Στέιτ Ντιπάρτμεντ: H Κίνα να συμμετάσχει στη σύνοδο για την Ουκρανία

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: H Κίνα να συμμετάσχει στη σύνοδο για την Ουκρανία

«Πιστεύουμε ότι η παρουσία της θα ήταν χρήσιμη», ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικώ, προσθέτοντας πως το Πεκίνο πρέπει να «καταπολεμήσει» τις εταιρείες, οι οποίες, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, βοηθούν την αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ουάσιγκτον ενθαρρύνει την Κίνα να συμμετάσχει στην προγραμματισμένη ειρηνευτική διάσκεψη για την Ουκρανία, η οποία θα διεξαχθεί στα μέσα Ιουνίου στην Ελβετία, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Σίγουρα θα ενθαρρύνουμε την Κίνα να συμμετάσχει σε αυτή τη σύνοδο κορυφής. Πιστεύουμε ότι η παρουσία της θα ήταν χρήσιμη», δήλωσε την Πέμπτη στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠ.ΕΞ.

Πρόσθεσε δε πως το Πεκίνο πρέπει να «καταπολεμήσει» τις εταιρείες, οι οποίες, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, βοηθούν την αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας. Κάτι τέτοιο, «θα ήταν ακόμα πιο χρήσιμο», ανέφερε.

Σημειώνεται πως το Κίεβο κάνει λόγο για «περισσότερες από 100 χώρες» που έχουν αποδεχθεί την πρόσκληση στη σύνοδο κορυφής, όπου θα συζητηθούν οι διατάξεις ενός ειρηνευτικού σχεδίου που έχει παρουσιάσει ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής.

Η Ρωσία, με την οποία η Κίνα έχει στενούς δεσμούς, δεν έχει προσκληθεί να συμμετάσχει στη σύνοδο της 15ης και 16ης Ιουνίου. Από την πλευρά του, το Πεκίνο έχει δηλώσει ότι θα απέχει από τις εργασίες της συνόδου, καθώς θεωρεί την παρουσία και των δύο αντιμαχόμενων πλευρών ως «προϋπόθεση» για την επιτυχία της.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT