Δέσμευση Μπάιντεν κατά του απομονωτισμού από τη Νορμανδία

Δέσμευση Μπάιντεν κατά του απομονωτισμού από τη Νορμανδία

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα στείλει μήνυμα υπέρ της ενίσχυσης της υποστήριξης προς την Ουκρανία και κατά των απομονωτικών τάσεων που εκφράζει ο Ντόναλντ Τραμπ

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοντά στα απότομα βράχια όπου σκαρφάλωσαν οι καταδρομείς του αμερικανικού στρατού πριν από 80 χρόνια την ημέρα της Απόβασης στη Νορμανδία θα βρεθεί σήμερα, Παρασκευή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Κατά τη δεύτερη ομιλία του από το σημείο της ιστορικής απόβασης, μέσα σε λίγες ημέρες, πρόκειται να συγκρίνει την απειλή της ναζιστικής Γερμανίας με τη σημερινή, που προέρχεται από δικτάτορες και αυταρχικά καθεστώτα

Θα υπογραμμίσει επίσης την ανάγκη ενίσχυσης της υποστήριξης προς την Ουκρανία, αλλά και απόρριψης των απομονωτικών τάσεων του Ντόναλντ Τραμπ, του αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Προειδοποίηση κατά των δικτατόρων

Ο Μπάιντεν θα γίνει ο δεύτερος Αμερικανός πρόεδρος μετά τον Ρόναλντ Ρέιγκαν που με ομιλία από το Pointe du Hoc θα αναφερθεί στην αξία της δημοκρατίας. Ο προκάτοχός του, με αντίστοιχη ομιλία του το 1984, είχε αναφέρει ότι «αξίζει να πεθάνεις για αυτήν» και είχε υπογραμμίσει τη βούληση των ΗΠΑ για ειρήνη.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, ανέφερε ότι ο πρόεδρος θα συνδέσει τον Ψυχρό Πόλεμο με τη δημιουργία του ΝΑΤΟ και τον σημερινό πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία, αφού αναφερθεί στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Θα μιλήσει για το διακύβευμα εκείνης της στιγμής, για την υπαρξιακή μάχη μεταξύ μιας δικτατορίας και της ελευθερίας. Θα μιλήσει για τους άνδρες που σκαρφάλωσαν αυτό τον γκρεμό και για το πώς έβαλαν τη χώρα πάνω από τον εαυτό τους», αποκάλυψε ο Σάλιβαν απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στο Air Force One νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

«Και θα μιλήσει για τους κινδύνους του απομονωτισμού και για το πώς, αν υποκύψουμε στους δικτάτορες και αποτύχουμε να τους αντισταθούμε, αυτοί θα συνεχίσουν και τελικά η Αμερική και ο κόσμος θα πληρώσουν μεγαλύτερο τίμημα».

Αντιπαράθεση με τον Τραμπ

Ο Μπάιντεν πραγματοποιεί πενθήμερη επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία, εν μέσω μιας προεκλογικής χρονιάς, καθώς προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει σε μία μάχη στήθος με στήθος τον Ντόναλντ Τραμπ, τον Νοέμβριο.

Ο Ρεπουμπλικανός τέως πρόεδρος έχει απειλήσει ότι θα χρησιμοποιήσει τη δεύτερη θητεία του, εφόσον κερδίσει στις εκλογές, για να τιμωρήσει πολιτικούς αντιπάλους, να απελάσει μετανάστες και να ανατρέψει παγκόσμιες συμμαχίες.

Ο Τραμπ έχει επικρίνει το κόστος της υποστήριξης της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή, έχει προτείνει να επιβληθούν υψηλότεροι δασμοί στο πλαίσιο της στρατηγικής «Πρώτα η Αμερική» και έχει αμφισβητήσει την επί δεκαετίες δέσμευση της Ουάσιγκτον στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι οι Ευρωπαίοι δεν πληρώνουν στη συμμαχία το μερίδιο που τους αναλογεί.

Χθες, Πέμπτη, ο Μπάιντεν κάλεσε σε υπεράσπιση της ελευθερίας και ζήτησε οι δυτικές δυνάμεις να σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας στον αγώνα της εναντίον της Ρωσίας.

Η επέτειος της απόβασης στις 6 Ιουνίου και οι εκδηλώσεις μνήμης αποτελούν μέρος των προεδρικών καθηκόντων του Μπάιντεν και δεν εντάσσονται στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας. Δίνουν όμως στον Αμερικανό πρόεδρο την ευκαιρία να αντιπαρατεθεί με τον Τραμπ.

Ο Μπάιντεν, στα 81 του χρόνια, ο γηραιότερος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, απάντησε στις ανησυχίες για την ηλικία του εστιάζοντας στον πιθανό αντίκτυπο μίας δεύτερης θητείας του 77χρονου Τραμπ.

Εχει χαρακτηρίσει τον πολιτικό του αντίπαλο, οι υποστηρικτές του οποίου εισέβαλαν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ αφότου ο πρώην πρόεδρος αρνήθηκε να αποδεχθεί την ήττα του στις εκλογές του 2020, ως απειλή για τη δημοκρατία.

Συνάντηση με τον Ζελένσκι

Εν τω μεταξύ, τα ακροδεξιά κόμματα κερδίζουν έδαφος στην Ευρώπη. Ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα μπορούσε να αναπτύξει συμβατικούς πυραύλους σε απόσταση βολής από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, εάν εκείνοι επέτρεπαν στην Ουκρανία να χτυπήσει βαθύτερα στόχους στη ρωσική επικράτεια χρησιμοποιώντας δυτικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς.

«Θα είναι μία ομιλία που θα αναδεικνύει τα βασικά σημεία της εκστρατείας για την επανεκλογή του, αλλά θα έχει επίσης απήχηση και στην Ευρώπη», σχολίασε ο Μαξ Μπέργκμαν, διευθυντής του Προγράμματος Ευρώπη, Ρωσία και Ευρασία στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

Ο Μπάιντεν συναντήθηκε με βετεράνους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στη Νορμανδία την Πέμπτη και σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Παρασκευή.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT