Βρετανία: Ο Σούνακ μοιράζει τίτλους καθώς φεύγει

Βρετανία: Ο Σούνακ μοιράζει τίτλους καθώς φεύγει

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας τιμά, μεταξύ άλλων, τον Τζέιμι Ντάιμοντ της JP Morgan και τον Ερικ Σμιτ της Google

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς το τέλος της θητείας του στην πρωθυπουργία της Βρετανίας γίνεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο ορατό, ο Ρίσι Σούνακ φαίνεται πως θέλησε να μοιράσει τιμητικούς τίτλους προτού εγκαταλείψει το νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times, ο βαθύπλουτος ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος πρότεινε να δοθούν τιμητικοί τίτλοι στον διευθυντή της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντάιμοντ, και στον πρώην πρόεδρο της Google, Ερικ Σμιτ. Αξιωματούχοι με γνώση του θέματος δήλωσαν στη βρετανική εφημερίδα ότι δόθηκε η εντολή να ξεκινήσουν οι απαραίτητες τυπικές διαδικασίες στα μέσα Μαΐου.

Ενας Βρετανός διπλωμάτης ανέφερε πως «δεν θα εντυπωσιαζόταν» εάν οι τίτλοι τιμής από την κυβέρνηση του Σούνακ είχαν μια «ιδιαίτερη προτίμηση σε πρόσωπα του οικονομικού τομέα». Οι βρετανικοί τίτλοι τιμής και ιπποσύνης σε πολίτες χωρών εκτός Ηνωμένου Βασιλείου αποδίδονται από το υπουργείο Εξωτερικών σε πρόσωπα που έχουν «εξέχουσα συνεισφορά σε οποιοδήποτε πεδίο δραστηριότητας» και απαιτούν λιγότερη γραφειοκρατία από αυτή που χρειάζεται για τους αντίστοιχους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου. Και στις δύο περιπτώσεις ο τίτλος πρέπει να σφραγιστεί από τον βασιλιά Κάρολο Γ΄.

Ο Τζέιμι Ντάιμοντ είναι ο μακροβιότερος CEO στη Wall Street, αφού βρίσκεται στο τιμόνι της JPMorgan Chase από το 2006, και είναι ο άνθρωπος που την οδήγησε μέσα από την κρίση του 2008 στο να γίνει η μεγαλύτερη τράπεζα του πλανήτη με βάση την κεφαλαιοποίηση.

Ο Σμιτ υπήρξε επικεφαλής της εταιρείας που άλλαξε τις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων για μία δεκαετία. Μέσα σε αυτά τα χρόνια κατάφερε να κάνει την Google από μικρή startup μία από τις καλύτερα θεμελιωμένες εταιρείες τεχνολογίας στη Silicon Valley. Εκτοτε έχει ασχοληθεί επίσης με την τεχνητή νοημοσύνη, την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και τη φιλανθρωπία.

Ο ίδιος ο Σούνακ έχει ζήσει και εργαστεί στις ΗΠΑ και πολλοί εκλαμβάνουν αυτή την κίνηση σαν «φόρο τιμής» στον τομέα όπου ο ίδιος διακρίθηκε, λίγες εβδομάδες προτού αποχαιρετήσει την εξουσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT