Βρετανία – Ντιμπέιτ: Νίκη Σούνακ στα σημεία έναντι του Στάρμερ

Βρετανία – Ντιμπέιτ: Νίκη Σούνακ στα σημεία έναντι του Στάρμερ

Τη μεταναστευτική πολιτική του υπερασπίσθηκε ο Σούνακ, όπως και το προβληματικό πρόγραμμα απέλασης αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα έως ότου τα αιτήματά τους εξεταστούν από τις βρετανικές αρχές

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ενδιαφέρον απέκτησε έξαφνα η μέχρι χθες υποτονική προεκλογική εκστρατεία στη Βρετανία ενόψει των εκλογών της 4ης Ιουλίου χάρη στο πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ μεταξύ του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ και του ηγέτη των Εργατικών, σερ Κιρ Στάρμερ. Εναν ακριβώς μήνα πριν από την κάλπη, οι δύο αντίπαλοι συγκρούσθηκαν πάνω στο κυβερνητικό έργο, με τον Συντηρητικό πρωθυπουργό να σημειώνει «νίκη στα σημεία» επί του Εργατικού αντιπάλου του, σύμφωνα με τους αναλυτές. «Διαθέτω σαφές σχέδιο για να γυρίσουμε σελίδα. Εχω ξεκάθαρο σχέδιο για ένα πιο σίγουρο μέλλον», είπε ο Σούνακ στην εναρκτήρια τοποθέτησή του στο Σάλφορντ, έξω από το Μάντσεστερ της βόρειας Αγγλίας.

Ο 44χρονος Σούνακ κατηγόρησε τον αντίπαλό του για πρόθεση αύξησης της φορολογίας για τα μεσαία εισοδήματα. «Ο Κιρ Στάρμερ σας ζητάει να του παραδώσετε λευκή επιταγή, χωρίς να γνωρίζετε τι θα αγοράσει με αυτή και πόσο θα σας κοστίσει η απόφασή του», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο 61χρονος επικεφαλής των Εργατικών, ο οποίος έχει επαναφέρει το κόμμα στο ιδεολογικό κέντρο μετά την αρχηγία του ανεξάρτητου πλέον βουλευτή Τζέρεμι Κόρμπιν, δεν έχασε την ευκαιρία να σταθεί στα 14 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τους Τόρις, κατηγορώντας τον Σούνακ για απόπειρα αποποίησης των προσωπικών του ευθυνών για την κατάσταση του έθνους. «Ενθυμούμαι ότι ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν θέλει τίποτα να κάνει για τα 14 τελευταία χρόνια. Λυπάμαι, κύριε πρωθυπουργέ, ίσως εσείς να θέλετε να τα ξεφορτωθείτε, αλλά όλοι οι άλλοι είναι υποχρεωμένοι να ζουν με τις επιπτώσεις τους», υπογράμμισε ο σερ Κιρ.

Τη μεταναστευτική πολιτική του υπερασπίσθηκε ο Σούνακ, όπως και το προβληματικό πρόγραμμα απέλασης αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα έως ότου τα αιτήματά τους εξεταστούν από τις βρετανικές αρχές. Οι Εργατικοί έχουν δεσμευθεί να δώσουν τέλος στο αμφιλεγόμενο πρόγραμμα μόλις αναλάβουν την εξουσία.

«Δεν ισχυρίζομαι ότι διαθέτω μαγικό ραβδί που θα λύσει το πρόβλημα της μετανάστευσης, όπως με κατηγορεί ο πρωθυπουργός. Δεσμεύομαι, όμως, να χτυπήσω πιο αποτελεσματικά τα δίκτυα διακινητών στη Μάγχη», σημείωσε ο ηγέτης των Εργατικών.

Ο Σούνακ, πρώην τραπεζίτης και εκατομμυριούχος, προσπάθησε να δείξει ότι αντιλαμβάνεται τα προβλήματα των πολιτών. «Γνωρίζω ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξαν πολύ δύσκολα για τον οικογενειακό προϋπολογισμό των Βρετανών», είπε ερωτηθείς από γυναίκα στο κοινό τους ντιμπέιτ. Ο Στάρμερ, από τη μεριά του, έκρινε πως ο πρωθυπουργός «ζει σε διαφορετικό κόσμο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT