Η Ρωσία δεν έχει προσκληθεί στις εκδηλώσεις λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Επίδειξη ενότητας της Δύσης στη Νορμανδία            -1

Ο Γάλλος πρόεδρος κήρυξε χθες την έναρξη των τριήμερων εκδηλώσεων στη Βρετάνη, όπου απέτισε φόρο τιμής στο ειδικό σώμα των Γάλλων αλεξιπτωτιστών που πήραν μέρος στην «Επιχείρηση Επικυρίαρχος», προερχόμενοι από τη Μεγάλη Βρετανία. Την ίδια ώρα, ο βασιλιάς Κάρολος και η πολιτική ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου τιμούσαν τους λίγους επιζώντες βετεράνους της D-Day σε εορταστική εκδήλωση στο Πόρτσμουθ.

Οπως δήλωσε στους δημοσιογράφους που καλύπτουν την περιοδεία Μπάιντεν ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, ο Αμερικανός πρόεδρος θα μιλήσει την Παρασκευή στο Πουάντ ντι Οκ της Νορμανδίας, όπου Αμερικανοί καταδρομείς σκαρφάλωσαν στα απόκρημνα βράχια για να απωθήσουν τους ναζί.

Τιμώντας τη θυσία τους, ο Τζο Μπάιντεν θα υπογραμμίσει, όπως είπε ο Σάλιβαν, «τους κινδύνους του απομονωτισμού, το γεγονός ότι αν υποκλινόμαστε στους δικτάτορες και δεν τους αντιμετωπίζουμε, θα τους δούμε να επιχειρούν και πάλι να ανατρέψουν την παγκόσμια τάξη και να προελάσουν στην Ευρώπη». Μια ευθεία αναφορά εναντίον των επεκτατικών, κατά τις ΗΠΑ, σχεδίων του Βλαντιμίρ Πούτιν και των τάσεων κατευνασμού των δικτατόρων που χρεώνει στον Τραμπ.

Στο περιθώριο των εορταστικών εκδηλώσεων, ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του, όπου θα συζητηθούν τρόποι για την περαιτέρω ενίσχυση της αμερικανικής στήριξης στην αμυντική προσπάθεια της χώρας του. Πάντως, ο Σάλιβαν ξεκαθάρισε χθες ότι οι ΗΠΑ δεν σκέφτονται να στείλουν στρατιωτικούς στην Ουκρανία, έστω και σε ρόλο εκπαιδευτών, όπως εξετάζει η Γαλλία. Το Σάββατο, ο πρόεδρος Μπάιντεν θα ξεκινήσει την επίσημη επίσκεψή του στη Γαλλία, στο πλαίσιο της οποίας θα έχει διαβουλεύσεις με τον Μακρόν, ενώ στις 13 και 14 Ιουνίου θα βρεθεί στην Ιταλία για τη σύνοδο του G7.

Στις εκδηλώσεις για την ιστορική απόβαση των Συμμάχων και ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι – Δεν προσκλήθηκε η Ρωσία.          

Ρεπορτάζ των New York Times αναφέρει ότι «στην Ευρώπη ο Μπάιντεν θα βρει τόσο αλληλεγγύη όσο και απομόνωση». Οι αρθρογράφοι σημειώνουν ότι σχεδόν το σύνολο των Ευρωπαίων ηγετών συμπαρατάσσεται με τον Αμερικανό πρόεδρο στο Ουκρανικό, αλλά δεν συμφωνεί, πλην λίγων εξαιρέσεων, με την απόλυτη υποστήριξη του Ισραήλ στον πόλεμο της Γάζας. Η πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών της Ουάσιγκτον σε αυτές τις δύο μεγάλες πολεμικές κρίσεις αποτελεί το αδύναμο σημείο στη στρατηγική Μπάιντεν για το «μέτωπο των Δημοκρατιών» που οραματίζεται ο Αμερικανός πρόεδρος.

Αν και τα ταξίδια των πολιτικών ηγετών στο εξωτερικό δεν συνηθίζεται να συνδυάζονται με την εσωτερική πολιτική διαμάχη, αυτή τη φορά ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε άμεση σύνδεση της D-Day με τη δική του μάχη εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ. Μιλώντας σε προεκλογική εκστρατεία στο Κονέκτικατ, προτού αναχωρήσει για τη Γαλλία, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η απόβαση στη Νορμανδία ήταν «μία από τις πιο σημαντικές στιγμές στην Ιστορία της υπεράσπισης της ελευθερίας και της δημοκρατίας», για να προσθέσει: «Θέλω να το πω όσο περισσότερο καθαρά γίνεται. Αυτό που διακυβεύεται στις φετινές εκλογές (στις ΗΠΑ) είναι η ίδια η δημοκρατία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT