Ισραήλ: Ανακρίσεις Παλαιστινίων με βασανιστήρια

Ισραήλ: Ανακρίσεις Παλαιστινίων με βασανιστήρια

Το στρατόπεδο Σντε Τεϊμάν λειτουργεί ως χώρος κράτησης χιλιάδων υπόπτων για συμμετοχή στη Χαμάς

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ισραηλινό στρατόπεδο του Σντε Τεϊμάν, λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, μετατράπηκε από τον ισραηλινό στρατό σε αυτοσχέδιο ανακριτικό κέντρο Παλαιστινίων, όπου οι κρατούμενοι υφίσταντο κακοποίηση, με πολλούς από αυτούς να αποδεικνύεται ότι δεν είχαν καμία σχέση με τη Χαμάς ή άλλες ένοπλες οργανώσεις.

Στα τέλη Μαΐου, περισσότεροι από 4.000 κρατούμενοι από τη Γάζα είχαν περάσει μέχρι και τρεις μήνες στο Σντε Τεϊμάν. Μετά την ανάκρισή τους από τους Ισραηλινούς, ποσοστό 70% από αυτούς μετήχθη σε ειδικά κατασκευασμένες φυλακές για περαιτέρω έρευνα και απαγγελία κατηγοριών, σύμφωνα με τον Ισραηλινό διοικητή του Σντε Τεϊμάν. Οι υπόλοιποι 1.200 κρατούμενοι, που διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν καμία σχέση με την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, απελευθερώθηκαν χωρίς την παραμικρή αποζημίωση ή έκφραση συγγνώμης.

Οι κρατούμενοι δεν είχαν την ευκαιρία να παρουσιασθούν ενώπιον δικαστή για 75 ημέρες, ενώ συναντήθηκαν με δικηγόρους ύστερα από 90 ημέρες κράτησης. Η τοποθεσία κράτησής τους διατηρήθηκε μυστική από τις οικογένειες και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, κάτι που αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Οκτώ πρώην κρατούμενοι που μίλησαν στους Times ανέφεραν ότι δέχτηκαν γροθιές, κλωτσιές και ξυλοκοπήθηκαν με κλομπ και υποκοπάνους όπλων. Ενας από τους Παλαιστινίους είπε ότι υπέστη κάταγμα πλευρών, αφού φύλακας πήδηξε πάνω στον θώρακά του. Επτά από αυτούς διηγήθηκαν ότι υπέστησαν πολύωρες ανακρίσεις γυμνοί, φορώντας μόνο πάνες ακράτειας. Τρεις υποστήριξαν ότι υποβλήθηκαν σε ηλεκτροσόκ από τους ανακριτές τους.

Ισραηλινός στρατιώτης που υπηρέτησε στο Σντε Τεϊμάν είπε ότι συνάδελφοί του υπερηφανεύονταν συχνά για την κακοποίηση κρατουμένων, ενώ είδε τα αποτελέσματα τέτοιων βασανιστηρίων στα σώματα των Παλαιστινίων. Ο στρατιώτης αποκάλυψε ότι ένας Παλαιστίνιος είχε πεθάνει στο Σντε Τεϊμάν από θλαστικό τραύμα στον θώρακα, αν και δεν ήταν σίγουρος εάν το τραύμα προϋπήρχε της κράτησής του στο στρατόπεδο.

Από τους 4.000 κρατουμένους που πέρασαν από το στρατόπεδο από τον Οκτώβριο, 35 υπέκυψαν εκεί ή μεταφέρθηκαν νεκροί σε κοντινά ισραηλινά νοσοκομεία, σύμφωνα με αξιωματικούς του στρατοπέδου. Κάποιοι πέθαναν ως αποτέλεσμα τραυμάτων ή ασθενειών που υπέστησαν πριν από τη σύλληψή τους, υποστηρίζουν οι Ισραηλινοί φύλακες. Η στρατιωτική δικαιοσύνη του Ισραήλ έχει εγκαινιάσει έρευνα για τους θανάτους κρατουμένων στο Σντε Τεϊμάν, ενώ το ανώτατο δικαστήριο της χώρας δέχθηκε να συζητήσει αίτημα ανθρωπιστικών οργανώσεων για το κλείσιμο του ανακριτικού κέντρου.

Ο στρατιωτικός γιατρός Γιοέλ Ντοντσίν, που υπηρετεί στο στρατόπεδο, λέει ότι δεν μπορεί να καταλάβει γιατί οι Ισραηλινοί στρατιώτες συνέλαβαν κάποιους από τους κρατουμένους. Ενας είναι παραπληγικός, ένας άλλος ζυγίζει 150 κιλά και ένας τρίτος χρησιμοποιεί αναπνευστικό σωλήνα από την παιδική του ηλικία ύστερα από τραχειοτομή. «Γιατί τους έπιασαν; Δεν γνωρίζω. Μάλλον τους έπιαναν όλους», λέει ο Ντοντσίν.

Νομικοί αναφέρουν ότι το ισραηλινό σύστημα ανάκρισης και προφυλάκισης είναι αυστηρότερο από άλλα δυτικά, επιτρέποντας στην ανακριτική αρχή να απαγορεύει κάθε επαφή του κρατουμένου με δικηγόρο για 75 ημέρες.

Οι κρατούμενοι στοιβάζονται σε υπαίθριο, περιφραγμένο χώρο, που οι φρουροί ονομάζουν «δωμάτιο ντίσκο». Οι Παλαιστίνιοι υποχρεώνονται εκεί να ακούνε εκκωφαντική μουσική, εμποδίζοντάς τους να κοιμηθούν. Οι ανακριτές χρησιμοποιούν μεθόδους βασανισμού όπως το ηλεκτροσόκ και οι πυρακτωμένες μεταλλικές ράβδοι, πάνω στις οποίες ο κρατούμενος υποχρεώνεται να καθίσει προκαλώντας του εγκαύματα στους γλουτούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT