Βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου πέθανε στα 102 του ενώ ταξίδευε για την επέτειο στη Νορμανδία

Βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου πέθανε στα 102 του ενώ ταξίδευε για την επέτειο στη Νορμανδία

Ο τηλεγραφητής πριν από 80 χρόνια κατέληξε λόγω καρδιακών προβλημάτων σε νοσοκομείο της Γερμανίας

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας βετεράνος του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος είδε την έπαρση της σημαίας των ΗΠΑ στην Ιβοτζίμα, στον Ειρηνικό Ωκεανό, πέθανε ενώ ταξίδευε στη Γαλλία, για να συμμετάσχει σε εκδήλωση για τον εορτασμό της D-Day, όπως ανακοίνωσε μια οργάνωση βετεράνων.

Ο Ρόμπερτ Περσιτσίτι, 102 ετών, πέθανε την περασμένη Παρασκευή, δήλωσε ο Ρίτσαρντ Στιούαρτ, πρόεδρος της Honor Flight Rochester, μιας οργάνωσης βετεράνων στην οποία ανήκε ο Περσιτσίτι.

Καταγόμενος από το Φέρπορτ της Νέας Υόρκης, ο Περσιτσίτι ήταν μεταξύ των ολιγάριθμων της γενιάς του που εξακολουθούσαν να παρακολουθούν τους εορτασμούς της Απόβασης στη Νορμανδία της βόρειας Γαλλίας.

Σύμφωνα με το δίκτυο WHEC News 10, θυγατρικό του NBC, ο Περσιτσίτι πέταξε στο εξωτερικό με μια ομάδα που συνδέεται με το Εθνικό Μουσείο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και έναν σύντροφό του, τον οποίο η οργάνωση κατονόμασε ως Αλ ΝτεΚάρλο. Ηταν καθ’ οδόν για να γιορτάσει την 80ή επέτειο από την εισβολή των Συμμάχων στη Νορμανδία, γνωστή ως D-Day, η οποία ανέτρεψε τη ροή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη.

Ομως, ο Περσιτσίτι χρειάστηκε επείγουσα ιατρική περίθαλψη ενώ επέβαινε σε πλοίο που έπλεε προς τη Νορμανδία και μεταφέρθηκε με αεροπλάνο σε νοσοκομείο στη Γερμανία, ανέφερε το WHEC 10.

Ο Περσιτσίτι είχε ιστορικό καρδιακών προβλημάτων, αλλά ο θάνατός του δεν αναμενόταν, είπε ο κ. Στιούαρτ. «Πέθανε ειρηνικά και δεν πέθανε μόνος του», είπε.

Σύμφωνα με το Stars and Stripes, τον αμερικανικό στρατιωτικό ειδησεογραφικό οργανισμό, ο Περσιτσίτι υπηρέτησε στην Ιβοτζίμα, στην Οκινάουα και στο Γκουάμ ως ασυρματιστής δεύτερης κατηγορίας στο πλοίο διοίκησης USS Eldorado. Συμπεριλήφθηκε στο Hall of Fame Βετεράνων της Γερουσίας της Νέας Υόρκης το 2020.

«Υπηρέτησα στον Ειρηνικό για 15 μήνες σε ένα πλοίο», είπε ο Περσιτσίτι σε συνέντευξη το 2022, προσθέτοντας ότι βοήθησε στον χειρισμό «όλων των επικοινωνιών για τις δύο επιχειρήσεις σε Ιβοτζίμα και Οκινάουα».

Το Stars and Stripes ανέφερε ότι ο Περσιτσίτι βρισκόταν στο κατάστρωμα του «Eldorado», όταν είδε την ύψωση μιας σημαίας των ΗΠΑ στην κορυφή του όρους Σουριμπάτσι στην Ιβοτζίμα στις 23 Φεβρουαρίου 1945, μια στιγμή που απεικονίζεται σε μία από τις πιο διάσημες φωτογραφίες στην αμερικανική Iστορία.

Ο Περσιτσίτι επέστρεψε αργότερα στο όρος Σουριμπάτσι το 2019. «Οταν έφτασα στο νησί σήμερα, κατέρρευσα», είπε στο Stars & Stripes σε μια συνέντευξη του 2019.

Ο κ. Στιούαρτ περιέγραψε τον Περσιτσίτι ως δραστήριο και ζωηρό, ακόμη και στα 102 του.

«Ηταν ικανός και όρθιος. Κυκλοφορούσε και είχε τις πλήρεις ικανότητες κάποιου που θα ήταν δεκαετίες νεότερος», είπε ο Στιούαρτ. «Ηταν πραγματικά σπουδαίος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT