Αρθρο στους ΝΥΤ: Αν ο Τραμπ καταδικαστεί σε φυλάκιση, θα αλλάξουν οι ισορροπίες για τις εκλογές

Αρθρο στους ΝΥΤ: Αν ο Τραμπ καταδικαστεί σε φυλάκιση, θα αλλάξουν οι ισορροπίες για τις εκλογές

Ο συμβολισμός τότε θα είναι τεράστιος και αναπόδραστος για τον αμφιλεγόμενο τέως πρόεδρο

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρόσφατη καταδίκη του Ντόναλντ Τραμπ και για τις 34 κατηγορίες που τον βάρυναν σχετικά με την αλλοίωση εταιρικών στοιχείων (με σκοπό τη φίμωση της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς) δεν φαίνεται να έχει αλλάξει τη συμπεριφορά των Αμερικανών ψηφοφόρων, σύμφωνα με άρθρο ερευνήτριας κοινής γνώμης στους Τάιμς της Νέας Υόρκης. Ωστόσο, εάν τον Ιούλιο η απόφαση για την ποινή του τέως προέδρου περιλαμβάνει φυλάκιση, οι ισορροπίες ενόψει των προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου μπορεί να αλλάξουν σημαντικά.

Οπως αναφέρει σε στήλη άποψης η Κρίστεν Σόλτις Αντερσον, με πλούσια πείρα στις σφυγμομετρήσεις από την πλευρά των Ρεπουμπλικανών, δεν έχει εντοπιστεί η παραμικρή τροποποίηση της πρόθεσης ψήφου των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων που αποτελούν τη μεγάλη βάση της υποψηφιότητας Τραμπ, ύστερα από τη δικαστική απόφαση σε βάρος του ενοίκου του Λευκού Οίκου από το 2017 ως το 2021.

Δεν είναι άλλωστε εύκολο πια να αλλάξουν γνώμη οι σε πολύ μεγάλο βαθμό πολωμένοι Αμερικανοί από μια δικαστική απόφαση, ακόμη κι αν πρόκειται για την πρώτη στην ιστορία καταδίκη πρώην προέδρου των ΗΠΑ. Η έκφραση των αντιπάλων του Τραμπ ότι «ο Τραμπ είναι ένοχος» ή «ο Τραμπ είναι κατάδικος» δεν απέχει και πολύ στα αυτιά των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων από το «ο Τραμπ είναι κακός», επισημαίνει η αρθρογράφος.

Συμβολισμός

Εκεί όμως που αλλάζουν τα πράγματα, όπως φαίνεται, είναι στην περίπτωση που η καταδίκη Τραμπ οδηγήσει και στη φυλάκισή του. Ο συμβολισμός τότε θα είναι τεράστιος και αναπόδραστος για τον αμφιλεγόμενο τέως πρόεδρο.

Θα είναι άλλο να πει ο δικαστής Χουάν Μερτσάν ότι ο Τραμπ καταδικάζεται σε κάποιον περιορισμό όπως εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα, τυχόν κοινωνική εργασία ή κάποια άλλη κατώτερη ποινή, και εντελώς άλλο να του επιβάλει ποινή φυλάκισης.

«Η φυλακή είναι διαφορετική. Η πραγματικότητα είναι ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι δεν αναμένουν ότι ο κ. Τραμπ θα αντιμετωπίσει πράγματι φυλάκιση. Σύμφωνα με τα στοιχεία μου, μόνο ένας στους πέντε πιστεύει ότι είναι πιθανό να βρεθεί στη φυλακή και οι περισσότεροι από αυτούς είναι ήδη ψηφοφόροι του κ. Μπάιντεν. Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς έναν ψηφοφόρο που δεν τρελαίνεται για τον κ. Τραμπ, αλλά κλίνει προς το να τον ψηφίσει, ο οποίος πιστεύει ότι η ίδια η δίκη και η ετυμηγορία ήταν πολλή φασαρία για το τίποτα. Ωστόσο όταν έρχεται αντιμέτωπος με την προοπτική να ψηφίσει έναν άνδρα που έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση, έχει έντονη αντίδραση», αναφέρει η Αμερικανίδα επικοινωνιολόγος.

«Αυτή η αντίδραση στην πρόταση θα μπορούσε να έχει διπλή ανάγνωση. Προφανώς, οι ψηφοφόροι που σκέφτονται διστακτικά μήπως ψηφίσουν τον κ. Τραμπ θα μπορούσαν να κρίνουν ότι το να στείλεις κάποιον στον Λευκό Οίκο την ίδια στιγμή που αντιμετωπίζει τη φυλακή είναι λανθασμένη απόφαση. Λιγότερο πιθανό, αλλά όχι απίθανο, μια τέτοια ποινή θα μπορούσε να σκληρύνει την αποφασιστικότητα εκείνων των δυσαρεστημένων Ρεπουμπλικανών που έχουν μια απέχθεια για τον κ. Τραμπ, αισθάνονται ωστόσο ότι αντιμετωπίστηκε άδικα σε αυτή την περίπτωση», επισημαίνει.

Το ότι ο Τραμπ μπορεί να οδεύσει προς τη φυλακή είναι κάτι που οι περισσότεροι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι και οι υποστηρικτές του δεν έχουν συνυπολογίσει στις εκτιμήσεις τους ως προς την προεδρική εκλογή σε πέντε μήνες, καταλήγει η κ. Αντερσον, συμπληρώνοντας πως «αυτό αμέσως καθιστά την κατάσταση πολύ πιο ευμετάβλητη».

Η ποινή του τέως προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών αναμένεται να ανακοινωθεί στις 11 Ιουλίου.

Πηγή: The New York Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT