Υπεγράφη η συμφωνία για την πώληση των F-16 στην Τουρκία

Υπεγράφη η συμφωνία για την πώληση των F-16 στην Τουρκία

Υπεγράφη από την Αγκυρα η προσφορά και η επιστολή αποδοχής για την πώληση αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία από τις ΗΠΑ και την αναβάθμιση υφισταμένων

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι υπεγράφη η συμφωνία για την πώληση αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία και την αναβάθμιση υφισταμένων.

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αγκυρα, Τζέφρι Φλέικ, σε ανάρτησή του ανέφερε: «Ενα σημαντικό βήμα προόδου έγινε σήμερα για την απόκτηση από την Τουρκία τελευταίας γενιάς μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 70 και τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου στόλου F-16. Αυτό είναι καλό για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας και τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ».

Από την πλευρά του, το Γραφείο Πολιτικών – Στρατιωτικών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προχώρησε σε ανάλογη ανάρτηση, τονίζοντας πως τα F-16 Block 70 είναι τα πιο προηγμένα που κατασκευάστηκαν ποτέ και διατίθενται «μόνο στους στενότερους συμμάχους και εταίρους». «Είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα της διαρκούς δέσμευσης των ΗΠΑ για εταιρική σχέση ασφαλείας με την Τουρκία», αναφέρεται.

Το τουρκικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε τον περασμένο Μάιο την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεών του για ένα πακέτο συνολικού ύψους 23 δισ. δολαρίων που περιλαμβάνει την αγορά 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 και περίπου 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τον υπάρχοντα στόλο της Τουρκίας.

«Σημαντικό βήμα προόδου» ανέφερε σε ανάρτησή του ο Αμερικανός πρέσβης στην Αγκυρα, Τζέφρι Φλέικ.

«Η επίτευξη αυτής της συγκεκριμένης πώλησης πήρε λίγο χρόνο», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ στους δημοσιογράφους την Πέμπτη. «Χαιρόμαστε που βλέπουμε ότι προχωράει». Το τουρκικό υπουργείο Αμυνας από την πλευρά του ανέφερε ότι η διαδικασία της προμήθειας «συνεχίζεται θετικά» χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Υπεγράφη η συμφωνία για την πώληση των F-16 στην Τουρκία-1
Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει επικεντρωθεί στη λήψη δανείων, σε επενδύσεις και επιχορηγήσεις από δυτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τόνισε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. [EPA / VLADIMIR ASTAPKOVICH / SPUTNIK]

Εκτός της συγκεκριμένης συμφωνίας, η Τουρκία εξακολουθεί να επιδιώκει την κοινή παραγωγή ορισμένων τμημάτων των F-16 και την επιστροφή του 1,4 δισ. δολαρίων που κατέθεσε για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 προτού απενταχθεί από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Αυστηρό μήνυμα

Παράλληλα, προειδοποιητικό μήνυμα προς την Τουρκία θεωρείται πως έστειλε ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναφερόμενος στις οικονομικές σχέσεις που έχει η χώρα του με την Αγκυρα, αλλά και σχετικά με την προσέγγιση της κυβέρνησης Ερντογάν με τη Δύση. «Από ό,τι φαίνεται πρόσφατα το οικονομικό μπλοκ της κυβέρνησης της Τουρκίας έχει επικεντρωθεί στη λήψη δανείων, στην πραγματοποίηση επενδύσεων, στη λήψη επιχορηγήσεων από δυτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Αυτό ίσως δεν είναι κάτι κακό, αλλά εάν αυτό συνδέεται με τον περιορισμό των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία, τότε η τουρκική οικονομία θα χάσει περισσότερα από όσα θα κερδίσει. Κατά τη γνώμη μου υπάρχει μια τέτοια απειλή», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Σε αυτή τη δήλωση δόθηκε η ερμηνεία πως στη Μόσχα έχουν παρατηρηθεί βήματα της Τουρκίας για την προσέλκυση κεφαλαίων από τις ΗΠΑ και τις χώρες της Ε.Ε. και μεγάλους χρηματοπιστωτικούς ομίλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT