Ευρωεκλογές στην Ολλανδία: Ανοδος της Ακροδεξιάς, αλλά όχι και νίκη

Ευρωεκλογές στην Ολλανδία: Ανοδος της Ακροδεξιάς, αλλά όχι και νίκη

Τα στοιχεία του exit poll δείχνουν επικράτηση της συμμαχίας Εργατικών και Πρασίνων

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τη μεγάλη άνοδό του σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη ευρωβουλευτών το 2019, το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του εθνικιστή Χέερτ Βίλντερς φαίνεται να χάνει την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν χθες, Πέμπτη, στην Ολλανδία, από τη συμμαχία Εργατικού Κόμματος (PvdA) – Πράσινης Αριστεράς (GroenLinks), με βάση τη δημοσκόπηση εξόδου (exit poll).

Αν και τα επίσημα αποτελέσματα δεν μπορούν να ανακοινωθούν πριν από το βράδυ της Κυριακής, εν αναμονή των αποτελεσμάτων και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το PVV, που ήταν με διαφορά πρώτο στις περυσινές βουλευτικές εκλογές, φαίνεται να πέφτει στη δεύτερη θέση, εκλέγοντας επτά ευρωβουλευτές, ενώ η κεντροαριστερή συμμαχία PvdA/GroenLinks εμφανίζεται να αναδεικνύει οκτώ βουλευτές στην Ευρωβουλή.

Βεβαίως, το exit poll της κρατικής ραδιοτηλεόρασης (NOS) έχει περιθώριο σφάλματος ± 1 έδρας και οι ισορροπίες μπορεί να ανατραπούν οριακά, ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν σαφώς διαφορετική εικόνα από εκείνη των βουλευτικών εκλογών.

Το αντιμεταναστευτικό κόμμα του Βίλντερς στόχευε σε νέα νίκη την Πέμπτη μετά τη σαρωτική του επικράτηση τον περασμένο Νοέμβριο στις γενικές εκλογές των Κάτω Χωρών, όταν και τερμάτισε πρώτο με διαφορά σχεδόν οκτώ ποσοστιαίων μονάδων (ποσοστό 23,49%) από την κεντροαριστερή συμμαχία (που έλαβε 15,75%).

Ο συνδυασμός Εργατικών – Πρασίνων έπεσε μεν κατά μία έδρα από το αποτέλεσμα του 2019, αλλά φαίνεται ότι παρέμεινε ο μεγαλύτερος συνολικά μετά από μια εκστρατεία στην οποία προειδοποιούσε συνεχώς για την άνοδο των εθνικιστικών κομμάτων. Τα δύο προοδευτικά κόμματα έθεσαν από κοινού υποψηφιότητα, αλλά θα έχουν χωριστές παρατάξεις στο Ευρωκοινοβούλιο μετά την ψηφοφορία.

Ανάκαμψη της Κεντροαριστεράς

Ο ηγέτης των Εργατικών Φρανς Τίμερμανς είπε ότι τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα αριστερά κόμματα κάθε άλλο παρά πρέπει να μη λαμβάνονται υπόψη για αυτές τις εκλογές, παρά την άνοδο των εθνικιστικών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη.

«Ως φιλοευρωπαϊκά κόμματα, δείξαμε στην υπόλοιπη Ευρώπη ότι δεν είναι τελειωμένη υπόθεση ότι η ριζοσπαστική Δεξιά κερδίζει αυτές τις εκλογές», δήλωσε ο πρώην επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το κλίμα.

Η Ολλανδία ήταν η χώρα από όπου ξεκίνησε χθες, Πέμπτη, η τετραήμερη διαδικασία των ευρωεκλογών στα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. Οι προβλέψεις των περισσότερων αναλυτών συγκλίνουν σε άνοδο των εθνικιστικών και λαϊκιστικών κομμάτων που θέλουν να διαλύσουν την Ε.Ε. εκ των έσω.

Ο Βίλντερς –γνωστός για τις αμφιλεγόμενες θέσεις του κατά της μετανάστευσης και του Ισλάμ– δήλωσε πως, σε περίπτωση που ενισχυθούν, τα εθνικιστικά κόμματα θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να αγωνιστούν για να αλλάξουν τους κανονισμούς στην Ε.Ε. και να επιστρέψουν εξουσίες στα κράτη-μέλη.

Το εκτιμώμενο αποτέλεσμα δίνει στον ακροδεξιό πολιτικό τη δυνατότητα να επιχαίρει, δεδομένης της ενίσχυσής του στην Ευρωβουλή. Το κόμμα του δεν είχε καταφέρει να εξασφαλίσει έδρα στις προηγούμενες ευρωεκλογές το 2019 και αργότερα έλαβε μία μετά το Brexit, όταν έγινε αναδιανομή των εδρών που κατείχαν οι Βρετανοί ευρωβουλευτές.

«Αυτό είναι ένα πολύ θετικό σημάδι και επίσης ένα σημάδι προς τις ελίτ στις Βρυξέλλες ότι τα πράγματα θα αλλάξουν», είπε χθες ο Βίλντερς σε δημοσιογράφους στη Χάγη. «Ενα μήνυμα που έδωσαν τουλάχιστον πολλοί από τους Ολλανδούς ψηφοφόρους σήμερα ότι θέλουν μια διαφορετική Ευρωπαϊκή Ενωση και θέλουν ένα ισχυρότερο εθνικό κράτος. Οχι άλλη μεταφορά εξουσιών στην Ευρώπη, αλλά ακριβώς το αντίθετο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT