Ανοίγουν οι κάλπες στην Ολλανδία – Το αντιμεταναστευτικό κόμμα του Βίλντερς στοχεύει στη νίκη

Ανοίγουν οι κάλπες στην Ολλανδία – Το αντιμεταναστευτικό κόμμα του Βίλντερς στοχεύει στη νίκη

Δημοσκόπηση που δημοσιεύuηκε την παραμονή των εκλογών έφερε το αντιμεταναστευτικό Κόμμα της Ελευθερίας (PVV) του Βίλντερς να τερματίζει στην πρώτη θέσ,η σε «ισοβαθμία» με τον συνδυασμό Εργατικών/Πράσινης Αριστεράς

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ολλανδός εθνικιστής Χέερτ Βίλντερς ετοιμάζεται να καταγράψει νέα κέρδη στις ευρωεκλογές, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις.

Η εκλογική διαδικασία ξεκίνησε σήμερα, Πέμπτη, στη χώρα και θα ολοκληρωθεί στα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. την Κυριακή.

Δημοσκόπηση που δημοσιεύuτηκε την παραμονή των εκλογών έφερε το αντιμεταναστευτικό Κόμμα της Ελευθερίας (PVV) του Βίλντερς σε ισοβαθμία στην πρώτη θέση με τον συνδυασμό Εργατικών/Πράσινης Αριστεράς, ενώ και οι δύο αναμένεται να λάβουν από οκτώ έδρες.

Αυτό θα σήμαινε τεράστια νίκη για τον Βίλντερς, ο οποίος δεν είχε καταφέρει να εξασφαλίσει ούτε μία έδρα στις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2019.

Οι Εργατικοί και η Πράσινη Αριστερά είχαν κερδίσει 6 και 3 έδρες αντίστοιχα πριν από τέσσερα χρόνια. Τα δύο κόμματα κατεβαίνουν με κοινό ψηφοδέλτιο φέτος, αλλά θα συμμετάσχουν με ξεχωριστές παρατάξεις στο Ευρωκοινοβούλιο μετεκλογικά.

Ο Βίλντερς αντλεί την εκλογική του δύναμη εκμεταλλευόμενος το αντιμεταναστευτικό κύμα στην Ολλανδία, με υποσχέσεις για μείωση των μεταναστευτικών ροών και αυστηροποίηση των κανόνων παροχής ασύλου. Η τακτική του δοκιμάστηκε με επιτυχία στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

Συμφωνία με τρία συντηρητικά κόμματα

Ο 60χρονος Βίλντερς εξασφάλισε τον περασμένο μήνα συμφωνία με τρία συντηρητικά κόμματα για τον σχηματισμό δεξιάς κυβέρνησης, η οποία αναμένεται να ορκιστεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Ο εν λόγω κυβερνητικός συνασπισμός ανακοίνωσε ότι θα τηρήσει σκληρή στάση απέναντι στις Βρυξέλλες, επιδιώκοντας εξαιρέσεις στους κανόνες της Ε.Ε. για το άσυλο και το περιβάλλον και σημαντική μείωση της ολλανδικής συνεισφοράς στον προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Ο Βίλντερς έλεγε επί χρόνια ότι οι Ολλανδοί πρέπει να εγκαταλείψουν την Ενωση, αλλά άλλαξε στάση κατά την προεκλογική περίοδο και εγκατέλειψε τον στόχο για διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με τη συμμετοχή στην Ε.Ε.

Αντ’ αυτού, ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα επιδιώξει να περιορίσει τις εξουσίες της Ε.Ε. μέσα από το Ευρωκοινοβούλιο, συμμετέχοντας σε πιθανό συνασπισμό με τα κόμματα των ακροδεξιών ηγέτιδων της Ιταλίας και της Γαλλίας, Τζόρτζια Μελόνι και Μαρίν Λεπέν, αντίστοιχα.

Εxit poll θα δημοσιοποιηθεί όταν οι κάλπες κλείσουν στην Ολλανδία την Πέμπτη το βράδυ, ενώ τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Κυριακή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT