Πούτιν: Η Ρωσία δεν σχεδιάζει να επιτεθεί στο NATO

Πούτιν: Η Ρωσία δεν σχεδιάζει να επιτεθεί στο NATO

«Μην αναζητάτε κάτι που δεν υπάρχει (...) μην ψάχνετε τις αυτοκρατορικές φιλοδοξίες μας. Δεν υπάρχουν», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διαβεβαίωσε χθες, Τετάρτη, ότι η χώρα του δεν έχει «αυτοκρατορικές φιλοδοξίες» και δεν σχεδιάζει να επιτεθεί στο NATO, δύο χρόνια και πλέον μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

«Μην αναζητάτε κάτι που δεν υπάρχει (…) μην ψάχνετε τις αυτοκρατορικές φιλοδοξίες μας. Δεν υπάρχουν», είπε ο Πούτιν απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους πρακτορείων ειδήσεων, απαντώντας σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου για το ότι είχαν εγερθεί οι σημαίες της σύγχρονης Ρωσίας, της αυτοκρατορικής Ρωσίας και της ΕΣΣΔ μπροστά στην έδρα της Gazprom στην Αγία Πετρούπολη, όπου έγινε η συνάντηση με τους δημοσιογράφους.

«Παραλογισμός» της Δύσης

Ο Πούτιν άδραξε την ευκαιρία να καταγγείλει τους Δυτικούς που τον κατηγορούν ότι θέλει να αρχίσει στρατιωτική σύγκρουση με το NATO επιχειρηματολογώντας πως κατά συνέπεια οι χώρες τους πρέπει να προετοιμαστούν.

«Επινόησαν πως η Ρωσία θέλει να επιτεθεί στο NATO (…) Ποιος τον διανοήθηκε αυτό τον παραλογισμό; Βλακείες», είπε.

Ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε παράλληλα ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν απειλούνταν η κυριαρχία ή το έδαφός της.

Το πυρηνικό δόγμα

Ερωτηθείς για τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία,  προειδοποίησε τη Δύση ότι η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της προκειμένου να αμυνθεί σε περίπτωση που απειληθεί η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ανέφερε ότι η Δύση έχει κατ’ επανάληψη κατηγορήσει τη Ρωσία ότι επισείει την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων, αλλά υπογράμμισε πως αυτό είναι λάθος. Υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ ήταν που χρησιμοποίησαν πυρηνικά όπλα εναντίον της Ιαπωνίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Πούτιν επισήμανε ότι το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας επιτρέπει τη χρήση τέτοιων όπλων για την αντιμετώπιση απειλών.

«Για κάποιον λόγο, η Δύση θεωρεί πως η Ρωσία δεν θα τα χρησιμοποιήσει ποτέ», είπε ο Πούτιν.

«Εχουμε πυρηνικό δόγμα, ιδού τι προβλέπει. Εάν οι ενέργειες κάποιου απειλούν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα, θεωρούμε πιθανή τη χρήση όλων των μέσων που έχουμε στη διάθεσή μας. Αυτό δεν θα έπρεπε να εκλαμβάνεται επιπόλαια, επιφανειακά», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT