Νορβηγία: Εντοπίστηκε «το μεγαλύτερο κοίτασμα σπάνιων γαιών στην Ευρώπη»

Νορβηγία: Εντοπίστηκε «το μεγαλύτερο κοίτασμα σπάνιων γαιών στην Ευρώπη»

Το κοίτασμα Φένσφελτετ εκτιμάται πως κρύβει 8,8 εκατομμύρια τόνους σπάνιων γαιών. Σήμερα, το 98% αυτών των μεταλλευμάτων, που χρησιμοποιούνται στην Ε.Ε. για την πράσινη μετάβαση, εισάγονται από την Κίνα

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κοίτασμα σπάνιων γαιών Φένσφελτετ, στη νοτιοανατολική Νορβηγία, είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης, σύμφωνα με εκτιμήσεις της νορβηγικής μεταλλευτικής εταιρείας Rare Earths Norway.

Παρουσιάζοντας νέες μελέτες, η εταιρεία δήλωσε την Πέμπτη ότι το εν λόγω κοίτασμα ενδεχομένως κρύβει 8,8 εκατομμύρια τόνους σπάνιων γαιών, που είναι αναγκαίες για την πράσινη μετάβαση της Ευρώπης, εν μέσω ανησυχιών για την εξάρτησή της από την Κίνα.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις, το κοίτασμα Φένσφελτετ θα είναι πολύ μεγαλύτερο από εκείνο της Κιρούνα στη Σουηδία, που πιστεύεται ότι θα μπορούσε να δώσει 1-2 εκατομμύρια τόνους.

«Επειτα από τρία χρόνια εντατικής εξόρυξης και αναλύσεων, μια πρώτη εκτίμηση δείχνει ότι το Φένσφελτετ είναι το μεγαλύτερο κοίτασμα σπάνιων γαιών (ETR) στην Ευρώπη», ανέφερε η εταιρεία.

Η εκτίμηση αυτή, που έγινε σε συνεργασία με την καναδική εταιρεία WSP, κάνει λόγο κυρίως για την ύπαρξη 1,5 εκατ. τόνων μόνιμων μαγνητών, μετάλλων που χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και την παραγωγή αιολικής ενέργειας. Η εξόρυξη θα μπορούσε να ξεκινήσει το 2030 με μια επένδυση 10 δισ. κορονών (867 εκατ. ευρώ) μόνο για την πρώτη φάση, σύμφωνα με τη Rare Earths Norway.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση προσπαθεί να ανεξαρτητοποιηθεί στον τομέα των σπάνιων γαιών. Η Νορβηγία δεν είναι μέλος της, όμως Βρυξέλλες και Οσλο διατηρούν πολύ στενές σχέσεις. Σήμερα, το 98% των σπάνιων γαιών που χρησιμοποιούνται στην Ε.Ε. εισάγονται από την Κίνα, η οποία διαθέτει σχεδόν μονοπώλιο στον τομέα.

Τον Ιανουάριο του 2023 μια σουηδική εταιρεία ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε στην Κιρούνα, στη βόρεια Σουηδία, «το μεγαλύτερο γνωστό κοίτασμα» σπάνιων γαιών στην Ευρώπη. Κανένα από τα ευρωπαϊκά κοιτάσματα δεν είναι σε φάση εκμετάλλευσης επί του παρόντος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT