Γερμανία: Νέα επίθεση κατά υποψηφίου της AfD στο Μανχάιμ

Γερμανία: Νέα επίθεση κατά υποψηφίου της AfD στο Μανχάιμ

Νοσηλεύεται εκτός κινδύνου έπειτα από χτυπήματα στο στομάχι και στο αυτί με κοπίδι – Εκκλήσεις των πολιτικών για ηρεμία στη Γερμανία

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της Γερμανίας απηύθυνε έκκληση για προσοχή και ηρεμία στις προεκλογικές εκστρατείες ενόψει ευρωεκλογών, μετά την επίθεση με κοπίδι που δέχθηκε χθες υποψήφιος της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) στο Μανχάιμ της δυτικής Γερμανίας, ενώ λιγότερο από μία εβδομάδα νωρίτερα στην ίδια πόλη αστυνομικός έχασε τη ζωή του σε παρόμοιο περιστατικό.

Η επίθεση, η οποία σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης αλλά επιβεβαιώθηκε από την αστυνομία χθες, άφησε τον πολιτικό με τραύματα που δεν απειλούν τη ζωή του και για τα οποία νοσηλεύεται στο νοσοκομείο. Αν και οι αξιωματούχοι δεν έχουν επιβεβαιώσει την ταυτότητα του θύματος, μέλη του κόμματος τον αναγνώρισαν ως τον Χάινριχ Κοχ, υποψήφιο τοπικό σύμβουλο του ακροδεξιού κόμματος.

Το μαχαίρωμα φέρεται να σημειώθηκε σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από την πλατεία της αγοράς όπου έγινε η επίθεση της Παρασκευής, στην περιοχή Ρεϊνάου. Σύμφωνα με μάρτυρες που μίλησαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Κοχ δέχθηκε επίθεση από τρία άτομα αφού τα έβαλε με μια ομάδα που ξεκολλούσε βίαια αφίσες του κόμματος που είχαν τοποθετηθεί στο πλαίσιο των τοπικών και ευρωπαϊκών εκλογών που διεξάγονται την Κυριακή. Ο Κοχ, ο οποίος επέστρεφε σπίτι από μια συνεδρίαση της περιφερειακής ένωσης της AfD, φέρεται στη συνέχεια να δέχθηκε επίθεση στο στομάχι και στο αυτί με κοπίδι.

Η αστυνομία του Μανχάιμ επιβεβαίωσε χθες το πρωί ότι ο ύποπτος, ένας 25χρονος άνδρας, δεν αντιστάθηκε όταν συνελήφθη σε δρόμο κοντά στο σημείο όπου σημειώθηκε η επίθεση. Αλλοι δύο ύποπτοι πιστεύεται ότι διαφεύγουν. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο ύποπτος που συνελήφθη μεταφέρθηκε σε ψυχιατρική κλινική, αφού «παρατηρήθηκαν σαφείς ενδείξεις ψυχικής ασθένειας κατά τη στιγμή της σύλληψής του». Δεν υπήρχαν στοιχεία που να δείχνουν ότι ο ύποπτος γνώριζε την ταυτότητα του πολιτικού όταν του επιτέθηκε.

Ο δήμαρχος του Μανχάιμ, Κρίστιαν Σπεχτ, προερχόμενος από τη συντηρητική Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU), ανέφερε σε δήλωσή του: «Αυτή η άνανδρη επίθεση είναι αποτρόπαια και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανέναν τρόπο. Οποιος επιτίθεται σε υποψήφιους πολιτικών κομμάτων αμφισβητεί το ελεύθερο, ισότιμο, εθνικό, άμεσο και εμπιστευτικό σύστημα ψηφοφορίας μας – και μαζί με αυτό τη βάση της δημοκρατίας μας».

Η Φραντσίσκα Μπράτνερ, βουλευτής των Πρασίνων στη γειτονική Χαϊδελβέργη, δήλωσε: «Πληροφορήθηκα με φρίκη για τη βίαιη επίθεση εναντίον ενός δημοτικού συμβούλου της AfD στο Μανχάιμ. Η κλιμάκωση της βίας κατά πολιτικών όλων των κομμάτων, την οποία παρατηρούμε τις τελευταίες εβδομάδες, δεν δικαιολογείται με κανέναν τρόπο».

Τον Μάιο η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Νάνσι Φέζερ, υποσχέθηκε να καταπολεμήσει την έξαρση της βίας κατά πολιτικών, αφότου ο Ματίας Εκε, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο έπειτα από επίθεση που δέχθηκε κατά τη διάρκεια εκστρατείας για την επανεκλογή του.

Πληθώρα περιστατικών

Λίγες ημέρες αργότερα, ένας 28χρονος, μέλος του Κόμματος των Πρασίνων, ο οποίος αναρτούσε αφίσες, δέχθηκε επίσης επίθεση, σύμφωνα με την αστυνομία. Η Φραντσίσκα Γκίφεϊ, πρώην δήμαρχος Βερολίνου, δέχθηκε επίθεση τον περασμένο μήνα σε εκδήλωση σε βιβλιοθήκη της πόλης από έναν άνδρα που την πλησίασε από πίσω και τη χτύπησε με μια τσάντα που περιείχε άγνωστο σκληρό αντικείμενο.

Η προηγούμενη επίθεση στο Μανχάιμ, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, φέρεται να διαπράχθηκε από έναν 25χρονο Αφγανό. Ενας 29χρονος αστυνομικός που παρενέβη μαχαιρώθηκε και τραυματίστηκε θανάσιμα. Μεταξύ των πέντε τραυματιών ήταν και ο Μίκαελ Στουρτσενμπέργκερ, επικριτής του Ισλάμ και επικεφαλής της «κίνησης πολιτών Pax Europa», ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ύστερα από τα πυρά που χρησιμοποίησαν αστυνομικοί για να τον εξουδετερώσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT