Baby Reindeer: H αληθινή «Μάρθα» μηνύει το Netflix αξιώνοντας 170 εκατ. δολάρια

Baby Reindeer: H αληθινή «Μάρθα» μηνύει το Netflix αξιώνοντας 170 εκατ. δολάρια

Στην αγωγή που κατέθεσε, η Φιόνα Χάρβεϊ καταγγέλλει το Netflix πως διακίνησε «στυγνά ψεύδη» για το πρόσωπό της σε πάνω από 50 εκατ. τηλεθεατές, «καταστρέφοντας τη ζωή της»

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία γυναίκα από τη Σκωτία που υποστηρίζει πως ενέπνευσε τον χαρακτήρα της Μάρθα στη δημοφιλή μίνι σειρά του Netflix «Baby Reindeer» κατέθεσε αγωγή σε βάρος της πλατφόρμας streaming, αξιώνοντας αποζημίωση-μαμούθ για δυσφήμηση, αμέλεια και παραβίαση της ιδιωτικής της ζωής. 

Στην αγωγή που κατέθεσε σε δικαστήριο της Καλιφόρνιας χθες, Πέμπτη, η Φιόνα Χάρβεϊ καταγγέλλει το Netflix πως διακίνησε «στυγνά ψεύδη» για το πρόσωπό της σε πάνω από 50 εκατ. τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο και ζητά αποζημίωση 170 εκατ. δολαρίων

Η ίδια υποστηρίζει πως η μίνι σειρά ψευδώς την παρουσιάζει σαν καταδικασμένη εγκληματία που πέρασε πέντε χρόνια στη φυλακή για σεξουαλική παρενόχληση. Παράλληλα, σύμφωνα με τη δικογραφία, αρνείται πως παρενόχλησε σεξουαλικά τον δημιουργό της σειράς, καταγγέλλοντας ότι το Netflix «είπε αυτά τα ψεύδη, και δεν σταμάτησε ποτέ, επειδή ήταν καλύτερο σενάριο από την πραγματικότητα και τα σενάρια αυτά βγάζουν λεφτά». 

«Το Netflix, μια πολυεθνική εταιρεία streaming ψυχαγωγίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, δεν έκανε κυριολεκτικά τίποτα για να επιβεβαιώσει την “αληθινή ιστορία” που είπε ο Γκαντ. Δεν διερεύνησε ποτέ αν η Χάρβεϊ καταδικάστηκε, κάτι που συνιστά πολύ σοβαρή παραποίηση των γεγονότων. Δεν έκανε τίποτα για να κατανοήσει τη σχέση μεταξύ του Γκαντ και της Χάρβεϊ, αν υπήρχε… Συνεπεία των ψεμάτων, της κατάχρησης και της αλόγισης αμέλειας καθήκοντος των εναγομένων, η ζωή της Χάρβεϊ καταστράφηκε. Το Netflix και ο Γκαντ κατέστρεψαν τη φήμη της, τον χαρακτήρα της και τη ζωή της», σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στην αγωγή. 

Μιλώντας χθες στο BBC, η ίδια εξέφρασε τη βεβαιότητά της πως το Netflix θα χάσει την υπόθεση. 

«Δεν έχω καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Ειδάλλως, δεν θα κινούμασταν δικαστικά. Πιστεύουμε πως θα κερδίσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια. 

Τόσο το Netflix όσο και ο Γκαντ δεν έχουν σχολιάσει τη νομική αυτή εξέλιξη. 

Σε συνέντευξή του στον Guardian τον Απρίλιο, ο δημιουργός και πρωταγωνιστής της σειράς είχε παραδεχτεί πως «άλλαξε ελαφρώς τα γεγονότα για λόγους δραματικής κορύφωσης».

«Συναισθηματικά, είναι αληθές, προφανώς: Είχα υποστεί σοβαρό stalking και σοβαρή κακοποίηση. Αλλά θέλαμε να υφίσταται στη σφαίρα της τέχνης, καθώς και να προστατεύει τους ανθρώπους στους οποίους βασίζεται», είχε πει. 

Πηγή: BBC/Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT